Τι επιδιώκει ο Τσίπρας

Του Πέτρου Παπαβασιλείου
Κινήσεις ουσίας από τον πρωθυπουργό το αμέσως προσεχές διάστημα σε επίπεδο πολιτικής διάστασης, συμβολισμού και καθημερινής πρακτικής. Με βάση τα συμφραζόμενα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης αλλά και τις επιμέρους πληροφορίες προκύπτουν τα εξής:
  • Media: Το σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, θα είναι η πρώτη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης. Αναμένεται να έρθει προς κύρωση στην εθνική αντιπροσωπεία έως το τέλος του τρέχοντος μήνα. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα της Βουλής λίγα λεπτά μετά την ομιλία του κ. Παππά, προσδιόρισε ότι αυτό θα συμβεί«σε δέκα μέρες». Υπολογίζεται ότι το νέο πλαίσιο θα εισέλθει στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές έως τις 22 Οκτωβρίου.
  • Ανεργία: Εξετάζεται η άμεση καθιέρωση των μοντέλων κοινωνικής οικονομίας. Πρόκειται για ένα project το οποίο αναφέρεται στην ανάπτυξη ενώσεων (φυσικών και νομικών προσώπων – συνεταιρισμοί), με σκοπό το συλλογικό όφελος και το κοινωνικό συμφέρον. Το μοντέλο αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία άλλωστε έχει ειδίκευση στην αντιμετώπιση της ανεργίας σε συνθήκες κρίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τον ΟΗΕ. Ωστόσο, το «βαρύ» όπλο της κυβέρνησης, σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα τα σχήματα κοινωνικής οικονομίας, είναι μία «επαναστατική» πρακτική, που προβλέπει την μισθολογική κάλυψη (σε ποσοστό 90%) Χ αριθμού ανέργων, προκειμένου να προσληφθούν σε δημόσιες δομές και επιχειρήσεις. Κάτι ανάλογο έχουν κάνει σε καιρούς οξείας κρίσης χώρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ. Πρόκειται για το έσχατο και το πιο αποτελεσματικό μέτρο.
  • Διαφθορά: Το βάρος έχει πέσει στα εξοπλιστικά προγράμματα. Ήδη έχουν σταλεί στον Εισαγγελέα Διαφθοράς 19 υποθέσεις, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Πληροφορίες του altsantiri.gr αναφέρουν ότι ο αριθμός των υποθέσεων αλλά και των ελεγχόμενων προσώπων θα διευρυνθεί σημαντικά τις επόμενες μέρες. Λεπτομέρειες σύντομα…
  • Φοροδιαφυγή: Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα που διεξάγει κλιμάκιο ελλήνων εισαγγελέων, υπό τον Ηλία Ζαγοραίο, το οποίο πριν από τις εκλογές μετέβη στο Παρίσι και φέρεται να απέσπασε νέα στοιχεία από τον πρώην υπάλληλο της HSBCΕρβέ Φαλτσιανί για την επονομαζόμενη λίστα Λαγκάρντ. Εκτός από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών κ. Ζαγοραίο, στο κλιμάκιο μετέχουν οι εισαγγελείς πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Καλούδης.
  • Υγεία: Αναμόρφωση του συστήματος Υγείας με στόχο την κάλυψη όλων των ανέργων και ανασφάλιστων. Αποτελεί πρόκληση η εξεύρεση πόρων, αλλά υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός που μπορεί να οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα.
  • Γραφειοκρατία: Η κάρτα του πολίτη που θέλει να αναπτύξει ο Π. Κουρουμπλής αποτελεί ένα πρώτο βήμα. Θα παρέχει τη δυνατότητα, μέσω της τεχνολογίας (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση), να παρακάμπτονται δεκάδες διαδικασίες για την διεκπεραίωση διαφόρων υποθέσεων.
Σε όλα τα παραπάνω, τα οποία αποτελούν πυλώνες του «παράλληλου προγράμματος», θα πρέπει να προστεθεί η ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας για την άμεση ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (Σταθάκης) καθώς και η σύσταση του ενιαίου δημόσιου φορέα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων (το εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός). Το χρονικό πλαίσιο που έχει θέσει ο κ. Τσίπρας στους υπουργούς για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων έχει πολύ σύντομο ορίζοντα. Έως τον Δεκέμβριο, το αργότερο, θα πρέπει να καταγραφεί πρόοδος, ώστε το τέταρτο τρίμηνο του 2015 να κλείσει με τις λιγότερες δυνατές ζημίες.
http://www.altsantiri.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!