Εδώ και τώρα παρεμβάσεις

ΕΦ.ΣΥΝ. EDITORIAL
«Επιστροφή στην ανάπτυξη», «έξοδος στις αγορές», «ανάκαμψη της οικονομίας» είναι φράσεις οι οποίες είχαν μονοπωλήσει τη δημόσια συζήτηση από το ξεκίνημα της κρίσης και έβγαιναν συνεχώς από τα χείλη διαδοχικών υπουργών και πρωθυπουργών. Ομως όλες αυτές οι διαβεβαιώσεις και οι εξαγγελίες έπεφταν τελικά στο κενό, με το ένα μνημόνιο να ακολουθεί το επόμενο. Τώρα που το τρίτο κατά σειρά μνημόνιο επηρεάζει καθοριστικά την άσκηση πολιτικής μιας κυβέρνησης με πυρήνα την Αριστερά, είναι ανάγκη να χαραχτεί μια εναλλακτική πορεία.
Οι όροι των δανειστών και των υπερασπιστών της λιτότητας επιβλήθηκαν με εκβιασμούς, ενώ η διαπραγμάτευση επέτρεψε την ύπαρξη «ανοιχτών» θεμάτων για παραπέρα διαπραγμάτευση. Ωστόσο, παρά τα επιμέρους κέρδη, η οικονομική πολιτική «σύρεται» από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την τελευταία συμφωνία δανειστών και κυβέρνησης. Πέρα από τη σκληρή περιοριστική πολιτική υπάρχει, όμως, πεδίον δόξης λαμπρόν για τους κυβερνώντες, ένα σύνολο πολιτικών παρεμβάσεων που μπορούν να λειάνουν τις ανισότητες. Πρόκειται για καθαρά πολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, για τα οποία οι πολίτες περιμένουν συγκεκριμένες πράξεις πλέον. Πρόκειται, ακόμη, για ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, είτε την άσκηση κοινωνικής πολιτικής στην Υγεία και την Παιδεία είτε στενά τη δημόσια διοίκηση και την επαφή των πολιτών με αυτήν.
Μπορεί για τους προοδευτικούς θιασώτες της πολιτικής επιστήμης τα πεδία αυτά να αφορούν «δευτερεύουσες αντιθέσεις» στην ελληνική κοινωνία. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν υποβιβάζει τη σημασία των αναγκαίων παρεμβάσεων. Ενα κράτος που είναι εχθρικό απέναντι στους πολίτες του είναι ένα κράτος συντηρητικό, δύσκαμπτο και αναποτελεσματικό.
Βασικό καθήκον της σημερινής κυβέρνησης είναι να επιβάλει προοδευτικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, με ιδιαίτερη μέριμνα στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Οφείλει, με άλλα λόγια, να δώσει στον όρο «μεταρρυθμίσεις» τον πραγματικό χαρακτήρα του. Και να προσφέρει έτσι το αντιπαράδειγμα στις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, που απορρύθμισαν τη δημόσια σφαίρα και ενίσχυσαν τους ήδη πανίσχυρους οικονομικούς παράγοντες.
http://www.efsyn.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!