Ο Τσίπρας ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του

Το σκληρό ροκ που έρχεται και ο πρωθυπουργός, που εκ των πραγμάτων αλλάζει
Η χθεσινή ημέρα ήταν κομβική για την Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ξημερώματα ολοκλήρωσε τη διαπραγμάτευση υποχωρώντας και από το τελευταίο προπύργιό, αυτό της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Λίγες ώρες αργότερα, ο Πρωθυπουργός και μέλη της Κυβέρνησης εμφανίστηκαν στο χώρο του Πολυτεχνείου και αποδοκιμάστηκαν έντονα από μερίδα των παρευρισκομένων.
Το σκληρό ροκ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ απογοήτευσε μεγάλο μέρος όσων τον στήριξαν στα πέτρινα χρόνια του 3%. Έγινε ένα διαφορετικό κόμμα. Ένα κόμμα που -ευτυχώς- δεν έκανε τίποτε απ’ όσα παράλογα είχε υποσχεθεί. Όχι επειδή δεν ήθελαν απαραίτητα, αλλά διότι κατάλαβαν στην πορεία ότι δεν μπορούσαν. Είναι μια δύσκολη πορεία προς το ρεαλισμό. Κάνουν απέλπιδα προσπάθεια να γίνουν ένα κανονικό κόμμα.
Σ’ αυτή τη μετάλλαξη, υπάρχουν απώλειες. ιδεολογικές και αριθμητικές. Οι ίδιοι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ξεβολεύτηκαν από την οικεία καταγγελτική στάση με την οποία ανδρώθηκαν πολιτικά. Ακόμη και τώρα που καταγγέλλουν τους εαυτούς τους, κανείς δεν τους παίρνει στα σοβαρά. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει τη γραμμή από το καλοκαίρι όταν προχώρησε σε συμφωνία. Χθες έδωσε και το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της μνημονιακής στροφής. Όποιος θέλει ακολουθεί.
Πολλοί δεν μπόρεσαν να χειριστούν αυτή την αλλαγή και αποχώρησαν με ελαφρά πηδηματάκια. Οι υπόλοιποι καλούνται διαρκώς να ψηφίσουν σκληρά μέτρα. Σκληρότερα από αυτά που κατήγγειλαν. Έχουν χάσει τον ιδεολογικό τους μπούσουλα.
Αποχώρησε και ένα ακόμη κομμάτι της ταυτότητάς του. Αυτοί τους οποίους χαρακτήρισε χθες ο Πρωθυπουργός “δήθεν αντιεξουσιαστές” και “αυτόκλητους σωτήρες” από το βήμα της Βουλής. Αυτούς που στελέχη του φέρονται να ονόμαζαν “τα παιδιά”. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετώπιζε μέχρι τώρα προβλήματα μαζί τους. Ακόμη και στην πρόσφατη κατάληψη της πρυτανείας, αρκετά στελέχη και η νεολαία του κόμματος είχαν ταχθεί υπέρ του δικαιώματος μιας αμφιλεγόμενης διαμαρτυρίας. Χθες σε μια εξαιρετικά συμβολική ημέρα ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να κάνει το ξεκαθάρισμα μαζί τους.
Η Κυβέρνηση αποφασίζει να αλλάξει ρότα και ακροατήριο ταυτόχρονα (ουσιαστικά και επικοινωνιακά) γνωρίζοντας ότι θα έχει απώλειες. Φιλοδοξεί προφανώς να μετατραπεί σε ένα αστικό κόμμα με λιγότερες ριζοσπαστικές κορώνες απ’ ότι στο παρελθόν. Θα βρει απέναντί του όλους όσους δυσαρέστησε και θα δυσκολευτεί να τα βάλει μαζί τους. Συνδικαλιστές, αντιεξουσιαστές, ιδεολόγους και αγανακτισμένους. Θα είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Η παρουσία των μέχρι πρότινος υποστηρικτών του ήταν και θα συνεχίσει να είναι δυναμική. Είναι λίγοι αριθμητικά αλλά κάνουν ασύμμετρα μεγάλη ζημιά στην εικόνα της Κυβέρνησης. Η εικόνα του πρωθυπουργού που βιαστικά καταθέτει στεφάνι στο Πολυτεχνείο ήταν ενδεικτική. Τα social media γλέντησαν αρκετά.
Ακόμη δυσκολότερο θα είναι να πείσει ένα νέο ακροατήριο, πιο κοντά στο κέντρο, που θα πρέπει να τον ακολουθήσει αν θέλει να έχει την στήριξη της κοινωνίας. Οι πολίτες τον εμπιστεύθηκαν για δεύτερη φορά αλλά δεν θα το κάνουν για πάντα. Ο Πρωθυπουργός αλλά κυρίως οι Υπουργοί του θα πρέπει να κυβερνήσουν για να πείσουν την κοινωνία. Μέχρι τώρα επιλέγουν την αδράνεια και πάλι κάνουν γκάφες. Εκτίθενται με αλαζονικές συμπεριφορές και εξωθεσμικές δραστηριότητες.
Έτσι κι’ αλλιώς, όσο και αν διαμαρτύρονται για τις πολιτικές που επιλέγουν, τα μέτρα περνάνε με χαρακτηριστική άνεση από το κοινοβούλιο. Υφίστανται το πολιτικό κόστος που προκύπτει από τις προηγούμενες θέσεις τους. Με το να αρνούνται την ιδιοκτησία του προγράμματος και να γκρινιάζουν, δεν προσθέτουν τίποτε στην πρόοδο της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει έστω και με το ζόρι όπως επιμένουν οι ίδιοι. Πρέπει όμως να το συνειδητοποιήσουν και να πάψουν να παίζουν σε θέατρο του παραλόγου. Πρέπει να σταματήσουν να  επιστρέφουν διαρκώς σε κατάλοιπα και ιδεοληψίες του παρελθόντος. Τώρα πια είναι ξεκάθαρη η πορεία. Ψήφισαν το μνημόνιο. Ας το εφαρμόσουν. Δεν μπορούν να κρατούν σε ομηρία ολόκληρη την κοινωνία για να διατηρήσουν τις εσωκομματικές και ιδεολογικές τους ισορροπίες. 
Υ.Γ. Έστω και καθυστερημένα, ο Πρωθυπουργός είπε το αυτονόητο από το Βήμα της Βουλής. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τραμπουκίζει όποιον έχει διαφορετική άποψη. Κανείς δεν έχει προφανώς το δικαίωμα να προπηλακίζει στελέχη της Κυβέρνησης. Όχι μόνον αυτής, αλλά κάθε νόμιμα εκλεγμένης Κυβέρνησης. Κανείς δεν έχει επίσης δικαίωμα να τραμπουκίζει τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Όσο και αν διαφωνεί μαζί του.
*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!