Το τρίτο το… παραγωγικότερο μνημόνιο

του Κωνσταντίνου Δαυλού
Το πολύ σε 48 ώρες η Ελλάδα θα λάβει την δεύτερη υποδόση του ενός δισ., όπως μας αποκάλυψε χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα. Όπως εξήγησε η Ελλάδαολοκλήρωσε όλα τα προαπαιτούμενα και αυτό είναι κάτι που θα αξιολογήσει (τυπικά πια) η Διοίκηση του ESM για να απελευθερώσει το κονδύλι.
Χωρίς λοιπόν τον «βραχνά» του δεύτερου πακέτου, το Μέγαρο Μαξίμου προγραμμάτισε τα δύο επόμενα «καυτά» ορόσημα: 15 Ιανουαρίου είναι η ημέρα μέχρι την οποία θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και ένα μήνα μετά να έχει λυθεί το θέμα με τα κόκκινα δάνεια ώστε να ολοκληρωθεί τότε (στις 15 Φεβρουαρίου) η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου. Στο ίδιο διάστημα (για να μην ξεχνιόμαστε) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η νέα μεταρρύθμιση στα εργασιακά (δηλαδή να ανοίξει ο δρόμος για τις ομαδικές απολύσεις) και να έχουν ολοκληρωθεί οι φορολογικές παρεμβάσεις, ήτοι: Νέες κλίμακες μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών και φορολόγηση των αγροτών.
Μην φοβάστε όμως. Όλα θα γίνουν. Άλλωστε, όπως αποκαλύπτει σε χθεσινή του συνέντευξη ο Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, η Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία έχει πράξει πολύ περισσότερα στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου απ’ ότι είχαν γίνει στα δύο προηγούμενα. Μάλιστα ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ δεν χάνει την ευκαιρία να δώσει εύσημα ρεαλισμού στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τον οποίον όπως λέει, παρά το γεγονός ότι είναι αριστερός αναγνωρίζει ένα πρόβλημα και προσπαθεί να βρει τη λύση. Όχι σαν τον προκάτοχό του -τον συνωμότη της δραχμής- που τον χαρακτηρίζει «σόουμαν». Ο Σέλινγκ πάντως μας υπενθυμίζει ότι έχουμε ένα ακόμη αγκάθι για την πρώτη αξιολόγηση που λέγεται ΤΑΙΠΕΔ, του οποίου τα έσοδα έχει συμφωνηθεί ότι θα πηγαίνουν για την εξυπηρέτηση του χρέους. 
Αναφέροντας λοιπόν τη λέξη «χρέος» φτάσαμε και στο τελευταίο αγκάθι που έχει στο «πλευρό» της η κυβέρνηση και ακούει στο όνομα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει το μεγάλο ζητούμενο για το ΔΝΤ, που επιμένει ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 κι αυτό διότι θεωρεί ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες αλλαγές στη ρίζα του «κακού» που είναι το ασφαλιστικό. Βέβαια το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή έχει να εκταμιεύσει χρήματα προς την Ελλάδα για περίπου ένα χρόνο και η παρουσία του στις διαπραγματεύσεις εμφανίζεται ως τεχνική-συμβουλευτική και την ίδια στιγμή κατευναστική για την Γερμανία που έχει πει ότι δεν θα δεχθεί την αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση πάλι, πιέζει όλο και περισσότερο για την απομάκρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο για άλλη μία φορά έδωσε λαβή για σχολιασμό, καθώς σε νέα έκθεσή του παραδέχθηκε ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους έπρεπε να γίνει νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2012. Όπως γίνεται πλέον εμμέσως παραδεχτό η καθυστέρηση τότε έγινε προκειμένου οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα έτσι ώστε αυτά να τα πάρουν στην πλάτη τους τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αποτέλεσμα; Το κούρεμα ονομαστικά έφτασε τα 138 δισ. το καθαρό όφελος όμως ήταν μόλις 53. 
Σε κάθε περίπτωση η παρουσία του Ταμείου αποτελεί έναν «μπαμπούλα» τον οποίον εκμεταλλεύονται οι Ευρωπαίοι ώστε να μην είναι εκείνοι που θα πιέσουν για την περικοπή των συντάξεων, ενώ την ίδια στιγμή για την κυβέρνηση το Ταμείο έχει έναν ρόλο μέχρι να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό χρονικά αναμένεται να γίνει κατά τον Μάρτιο, αμέσως μετά τη λήξη της αξιολόγησης. Τότε όμως λήγει και τυπικά η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, του οποίου όμως η συμμετοχή είναι παγωμένη. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός συνεχίζει να ζητά επίμονα την λήξη της συνεργασίας με το Ταμείο, κάτι πάντως που δεν φαίνεται να γίνεται άμεσα ή εύκολα.
http://newpost.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!