Η Τουρκία του Ερντογάν εκβιάζει και αρπάζει

Κύριο άρθρο του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ
Η Τουρκία ξεκόλλησε από το τέλμα την ενταξιακής της διαδικασία με το άνοιγμα νέο κεφαλαίου. Αυτό, όμως, έχει και συνέχεια. Στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στις Βρυξέλλες, οι Τούρκοι αξιωματούχοι ( τρεις υπουργοί), επανέλαβαν εαυτόν.
Πριν καλά-καλά ανοίξει το κεφάλαιο 17 αξίωσαν (αυτή είναι η σωστή λέξη που συνάδει στην προκειμένη περίπτωση), «γρήγορο ξεπάγωμα» πέντε τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία. Με ποιο επιχείρημα; Δεν χρειάζεται η Τουρκία κανένα επιχείρημα, καθώς αυτή είναι η διαχρονική της πρακτική. Αξιώνει και εκβιάζει θέλοντας πάντα να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.
Αυτή τη φορά γνωρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι την έχουν ανάγκη λόγω του προσφυγικού προβλήματος, έχει ψηλώσει τον πήχη. Θέτει και εξωπραγματικά ζητήματα, επιμένοντας με εκβιαστικό τρόπο να τα εξασφαλίσει. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε ότι «το άνοιγμα με ταχείες διαδικασίες» πέντε κεφαλαίων «είναι εκ των ων ουκ άνευ», κάτι που προϋποθέτει την υποχώρηση της Λευκωσίας και την άρση του κυπριακού βέτο. Αλλά και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπέδειξε ότι πρέπει «να απαλειφθούν τα τεχνητά εμπόδια» που μπλοκάρουν το άνοιγμα των επίμαχων κεφαλαίων, υπονοώντας εμφανώς την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι σαφείς οι επιδιώξεις της Τουρκίας και είναι πρόδηλο ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν τις αντοχές και το σθένος να αντισταθούν στις αξιώσεις της Άγκυρας.
Δυστυχώς, η Τουρκία αξιοποιεί την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειριστεί αποτελεσματικά και ενιαία την προσφυγική κρίση. Γι’ αυτό και η γενναιοδωρία προς την Τουρκία. Γι’ αυτό και δεν λαμβάνονται υπόψη οι προϋποθέσεις που τίθενται σε κάθε υποψήφιο για ένταξη κράτος. Γι’ αυτό και μπορεί με πανηγυρικό τρόπο η Τουρκία «να εισβάλει» στις Βρυξέλλες και να αξιώνει, να απαιτεί. Γι’ αυτό το λόγο μπορεί η Τουρκία να θεωρεί ως εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωση και τούτο να μην ενοχλεί τους εταίρους μας.
Την Κυπριακή Δημοκρατία την εξυπηρετεί να κάνει βήματα προς την ένταξη της στην ΕΕ η Τουρκία. Μέσα όμως από την τήρηση των κανονισμών και της εναρμόνισης της υποψήφιας για ένταξης χώρας με το κοινοτικό κεκτημένο. Σήμερα, δυστυχώς, με τη συναίνεση των εταίρων μας, η Τουρκία προχωρά με μια αλά καρτ ενταξιακή διαδικασία. Περιττό να αναφέρουμε πως η Ευρώπη θα το μετανιώσει αυτό και μάλιστα πολύ σύντομα. Η Κύπρος πολύ περισσότερο.
www.philenews.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!