Η υποκρισία της Δύσης

του Τάσου Παππά

Η ρητορική της Δύσης περί δημοκρατίας στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής είναι κραυγαλέα υποκριτική. Σιγά την ανακάλυψη, θα πει κάποιος. Ετσι γινόταν πάντα, έτσι θα γίνεται και στο μέλλον, αφού αυτό που μετράει στις διεθνείς σχέσεις είναι τα συμφέροντα - οικονομικά, γεωπολιτικά και άλλα. Ωστόσο, μερικές φορές η απόσταση ανάμεσα στα λόγια και στις πράξεις είναι τόσο μεγάλη που δεν είναι εύκολο να κατασκευαστούν προσχήματα για να τη γεφυρώσουν.
Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ προσπάθησαν να κάνουν εξαγωγή δημοκρατίας, όπως βεβαίως την αντιλαμβάνονται, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και προκάλεσαν, με εισβολές, βομβαρδισμούς και πραξικοπήματα την πτώση των αυταρχικών καθεστώτων, με τα οποία βεβαίως βεβαίως είχαν για πολλά χρόνια στενή και αμοιβαία επωφελή συνεργασία πριν «τα σπάσουν» για ιδιοτελείς λόγους. Επιστράτευσαν τη θεωρία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να δικαιολογήσουν τις ωμές επεμβάσεις τους.
Το αποτέλεσμα το βλέπουμε: χάος, εμφύλιοι, διαλυμένες κοινωνίες, αιματηρές εκκαθαρίσεις, μαζικά κύματα προσφύγων, ενίσχυση του φονταμενταλισμού.
Οι χώρες λοιπόν της Δύσης που είναι τόσο αυστηρές όταν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν καταργείται η ελευθερία της έκφρασης και όταν απειλούνται οι μειονότητες, δεν έχουν κανένα πρόβλημα, όχι μόνο να συνομιλούν με το καθεστώς Ερντογάν, αλλά και να κάνουν τεμενάδες στους σύγχρονους πασάδες που φυλακίζουν όποιον τους κάνει κριτική και εξαφανίζουν όσους αντιστέκονται στις αυταρχικές μεθόδους τους.
Και προφανώς για να τους επιβραβεύσουν, ανοίγουν την πόρτα για να ενταχθεί η χώρα τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τον θεματοφύλακα, υποτίθεται, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αρμονικής συνύπαρξης θρησκειών, πολιτισμών και εθνοτήτων.
Την ίδια στιγμή, ενώ επιμένουν ότι ο δικτάτορας Ασαντ πρέπει να φύγει από τη μέση, αλλιώς δεν θα υπάρξει βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της Συρίας και δηλώνουν με ιερό πάθος ότι είναι σε διαρκή και ανειρήνευτη σύγκρουση με την τρομοκρατία των τζιχαντιστών -την οποία πολεμά ο Ασαντ-, δεν διστάζουν να κλείνουν επικερδείς δουλειές με τις βάρβαρες μοναρχίες του Κόλπου που τροφοδοτούν με όπλα και χρήματα τις σέχτες των φανατικών.
Ούτε δείχνουν να ενοχλούνται με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο, εκτός από τις θλιβερές επιδόσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει γίνει «το λίκνο και η τράπεζα του σουνιτικού ολοκληρωτισμού στον κόσμο, αιχμή του δόρατος της φονικής καταστολής των σιιτών στο Μπαχρέιν και την Υεμένη» (Serge Halimi, «Monde Diplomatique» από την «Αυγή της Κυριακής» 29.11.2015).

Ανάγωγα



Πιστωτές, διαπλοκή και κόμματα της αντιπολίτευσης παίζουν τα ρέστα τους για να υλοποιηθεί το σχέδιό τους περί οικουμενικής κυβέρνησης. Την προηγούμενη φορά το έκαναν κάπως χοντροκομμένα. Ανέτρεψαν εκλεγμένο πρωθυπουργό. Σήμερα είναι κομματάκι δύσκολο να το επαναλάβουν. Αλλά οι εραστές των ανώμαλων λύσεων δεν απογοητεύονται.
http://www.efsyn.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!