Κερδίζουμε χρόνο, μέχρι να έρθουν οι χειρότερες ‘μέρες

του Σταμάτη Ζαχαρού
Το πολιτικό σκηνικό όπως είναι διαμορφωμένο, είναι αδύνατον να αντέξει τις αλλαγές που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία και οικονομία. Οι μεταρρυθμίσεις είναι επιβεβλημένες. Όχι από τους δανειστές. Από την πραγματικότητα. Άρα κάποια στιγμή θα συμβούν. Αυτό που θ’ αλλάζει διαρκώς μέχρι να συμβούν, είναι το πολιτικό προσωπικό. Η πολιτική ισορροπία που βιώνουμε εδώ και μήνες, δεν είναι απλώς εύθραυστη. Είναι ισορροπία τρόμου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να πιστεύουν, ότι η Κυβέρνησή τους έχει προοπτική τετραετίας και βάλε. Ακόμη και αν δεχτούμε ότι οι σημερινές κοινοβουλευτικές ομάδες που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση είναι “μπετόν αρμέ”, το κόμμα θα έρθει αντιμέτωπο με τον χειρότερο φόβο του: Την κοινωνική κατακραυγή. Ήδη έχουν δυσαρεστήσει πολύ κόσμο. Η δημοσκόπηση της ProRata Για την Εφημερίδα των Συντακτών ήταν καταπέλτης. Η διαφορά με τη ΝΔ ήταν μόλις μια ποσοστιαία μονάδα και εξηγεί τις κοινωνικές αντιδράσεις που κλιμακώνονται. Είτε με πορείες είτε με …γεμιστά.
Ως πότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να κάνει πλάκα, δηλώνοντας αλληλέγγυος στις πορείες και στις απεργίες; Αν επιχειρήσει να τις καταστείλει, η αντίδραση θα είναι μεγαλύτερη απ’ ότι σε οποιαδήποτε “μη αριστερή” Κυβέρνηση. Αν τις αφήσει να κλιμακώνονται, ενίοτε και εκτός ορίων, θα πρέπει να διαχειριστεί τη διάλυση του κράτους.
Προς το παρόν, κερδίζει χρόνο. Αναβάλλει ότι του επιτρέπουν οι δανειστές για να αποφύγει τη μεγάλη σύγκρουση. Περιμένει να καβατζάρει την περίοδο των εορτών που μοιραία οι Βουλευτές του θα έρθουν σε στενότερη επαφή με τους ψηφοφόρους τους. Εντωμεταξύ, επεξεργάζεται τα διάφορα σενάρια για τις πιθανές εφεδρείες.
Έχοντας μπροστά του το ασφαλιστικό, τις αποκρατικοποιήσεις και τη φορολόγηση των αγροτών, θα κληθεί σύντομα να λάβει σκληρές αποφάσεις, που θα πλήξουν την εναπομείνασα δημοφιλία του κόμματος. Δεδομένου ότι καμία Κυβέρνηση δεν αντέχει χωρίς μια μίνιμουμ στήριξη της κοινωνίας θα χρειαστεί ευρύτερες συμμαχίες.
Μη γελιέστε. Ακόμη και αν τα περισσότερα κόμματα “βάλουν πλάτη”, πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα λαϊκίζει και θα υπόσχεται μαγικές λύσεις. Καθυστερώντας, το μόνο που καταφέρνει είναι να ταλαιπωρεί τους πολίτες και να δίνει χρόνο σε ακραίες φωνές μέχρι να γίνουν περισσότερο δημοφιλείς.
Το σενάριο είναι εφιαλτικό. Φανταστείτε καμία δεκαριά κόμματα με ποσοστά μεταξύ 3 και 20%. Η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη. Οφείλουν να κάνουν γρήγορα κάτι που θα δώσει ελπίδα στον κόσμο και θα καταργήσει την αντιμνημονιακή επιχειρηματολογία. Όχι πενταροδεκάρες ελεημοσύνης στους πάμφτωχους. Ένα σοβαρό πρόγραμμα εθνικής σωτηρίας.
Είναι αυτονόητο ότι αφού κάνουν περίπου τα ίδια, αυτά που τους επιβάλλουν οι δανειστές αν θέλετε, το μεταξύ τους πρόβλημα βρίσκεται σε άλλα θέματα. Επουσιώδη για ‘μάς. Σημαντικά γι’ αυτούς. Στο τέλος θα αναγκαστούν από τις συνθήκες να κάνουν αυτό που έκαναν και το καλοκαίρι.
Ας το κάνουν τουλάχιστον μια ώρα αρχύτερα. Όσο καθυστερούν η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη, τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε πιο σκληρά και ο κίνδυνος πολιτικού αλαλούμ που θα συμπαρασύρει και τους ίδιους, διαρκώς μεγαλύτερος.
*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA 
http://news247.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!