Το "blame game" των Ευρωπαίων για το μεταναστευτικό και πως εκβιάζουν την κυβέρνηση με την αξιολόγηση

Αυτές τις ημέρες βλέπουμε να ξεδιπλώνεται ένας ακόμη ωμός εκβιασμός σε βάρος της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους που έχει να κάνει με τη συνθήκη Σένγκεν. Επί της ουσίας όμως συνδέεται και με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους. Βερολίνο και Βρυξέλλες θέλουν να ανακόψουν τις μεταναστευτικές ροές μετατρέποντας τη χώρα μας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών και απειλούν την Ελλάδα βάζοντας μπροστά την αξιολόγηση.
Πρωτεργάτες σε αυτό το παιχνίδι φαίνεται να είναι και πάλι οι Γερμανοί. Η εικόνα της Άνγκελα Μέρκελ έχει πληγεί σημαντικά από τους χειρισμούς της στο προσφυγικό, δέχεται σφοδρές επικρίσεις και η δημοτικότητα της καταρρέει ολοένα και περισσότερο. Έβαλε λοιπόν το “μαντρόσκυλο” τον Β. Σόιμπλε να μας απειλήσει ότι η αξιολόγηση μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Ακολούθησαν (όπως συμβαίνει συνήθως) αρκετοί ακόμη Ευρωπαίοι στο τέμπο του κ. Σόιμπλε θέτοντας ακόμη και πρόβλημα στη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον Φεβρουάριο. Μόνο ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης Μ. Ντράγκι βλέπει τα πράγματα διαφορετικά, ενδεχομένως και το ΔΝΤ, και ζητάει να ολοκληρωθεί το συντομότερο η αξιολόγηση για να μην υπάρξουν νέοι τριγμοί στην Ευρωζώνη.
Αν η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν ολοκληρωθεί σύντομα, τότε δεν μπορεί να ανοίξει και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, στην οποία η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά και βεβαίως είναι ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα της για να περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπου και εκεί οι Ευρωπαίοι θέτουν προσχώματα.
Με λίγα λόγια οι Ευρωπαίοι (και δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τον “φίλο” μας των κ. Γιούνκερ που παίζει, όπως βέβαια και η Μέρκελ το παιχνίδι των Τούρκων) εκβιάζουν ωμά και ξεδιάντροπα την Ελλάδα πώς αν δεν περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές τότε δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Ζητούν δηλαδή να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια “αποθήκη” μεταναστών για να βρουν την ησυχία τους οι χώρες της Ευρώπης, που την ίδια στιγμή χρηματοδοτούν την Τουρκία και εμφανίζονται έτοιμες να ανοίξουν τις πόρτες της Ε.Ε. στην Άγκυρα, μήπως και σταματήσει να στέλνει καραβιές μεταναστών. Αλλά, όπως φαίνεται, ματαιοπονούν.
Η χθεσινή απάντηση του Αλέξη Τσίπρα από το Ισραήλ, στο τελεσίγραφο της Κομισιόν πώς η Ελλάδα έχει διορία τρεις μήνες να ελέγξει τα σύνορα της (δεν μας λένε όμως πώς ακριβώς) αλλιώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με την έξοδο από τη Σένγκεν είναι χαρακτηριστική και απολύτως δεικτική.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για “blame game” εκ μέρους των Ευρωπαίων, έκανε λόγο για “γραφειοκράτες των Βρυξελλών” και τους κάλεσε να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Αθήνα. Πιο ξεκάθαρα δεν θα μπορούσε να το πει. Όταν ανάφερε τη λέξη δεσμεύσεις δεν εννοούσε μόνο αυτές που αφορούν στο μεταναστευτικό αλλά και στο πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας.
Γνωρίζει η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας πώς αν υποκύψουν και στο θέμα των μεταναστευτικών ροών κάνοντας ότι τους υπαγορεύουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο τότε η αξιολόγηση μπορεί να αργήσει να ολοκληρωθεί και η συζήτηση για την απομείωση του χρέους μπορεί να μην ανοίξει ποτέ. Χρησιμοποιεί λοιπόν και το Μέγαρο Μαξίμου ως ένα τελευταίο χαρτί το προσφυγικό. Άλλωστε το έχει πει εξ αρχής ο κ. Τσίπρας.
Το αν θα του βγει ή όχι μένει να το δούμε. Πάντως στην κυβέρνηση φαίνεται να γίνεται μία συζήτηση του στιλ, το καλοκαίρι μας εκβίασαν με έξοδο από το ευρώ και μας επέβαλαν το τρίτο μνημόνιο. Τώρα μας απειλούν με έξοδο από τη Σέγκεν για να μην κλείσει η αξιολόγηση και ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Κάπου πρέπει να μπει ένα τέλος... 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!