Η πρόταση του ΔΝΤ που ο Σόιμπλε δεν μπορεί να αρνηθεί

της Βίκυς Σαμαρά

Η χθεσινή διαρροή στη Wall Street Journal της πρότασης του ΔΝΤ για επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων έως το 2080 καθώς και χορήγηση "περιόδου χάριτος" έως το 2040, έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση:

Το Ταμείο δε μιλά πλέον για ονομαστικό κούρεμα. Δίνει δηλαδή στο Σόιμπλε μία πρόταση που να μην αρνηθεί: Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών (και η Μέρκελ βέβαια) δεν μπορεί να περάσει από το Bundestag κούρεμα χρέους της Ελλάδας για προφανείς (μικρο)κομματικούς λόγους. Η Λαγκάρντ στο προηγούμενο Eurogroup κατά ορισμένες πληροφορίες μιλούσε ακόμη για κούρεμα. Τώρα κάνει το Ταμείο ένα βήμα προς τους Ευρωπαίους, προτείνοντας μία λύση που και πάλι αφορά το χρέος προς εκείνους, αλλά τους δίνει το πρόσχημα να πουν “ναι”.
Η Αθήνα όμως είναι -και πρέπει να είναι- ιδιαίτερα προσεκτική σε αυτή τη φάση, καθώς το τελευταίο που θα ήθελε θα ήταν να εκνευρίσει τους Ευρωπαίους εταίρους, στη στήριξη των οποίων βασίζεται για να αποκρούσει άλλες, καθόλου ευχάριστες προτάσεις του ΔΝΤ. Όπως για παράδειγμα η πίεση του Ταμείου για ακόμη μεγαλύτερη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που βγήκε από την ατζέντα αυτής της αξιολόγησης- μόνο για τώρα όμως, καθώς το θέμα θα τεθεί ξανά στην αξιολόγηση του Οκτωβρίου. Και ας μην είναι τα “μπάνια του λαού” δικαιολογία για άλλες υποχωρήσεις που θα μας έρθουν ψυχρολουσία με τα πρωτοβρόχια.
Η διαπραγμάτευση όμως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία λεπτή καμπή με λίγο φως όσον αφορά στο χρέος, η ρύθμιση του οποίου θα επηρεάσει σαφώς τη “μεγάλη εικόνα” της οικονομίας.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, το γεγονός ότι σήμερα κατατίθεται το πολυνομοσχέδιο και εν συνεχεία θα έλθει σε αυτό ως τροπολογία ο περίφημος κόφτης επιβεβαιώνει ότι όπως είχε γράψει το News247, δεν έχουν κλειδώσει όλες οι λεπτομέρειες του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης. Η ελληνική πλευρά έδωσε μία μάχη για να μη μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη μισθοί και συντάξεις με την παραμικρή απόκλιση. Εκεί όμως το ΔΝΤ δε μοιάζει πρόθυμο να κάνει πίσω και οι Ευρωπαίοι δε δείχνουν διατεθειμένοι να το πιέσουν άλλο.
Το ερώτημα που θα τεθεί μέχρι την Κυριακή θα είναι: Αδιέξοδο ή αποδοχή του αιτήματος ο κόφτης να περιλαμβάνει εξαρχής μισθούς και συντάξεις, με την προσδοκία ότι ποτέ δε θα ενεργοποιηθεί; Το δεύτερο μοιάζει πιθανότερο με την Αθήνα να θεωρεί ότι από το σημερινό σημείο ναδίρ υπάρχει μόνο δυνατότητα ανόδου της οικονομίας, με τη ρύθμιση του χρέους ως καύσιμο.
*H Βίκυ Σαμαρά, είναι αρχισυντάκτρια του Πολιτικού Τμήματος του NEWS 247

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!