Η Τουρκία μετά την παραίτηση Νταβούτογλου

του Τάκη Χατζηγεωργίου

Αρθρογράφησα σε διάφορες στιγμές για τη σοβούσα κρίση μεταξύ Ερτογάν και Νταβούτογλου (06/04/2015, “Η Τουρκία του Ερτογάν”, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ) και υποστήριζα πως οι δύο τους είχαν διαφορετικά οράματα και στόχους. Ο πρόεδρος ήθελε και θέλει εκτελεστικες εξουσίες, πράγμα που θα αφαιρούσε απο τον πρωθυπουργό καθε ουσιαστική εξουσία και θα τον μετέτρεπε εν μια νυκτί σε καρικατούρα. Αυτό και μόνο καθιστούσε τον ένα καχύποπτο απέναντι στον άλλο. Και η καχυποψία όταν διαρκεί δεν μπορεί παρά να οδηγεί στη σύγκρουση.
Όμως αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι η περαιτέρω ανάλυση του ερωτήματος που έθετα σε πιό πρόσφατο άρθρο μου με τίτλό “Είναι ο Ερντογάν σε κίνδυνο ή η Τουρκία;”
Οι εξελίξεις με την παραίτηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, επιβεβαιώνουν όλο και περισσότερο πως ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ήδη βάλει σε μπελάδες τη χώρα του, από τους οποίους δεν θα ξεμπλέξει εύκολα. Νομίζω μάλιστα πως και αυτή η διαδικασία της ελεύθερης διακίνησης τούρκων πολιτών στην Ευρώπη, μπορεί να βρει εμπόδιο το Κοινοβούλιο. Ίσως σκοντάψει και στην υποχρέωση της Τουρκίας να αλλάξει τη νομοθεσία της για το τι εστί τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα. Η νομοθεσία αυτή επιτρέπει στον Ερτογάν να διώκει είτε το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν είτε πολύ περισσότερο τους Κούρδους. Είναι όμως σωστή η ανάλυση που λέει πως η απόλυση (γιατί περί αυτού πρόκειται) του πρωθυπουργού δείχνει την έντονη διαφωνία και δυσαρέσκεια του προέδρου της χώρας απέναντι στις ενέργειες, διαβουλεύσεις και συμφωνίες στις οποίες κατέληξε ο κος. Νταβούτογλου με την ΕΕ;
Δεν ειμαι βέβαιος!  Ο κος Ερτογάν αυτό που θέλει είναι να διοικεί μόνος, και κάθε επιτυχία να την καρπώνεται ο ίδιος. Τόν ενόχλησε ακόμα και η επιτυχία του πρωθυπουργού του, στο θέμα της βίζας. Θα επιχειρήσει λοιπόν να προχωρήσει η υπόθεση αυτή και θα καταγράψει την επιτυχία ως επίτευγμα του.
Όσον αφορά τους Κούρδους και τον Φετουλάχ Γκιουλέν, όλο και κάποιος κρυμμένος νόμος θα του βρίσκεται εύκαιρος.
Αυτή που κάθεται τώρα σε αναμμένα κάρβουνα είναι η κα. Μέρκελ η οποία επένδυσε πάρα πολλά στη συμφωνία με την Τουρκία. Σύντομα θα την δούμε να τρέχει ξανά στην Άγκυρα.
Τα ερωτήματα για το μέλλον της χώρας και της περιοχής είναι πολλά και σίγουρα δεν είναι εύκολη η πρόβλεψη. Είμαι βέβαιος όμως πως αν μέχρι προχτές το ερώτημα ήταν αν κινδυνεύει ο Ερτογάν ή η Τουρκία, είναι πλέον φανερό πως τα δύο, δεν διαχωρίζονται.
Για μένα είναι δεδομένο πως πολλοί ξένοι ηγέτες έστω και αν δε το μολογούν, έστω και αν δεν κάνουν κάτι γι’ αυτό, νοιάζονται να δουν τον Ερτογάν να τους αδειάζει τη γωνιά, και μερικοί εξ αυτών (λίγη αμφιβολία έχω) σκέφτονται πως καθόλου δεν θα τους έβλαφτε και μια νέα περιοχή κουρδικής αυτονομίας μέσα στη Τουρκία.
Επιπρόσθετα η απίστευτη πόλωση που επικρατεί στη Τουρκία, η φοβερή ένταση στις κουρδικές περιοχές, δεν θα αφήσουν πολλά περιθώρια ελιγμών στον Τούρκο πρόεδρο. Είμαι βέβαιος πως η Τουρκία μπαίνει σε περιπέτειες. Και το θέμα είναι πως εμείς θα καταφέρουμε να μείνουμε μακριά από την περιπέτεια της.
Όλα αυτα ίσως κάνουν κάποιους να τρίβουν τα χέρια, άλλους δε να τους βυθίζουν σε προβληματισμούς γιατί κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει το αύριο σε μας, σε αντιστοιχία με τις εξελίξεις στη Χώρα που κατέχει τον τόπο μας.
Πως μπαίνει στο κάδρο το κυπριακό;
Αν πολλά εξαρτώνται από τον πρόεδρο της Τουρκίας, (πάρα πολλά) εμείς πρέπει να δούμε όσα εξαρτώνται από μας. Όλα θα κριθούν από την ταχύτητα των εξελίξεων τον Ιούνιο. Ελπίζω οι ηγέτες της Κύπρου να δουν αυτά που έρχονται και να πράξουν με επάρκεια αυτό που πρέπει.
Χωρίς λύση που να λειτουργεί, η Κύπρος θα βρεθεί στη δίνη της τουρκικής αστάθειας.
Μια λύση όμως που να οχυρώνει την Κύπρο μακριά από τις εξελίξεις στη Τουρκία. Είναι αυτό εύκολο; Η απάντηση είναι καταφατική  μόνο στη περίπτωση που η λύση φέρνει ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους σε κοινή πλεύση προς το μέλλον.
http://tvxs.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!