Δηλητηριασμένη Ευρώπη

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247
"Το μίσος δεν έχει δόγμα, ράτσα ή θρησκεία. Είναι δηλητηριώδες".

Το μήνυμα του συζύγου της Jo Cox, της βουλευτού των Εργατικών, που δολοφονήθηκε χθες, αποτυπώνει με λίγες λέξεις το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.  Πρόκειται για μια δηλητηριασμένη από το μίσος Ένωση.
Η ατμόσφαιρα σε όλη την Ευρώπη, είναι τεταμένη. Μίσος, διχασμός, διλήμματα και ακραίες φωνές που ακούγονται όλο και πιο δυνατά.
Περιθωριοποίηση, γκέτο και μετανάστες δεύτερης γενιάς, που αν και έχουν μεγαλώσει ως Ευρωπαίοι στρέφονται στον εξτρεμισμό.
Τι κάνει όμως τους λαούς να δίνουν προσοχή στους κήρυκες του μίσους, του εθνικισμού και της περιχαράκωσης;
Μπορεί οι θιασώτες των διαφόρων -exit, να μην μπορούν να περιγράψουν τι ακριβώς θα γίνει μετά, αλλά πείθουν ότι αυτό που ζουν τώρα οι λαοί της Ευρώπης δεν οδηγεί πουθενά.
Δεν πρόκειται βέβαια για φυσικό φαινόμενο. Οι ανισότητες, η φτώχεια, η λιτότητα και η κοινωνική αδικία δεν είναι φυσικά φαινόμενα. Είναι αποτελέσματα συγκεκριμένων πολιτικών. Η υιοθέτηση της ρητορικής της ακροδεξιάς, η ακραία καταστολή, ο ευτελισμός των δημοκρατικών διαδικασιών στη λήψη αποφάσεων, επίσης δεν μπορούν να αποδοθούν στην κακή μοίρα ή στην τύχη. Είναι επιλογές.
Το δυστύχημα είναι ότι αυτοί που ασκούν αυτές τις πολιτικές, είναι πεπεισμένοι ότι οδηγούν την Ένωση στο σωστό μονοπάτι, που γι' αυτούς σημαίνει “να βγαίνουν τα νούμερα”.
Την απουσία οράματος έρχονται να καλύψουν οι εθνικιστές, με όχημα το μίσος και μια απλή υπόσχεση: Ένα αύριο που δεν θα μοιάζει με το ευρωπαϊκό σήμερα, ακόμα και αν δεν έχουν ιδέα τι ακριβώς θα είναι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!