Τουρκόσποροι, Τουρκαλβανοί

του Δημήτρη Δανίκα

Σε σένα το λέω. Εσένα από το Ωραιόκαστρο του Νομού Θεσσαλονίκης. Αλλά και σε κάθε «Ωραιοκαστρίτη» αυτής της δύσμοιρης επικράτειας

Που αγνοεί την Ιστορία του. Που αγνοεί το γεγονός ότι ο Κουντουριώτης, φέρ’ ειπείν, ο πρώτος άρχων του τόπου, δεν ήξερε γρι από ελληνική γλώσσα. Αρβανίτης ήταν. Αρβανίτης και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος. Τουρκόσποροι οι πρόγονοί μας. Τουρκαλβανοί οι πρόγονοι των προγόνων μας!

Σε όλους εμάς το λέω. Ποια η καθαρή φυλή; Ποιος λαός μπορεί, πειστικά και τεκμηριωμένα, να ισχυριστεί ότι η ρίζα της ρίζας του, η εκκίνηση της καταγωγής του είναι και εις τον αιώνα τον άπαντα θα είναι γερμανική, γαλλική, αγγλική, αμερικανική, ελληνική και ρωσική; Κανείς!

Ο Ανθρωπος πορεύτηκε και εξελίχθηκε μέσα από μια ατελείωτη αλληλουχία διασταυρώσεων και επιμειξιών. Το παράδειγμα των ΗΠΑ το πιο δυναμικό, το πιο εύρωστο και το πιο αποκαλυπτικό. Γιατί όσο πιο εύκολα ένας τόπος αφομοιώνει, τόσο πιο γρήγορα προσαρμόζεται και αλλάζει. Και τούμπαλιν. Οσο στο καβούκι του αράζει, τόσο περισσότερο επιδίδεται στην καλλιέργεια εσωστρέφειας, μούχλας, στασιμότητας, καχυποψίας, αντιπαλότητας, μίσους και εχθρότητας!

Και πού σαι. Κι αν δεν το ξέρεις, διάβασε κάνα βιβλίο να ξεστραβωθείς. Αφού μέχρι το 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή ουδείς στον τόπο που εσύ σήμερα κατοικείς. Ο Βενιζέλος, αν δεν με απατούν οι πληροφορίες μου, ήταν αυτός που μοίρασε τους πρόσφυγες του Πόντου και της Μικρασίας στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης!

Και πού σαι. Ο προπάππος και η προγιαγιά σου κατέφτασαν εξουθενωμένοι, ρακένδυτοι, κατεστραμμένοι και μαστιγωμένοι ανηλεώς από δύο λέξεις: οι Τούρκοι τους φώναζαν «ραγιάδες», οι Ελληνάρες τους χλεύαζαν «τουρκόσπορους». Αφού πρόσφυγας ο πρόγονός σου. Αφού μετανάστης στη Γερμανία ο πατέρας σου. Αφού με τέτοια σπάνια προίκα ευλογήθηκες, ραντίστηκες και μεγάλωσες, πώς διάολο σήμερα ρατσιστής κατάντησες;

Και κάτι ακόμα. Για να τα λέμε όλα. Αν αυτά τα περιφρονημένα, αθώα μικρά πλάσματα των προσφύγων ήταν γόνοι εμίρηδων και Σαουδαράβων. Αν ήταν παιδιά Ρώσων μαφιόζων της ολιγαρχίας. Αν ήταν τα βλαστάρια ζάπλουτων Αφρικανών, ε, τότε οι πόρτες ανοιχτές και τα ρατσιστικά σκυλιά φιμωμένα. Τότε μέλι γάλα. Τότε με το σεις και με το σας. Τότε είμαστε κοσμοπολίτες, δημοκράτες και γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων φιλόξενων Ελλήνων!

Βρε, για πες μου. Ποιος ο πιο δημοφιλής στην Αμερική νέος Ελληνας μπασκετμπολίστας; Φυσικά ο... κατάλευκος Γιάννης Αντετοκούνμπο; Ποιοι ήταν και είναι οι σούπερ αθλητές που με τις επιδόσεις τους έβγαλαν μάτια στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες; Μα φυσικά οι επίσης... κατάλευκοι Αμερικής, Γαλλίας, Αγγλίας, Βελγίου και Ολλανδίας!

Και για να τελειώνω. Μία από τις πρώτες, τις βασικές, τις πρωταρχικές αιτίες πολέμου, καταστροφών, γενοκτονιών ήταν και είναι ο ρατσισμός. Αυτός ο άθλιος, ασυγκράτητος και μέχρι στιγμής πάνοπλος και πανούργος εσωτερικός εχθρός. Πάσης φύσεως και πάσης προελεύσεως. Από την εξαέρωση εκατομμυρίων Εβραίων μέχρι το ντελίριο των Χρυσαυγιτών!

Και για να τελειώνω. Τα μεταναστευτικά ρεύματα βάζουν μπρος τη μηχανή κάθε χώρας. Η μετανάστευση -λένε οι οικονομολόγοι- στο τέλος της ημέρας θα αυξήσει το ΑΕΠ της Ευρώπης κατά μία μονάδα!

Οσο χτες περισσότερο υποτελής, δουλοπάροικος και σκλάβος, τόσο σήμερα χειρότερος, επιλήσμων και ανάλγητος αφέντης. Γι’ αυτό πάντα πίστευα και έλεγα ότι παντελώς αδιάφορες η καταγωγή και η προέλευση του Αλλου. Οτι παντού, όπου κι αν ταξιδέψω, πάντα ελάχιστους καλούς ανθρώπους γνωρίζω. Ολων των εθνοτήτων, των κοινωνικών στρωμάτων και των χρωμάτων. A Few Good Men να λέμε! Ολα τα υπόλοιπα φανερώνουν αδυναμία, άγνοια, βλακεία, μίσος και μούχλα!

http://www.protothema.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!