Η ιστορία με τις άδειες έχει πολύ δρόμο ακόμη

του Κώστα Καίσαρη

ΜΕΙΖΟΝ θέμα αυτό της τηλεόρασης. Από κάθε άποψη: Πολιτική και οικονομική. Η τράπουλα ξαναμοιράζεται από την αρχή. Σε ένα παιχνίδι χωρίς λίμιτ και χωρίς χρονικό περιορισμό. Οσο πάει. Μόνο οι χαμένοι θα σηκώνονται και θα φεύγουν κάθε φορά από το τραπέζι. Αρχής γενομένης με το Μega. Οσοι αντέχουν θα συνεχίζουν να παίζουν. Μέχρις εσχάτων. Ντεκαβάρισμα είναι δυνατόν να γίνει. Το παιχνίδι όμως δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ. Κρουπιέρης σε αυτό το καζίνο που έστησε η κυβέρνηση και που η μπίλια δεν σταμάτησε να γυρίζει, όταν ανακηρύχθηκαν οι τέσσερις πρώτοι υπερθεματιστές, ο Νίκος ο Παππάς ο Αγέλαστος. Το έχει η Καισαριανή να βγάζει νταραβεριτζήδες.
Από την Καισαριανή ο Ρουσσόπουλος που έκανε την ίδια δουλειά επί Καραμανλή, από την Καισαριανή κι ο Παππάς. Που είχα και την τιμή μάλιστα να με έχει σερβίρει. Τα καλοκαίρια δηλαδή όταν γύριζε από τις σπουδές στην Αγγλία κι έκανε μεροκάματα σαν γκαρσόνι στην ταβέρνα της Μπόμπενας. Οταν δένανε τα σκυλιά με τα λουκάνικα και ξεφορτώνανε τους αστακούς από τριαξονικά φορτηγά. Ξεφύγαμε όμως. Εχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά αυτή η ιστορία. Μιλάμε για μαραθώνιο κι οι αθλητές είναι στα εκατό πρώτα μέτρα. Ακόμα σπρώχνονται για να ξεφύγουν από τον συνωστισμό. Κάποιοι που θα μείνουνε εκτός κούρσας θα τα παρατήσουνε. Κάποιοι άλλοι θα το ρίξουνε στο συνεταιριλίκι και στις συγχωνεύσεις. Αλλοι θα αλλάξουνε πεδίο δράσης.
ΟΚατρούγκαλος δήθεν θα τρέχει για να λύσει τα προβλήματα των ανέργων απολυμένων. Κι ο πόλεμος θα είναι μέχρις εσχάτων: Οτι ο Καλογρίτσας, που ακολούθησε τη διαδρομή ΚΚΕ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί εκ του ασφαλούς στην επιτυχία, κατέθεσε μαϊμού πόθεν έσχες κι έχει πάρει επί ΣΥΡΙΖΑ έναν σκασμό δουλειές και δάνεια, ελέγχεται για ξέπλυμα και φοροδιαφυγή. Ο Σαββίδης να τρώγεται τη μια με τον Αλαφούζο, την άλλη με τον Κοντομηνά. Κι όλα αυτά μέχρι να έρθει ο Κυριάκος για να πάρει την τράπουλα στα χέρια του και να αρχίζει να ξαναμοιράζει τα φύλλα από την αρχή. Κι όλα αυτά σε μια χρεοκοπημένη χώρα και σε ένα περιβάλλον που θυμίζει Σικάγο την εποχή της ποτοαπαγόρευσης: Οσο μικραίνει η πίτα τόσο ο πόλεμος θα γίνεται πιο σκληρός και αμείλικτος.
Το βλέπεις αυτό και στο ποδόσφαιρο. Οταν βγαίνανε τρεις ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ, υπήρχε χώρος για όλους. Τώρα που τα λεφτά τελειώσανε, πάει ο ένας να φάει τις σάρκες του άλλου. Κι από τη μια έχεις τον Τσίπρα να σκούζει ότι συνέτριψε τη διαπλοκή κι από την άλλη έχεις τον Καμμένο να κάνει σαν τη χήρα στο κρεβάτι. Μέρα νύχτα ασχολείται με τον Καλογρίτσα ότι δεν πρέπει να πάρει άδεια. Κάνει αναρτήσεις στο Ιντερνετ για να χλευάσει το πόθεν έσχες με τα δανεικά βοσκοτόπια. Για ποιον λόγο όμως όλα αυτά; Αλλη κυβέρνηση τα κάνει αυτά; Υπουργικό Συμβούλιο δεν υπάρχει να τα πει; Μόνο το Τουίτερ; Δεν είναι στην αντιπολίτευση ο εν λόγω Καμμένος. Για κυβερνητικό εταίρο πρόκειται. Αν διαφωνεί, υπάρχει το Υπουργικό Συμβούλιο. Για ποιον λόγο λοιπόν κάνει όλη αυτήν τη φασαρία; Για να τον ακούει ο Σαββίδης που είναι ο πρώτος επιλαχών;
Το μέγεθος της σοβαρότητας του πολιτικού προσωπικού για το μείζον αυτό θέμα μπορείς να το εισπράξεις και διαμέσου του Σταύρου Θεοδωράκη. Που εκφράζεται μέσω μαντινάδων που ανεβάζει στον προσωπικό του λογαριασμό, κάνοντας αντιπολίτευση επιπέδου Μάρκου Σεφερλή: «Με βοσκοτόπια δανεικά δίνουνε κανάλι και λένε δίχως να ντραπούν το κάνανε και οι άλλοι». Και δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από τον χορό ο Λάκης Λαζόπουλος (φωτό). Που αφού έβαλε στο μίξερ την ιδιότητα του εργαζόμενου στην τηλεόραση, του σατυρικού καλλιτέχνη, του πνευματικού ανθρώπου και του Αριστερού (με την όσο ευρύτερη έννοια γίνεται ) αποφάνθηκε: «Είναι βαθιά η στεναχώρια μας εδώ στον Αlpha.... Δεν υπάρχει όμως χώρος για τόσα κανάλια... και σωστά αποφασίστηκε να μπει τάξη». Μάλιστα. Και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα. Και στεναχώρια για τους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους και μπράβο στην κυβέρνηση που έβαλε τάξη. Και τι να κάνουμε όμως, αφού «χώρος για τόσα πολλά κανάλια δεν υπάρχει»; Μιλάμε για ξύλο με φύλλο μπακαλιάρο.
Ο Παπαχριστόπουλος μπορεί άνετα να κάνει και καριέρα ηθοποιού 
ΕΠΕΙΔΗ παραπάνω αναφερθήκαμε σε καλλιτέχνες, όπως ο Μάρκος Σεφερλής κι ο Λάκης Λαζόπουλος, σε αυτόν τον θίασο των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Παύλος Χαϊκάλης δεν είναι ο μοναδικός ηθοποιός. Ανετα θα μπορούσε να έχει ασχοληθεί με την υποκριτική τέχνη και να έχει σταδιοδρομήσει με μεγάλη επιτυχία ο ιατρός Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Ο γνωστός δερματολόγος που ξεκίνησε την καριέρα του στον δημόσιο βίο από τις εκπομπές του Τριανταφυλλόπουλου. Βρήκε πολιτική στέγη στο ΠΑΣΟΚ, μεταπήδησε για λίγο στη Νέα Δημοκρατία κι αφού δεν κατάφερε να εκλεγεί ούτε από δω ούτε από κει, την έκανε στους Ανεξάρτητους Ελληνες. Ανετα λοιπόν θα μπορούσε να έχει διαπρέψει σαν ηθοποιός.
Κι όχι σε τίποτα φτηνοδουλειές. Να φτάσει μέχρι την Επίδαυρο και να παίξει τον Προμηθέα τον Δεσμώτη. Ο τόνος και ο στόμφος της φωνής του είναι μοναδικοί. Το στυλ, το ύφος και η παρουσία του, ανεπανάληπτα. Οι κινήσεις κι ο καθαρά προσωπικός τρόπος έκφρασης γοητεύουν τον θεατή. Οσο δε για τον λόγο του, μεστός. Με περιεχόμενο και ουσία. Λίγα λόγια και καλά. Οπως στην πρόσφατη τοποθέτησή του στο θέμα Καλογρίτσα: «Ακούστε με κύριε Αυτιά... Ακούστε λίγο... Απλά ελληνικά μιλάω... Αυτή η κυβέρνηση δεν βάζει το δάχτυλο στο μέλι. Προσέξτε τι σας λέω: Αν έχει παρανομήσει, να μην πάρει ποτέ άδεια. Απλά ελληνικά μιλάω. Εγώ δεν μπήκα στη Βουλή για να πλουτίσω. Αν έχει παρανομήσει, να πάει σπίτι του». Σκέτος Νίκος Κούρκουλος σε ταινία του Δαλιανίδη.
Πρώτοι μακράν οι μαθητέςσε στοιχηματισμό και τζόγο 
ΛΕΦΤΑ υπάρχουν. Πράγματι. Και δεν αναφερόμεθα στον Γεώργιο Παπανδρέου. Τον τέως πρωθυπουργό που έχει κόψει μάλιστα το μουστάκι, όπως ο Φαίδωνας Γεωργίτσης στις «Θαλασσιές τις χάντρες». Ενδεχομένως δηλαδή να του το ζήτησε η ωραιότατη κυρία με την οποία ζει τον έρωτά του και είναι σφόδρα ευτυχισμένος. Δεν μιλάμε λοιπόν για το χθες, αλλά για το σήμερα. Και πολύ καλά κάνει ο Τσακαλώτος ο Ευκλείδης που τους έχει αλλάξει την Παναγία στην υπερφορολόγηση. Και πολύ καλά κάνει ο Κατρούγκαλος που κάθε λίγο και λιγάκι τους ψειρίζει τις συντάξεις.
Κι ό,τι λεφτά υπάρχουν, δεν είναι κάτι το αυθαίρετο και αφηρημένο. Είναι αποτέλεσμα πανευρωπαϊκής έρευνας στον σχολικό πληθυσμό για τη χρήση οινοπνευματωδών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών. Στην οποία πήραν μέρος γύρω στις εκατό χιλιάδες μαθητές από 35 χώρες. Αποτέλεσμα; Η Ελλάς είναι πρώτη μακράν της δευτέρας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στον στοιχηματισμό-τζόγο στους 15χρονους και 16χρονους.
Συγκεκριμένα, οι Ελληνες μαθητές παραδέχονται ότι τζογάρουν σε ποσοστό 30% έναντι του 13,5% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Μιλάμε για υπερδιπλάσιο ποσοστό. Κι είναι προφανές πού τα βρίσκουν οι πιτσιρικάδες τα λεφτά για να παίζουν άσο ημίχρονο-διπλό τελικό. Πιστωτικές κάρτες στο όνομά τους δεν έχουνε. Αρα τα λεφτά είναι από τον μπαμπά και τη μαμά κι από τον παππού και τη γιαγιά. Οπερ σημαίνει ότι και ο μισθός του μπαμπά είναι αρκετός και η σύνταξη της γιαγιάς φτάνει και περισσεύει. Ποια φτώχεια λοιπόν, ποια ανεργία, ποια εξαθλίωση; Ολα αυτά είναι μυθεύματα και υπερβολές. Λεφτά υπάρχουν. Κι όχι μόνο δεν είναι κλειδωμένα στα σεντούκια και καταχωνιασμένα στα στρώματα, αλλά κυκλοφορούν σε βαθμό μάλιστα που να περισσεύουν και για τζόγο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό που είπε η Ολγα Γεροβασίλη, «το κάρο μπροστά από το άλογο», τι πάει να πει;
Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης.
-Στέφανος Χίος
[ "Goal" ]

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!