Δρόμος αντοχής

Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Η δύσκολη δεύτερη αξιολόγηση, η διαφωνία Ευρωπαίων-ΔΝΤ για το χρέος και ο Νότιος άνεμος
Παρά το ότι τα δύσκολα είναι μπροστά με τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, δεν γίνεται να μην κοιτάξουμε και μερικά βήματα παρακάτω. Δηλαδή στη συζήτηση για το χρέος, μια συζήτηση που η Γερμανία πρσπαθεί να κρατά στο ψυγείο, θέλοντας παράλληλα το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Από την άλλη το Ταμείο δεν επιθυμεί να επαναλάβει τα λάθη του 2010 και θέτει ως απαράβατο όρο συμμετοχής στο πρόγραμμα, τη βιωσιμότητα του χρέους.
Όπως σημείωσε και ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προτεραιότητα, ώστε μετά -όπως έχει συμφωνηθεί- να συζητηθεί η εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος.
Αναφέρθηκε μάλιστα και  στην κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών και υπενθύμισε ότι το Ταμείο είχε θέσει ως dead line το τέλος του χρόνου για την παραμονή του ή μη στο πρόγραμμα, η οποία εξαρτάται από το θέμα του χρέους.
Η αλήθεια είναι ότι η διαφωνία ΔΝΤ-Ευρωπαίων δεν έχει λυθεί και αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται φως στο τούνελ. Αυτό που έχει να κάνει η ελληνική πλευρά, είναι να μη δώσει δικαιώματα και αφορμές, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο, ότι κάποια στιγμή θα αναζητηθεί αποδιοπομπαίος τράγος για τη σύγκρουση κορυφής για το χρέος.
Εκτός και αν σύντομα φυσήξει άνεμος αλλαγών στην Ευρώπη. Ας ελπίσουμε να είναι Νότιος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!