Γιατί η Deutsche Bank μπορεί να «διαλύσει» Γερμανία και αγορές

της Σοφίας Ζαφείρη

«Απώλεια» του ψυχολογικού ορίου των 10 ευρώ για τη μετοχή, μπορεί να οδηγήσει σε ξεπούλημα - Βαριές οι επιπτώσεις μίας κατάρρευσης για τη γερμανική οικονομία - Η κόντρα με τις ΗΠΑ και η «διακριτική σιωπή» του Σόιμπλε - Ύψιστο πρόβλημα οι γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017.
Σε ένα περιβάλλον όπου αγορές και τράπεζες αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία, οποιαδήποτε ανωμαλία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην απόλυτη καταστροφή. Απόλυτα λογικό, ακόμη και στον περίεργο «παραλογισμό» που επικρατεί στις αγορές διαπραγμάτευσης μετοχών, καθώς πολλές φορές οι αντιδράσεις τους δεν συνάδουν ούτε με τα θεμελιώδη δεδομένα των οικονομιών, ούτε ακόμη και με τα ανακοινωθέντα των εισηγμένων επιχειρήσεων.
Όμως η βραδυφλεγής βόμβα που πλήττει το τελευταίο διήμερο τις ευρωπαϊκές αγορές – αν και σήμερα με λιγότερη ένταση σε σύγκριση με τη Δευτέρα- φέρει το όνομα Deutsche Bank, την κορυφαία τράπεζα της Γερμανίας, της Ευρωζώνης και μία εκ των μεγαλύτερων του κόσμου. Μία τράπεζα που τα «πλοκάμια» της απλώνονται σε όλη την υφήλιο και που σε ένα πολύ σημαντικό σημείο της Γης, στις ΗΠΑ, τα προβλήματά που έχουν δημιουργηθεί είναι κάτι παραπάνω από δύσκολα.
Η απαίτηση των αμερικανικών αρχών η DB να καταβάλει ως πρόστιμο το ποσό των 14 δισ. δολαρίων, αναφορικά με τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια, δεν έσκασε ως βόμβα στις αγορές. Αυτό που προβληματίζει είναι η διαφαινόμενη απόλυτη απροθυμία της γερμανικής τράπεζας να προχωρήσει σε ικανοποίηση του αμερικανικού αιτήματος.
Και όλα αυτά για μία τράπεζα η οποία έχει έκθεση άνω των 54 τρισ. ευρώ στην ούτως ή άλλως επισφαλή αγορά παραγώγων και που το τελευταίο διάστημα «βλέπει» τη μετοχή της, άρα και την κεφαλαιοποίησή της να καταβαραθρώνονται. Ήδη η μετοχή της Deutsche Bank βρίσκεται οριακά άνω από το ψυχολογικό όριο των 10 ευρώ και σε περίπτωση που χάσει αυτό το σημείο-σταθμό, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επακολουθήσει ένας πραγματικός καταιγισμός ρευστοποιήσεων, που μπορούν να οδηγήσουν τον τίτλο της τράπεζας ακόμη χαμηλότερα.
Δεν πρόκειται για μία πορεία που θα επηρεάσει μόνο τις αγορές, ή μόνο την ίδια την τράπεζα. Μία τέτοια πορεία θα επηρεάσει άμεσα την εικόνα της γερμανικής οικονομίας αλλά και το ΑΠΕ της, φέρνοντας σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ, ένα χρόνο πριν από τις γενικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017.
Η κυρία Μέρκελ δεν έχει την πολυτέλεια να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο, μάλλον της φθάνει το μεταναστευτικό και η συνεχιζόμενο άνοδος των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στη Γερμανία. Δηλώνει, έστω και μέσω διαρροών, ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε σωτηρία της Deutsche Bank, με χρήση κρατικών κεφαλαίων, τονίζοντας ότι η Γερμανία θα υπακούσει τους κανόνες της Ευρωζώνης.
Μπορεί, όμως, η γερμανική κυβέρνηση να αποφασίσει να εφαρμόσει τον κανόνα του bail in σε προεκλογική περίοδο; Μάλλον δύσκολο. Μπορεί να αδιαφορήσει για την κατάσταση της Deutsche Bank; Ακόμη πιο δύσκολο. Θα είναι σαν να αδιαφορεί για τη γερμανική οικονομία και σίγουρα ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, δεν θα άφηνε να συμβεί κάτι τέτοιο.
Οι τράπεζες στο στόχαστρο και οι ευρωαγορές στο «κόκκινο»
Η γερμανική κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα αντισταθεί στην πρόκληση και θα διασώσει την τράπεζα. Εξαιτίας της Deutsche Bank, στη συνεδρίαση της Δευτέρας όχι μόνο η δική της μετοχή αλλά το σύνολο των τραπεζικών τίτλων «βούτηξαν» κοντά σε ιστορικά χαμηλά. Οι εισηγμένες στον βρετανικό δείκτη FTSE 100 «είδαν» την κεφαλαιοποίηση τους να χάνει περί των 23 δισ. στερλινών.
Σήμερα η αιμορραγία συνεχίζεται, με τη μετοχή της τράπεζας να υποχωρεί άνω του 3% στα 10,2 ευρώ και να συμπαρασύρει σε ανάλογη πορεία τους τίτλους των Commerzbank (-3%), Unicredit (-2,6%) και Societe General (-1,6%).
Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκοί δείκτες προσπαθούν να εμφανίσουν αυτοσυγκράτηση, με τον Euro Stoxx 600 να υποχωρεί 0,45% και τον DAX 30 να κατορθώνει – τουλάχιστον μέχρι στιγμής – να διατηρείται άνω του ψυχολογικού ορίου των 10.000 μονάδων. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)
http://www.newmoney.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!