Ο Σόιμπλε φταίει για όλα!

του Δημήτρη Δανίκα

Οι μισοί πληρώνουν για τους υπόλοιπους μισούς. Το ίδιο συνέβαινε με όλες τις κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων. Τουτέστιν, εσύ ο νομοταγής. Εσύ που, θες δεν θες, πληρώνεις τον κορβανά. Εσύ είσαι και ο χορηγός του διπλανού σου. Του φίλου σου. Μπορεί και κολλητού σου!

Ποιο το χειρότερο; Οτι αυτός ο φίλος και κολλητός μπορεί να κατέχει υπερδιπλάσια της δικής σου περιουσίας. Να μην πω υπερπενταπλάσια. Ενίοτε και χίλιες φορές μεγαλύτερη από τη δική σου!

Και συμβαίνει το εξής ανατριχιαστικό: Η «αριστερή» φοροεπιδρομή κατάφερε να αυξήσει κατά 3,7 δισ. τα έσοδα του κρατικού ταμείου. Επομένως, οι κυβερνητικοί εγκέφαλοι αισθάνονται πανευτυχείς και πετυχημένοι. Και οι φοροφυγάδες; Ασε, σου λένε, θα τους πιάσουμε τους κατεργάρηδες. Πότε; Το ποτέ!

Δύο οι λόγοι που δεν τους τσακώνουν. Ο πρώτος φυσικά έχει να κάνει με τους ξεχαρβαλωμένους, ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ξεχαρβαλωμένους και λαδωμένους. Γνωστό αυτό. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την εξής ελληνική σουρεαλιστική «λογική». Αν δηλαδή επιβάλουν αυστηρά πρόστιμα και σφραγίσουν τις επιχειρήσεις των φοροφυγάδων, τότε οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες θα βρεθούν στον δρόμο!

Με έναν λόγο, οι μισοί και πλέον εξακολουθούν να επιβιώνουν κατακλέβοντας τον ΦΠΑ και την Εφορία. Που πάει να πει ότι οι μισοί που πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους είναι χορηγοί των υπολοίπων που φοροδιαφεύγουν. «Αν τους πιάσουμε -και υπάρχουν τρόποι να το κάνουμε- και τους κλείσουμε, ε τότε θα καταστραφεί το μισό του μικρομεσαίου ιστού της ελληνικής οικονομίας», λένε.

Και συνεχίζουν: «Αν αυτό συμβεί, τότε ούτε θα μπορούμε να εισπράττουμε φόρους, αφού θα τους κλείσουμε και από πάνω θα έχουμε καταστρέψει τους μισούς ελεύθερους επαγγελματίες»!

Αυτή και μία από τις πιο κακοφορμισμένες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. Αυτός ο πυρήνας του αναχρονιστικού μοντέλου της παραγωγικής διαδικασίας. Το γιγαντιαίο στρώμα των μικρομεσαίων επαγγελματιών. Γιγαντιαίο με τα κριτήρια του σύγχρονου δυτικού καπιταλισμού. Αυτός είναι και ο αόρατος στόχος του μνημονίου. Δηλαδή ο περιορισμός, η συρρίκνωση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Με απλά λόγια: η ύπαρξη του λεγόμενου ελληνικού πλεονεκτήματος μιας τόσο μεγάλης μερίδας μικρομεσαίων οφείλεται κυρίως στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Ετσι, το κενό της φοροδιαφυγής καλύπτεται από φοροεπιδρομή στα συνήθη υποζύγια. Ετσι, το πλεονέκτημα των μικρομεσαίων καταλήγει αφόρητο μειονέκτημα για τους απλούς εργαζομένους του μόχθου. Ετσι, οι μισοί πληρώνουν για τους υπόλοιπους μισούς. Ετσι, τα έσοδα περιορισμένα. Ετσι, καταλήγουμε στον ξένο δανεισμό και στα μνημόνια!

Φανταστείτε ότι η ελληνική φοροδιαφυγή είναι κατά 20 δισ. μεγαλύτερη ετησίως από τη μέση αντίστοιχη ευρωπαϊκή. Και φανταστείτε ότι ετησίως περίπου 5 δισ. «εξαφανίζονται» από τον ΦΠΑ.

Αν, δηλαδή, κατά μαγικό τρόπο κατάφερνε η δημόσια μηχανή να εισπράξει τα μισά, τότε ούτε μνημόνια, ούτε δανειστές, ούτε επικυρίαρχοι, ούτε τίποτε απ’ όλα αυτά τα τραγικά!

Και γιατί ουδείς απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής δεν την πολεμάει στην πράξη και γιατί όλοι μαζί δεν ομονοούν ώστε η φοροδιαφυγή να περιοριστεί και ο κορβανάς να ενισχυθεί;

Μα φυσικά επειδή οι μικρομεσαίοι είναι πελατεία εκλεκτή. Και αν μάλιστα σε αυτούς, περίπου 1 εκατομμύριο ο αριθμός, προσθέσει κανείς και τους κρατικοδίαιτους του Δημοσίου, τότε το σύνολο διαμορφώνει συσχετισμούς κυβερνητικής εξουσίας. Οπερ μεθερμηνευόμενον, άλλος πληρώνει, άλλος τα τρώει. Κατά τ’ άλλα για όλα φταίνε ο Σόιμπλε, η εβραϊκή συνωμοσία και οι ανθέλληνες των Βρυξελλών!
http://www.protothema.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!