Νερό, Οικολόγοι Πράσινοι και προαπαιτούμενα


Είναι γεγονός ότι η πολιτική που άσκησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, σε σχέση με το Νερό, παραποιήθηκε από πολλούς κατά το συμφέρον τους.
Αισθάνομαι την ανάγκη, αφού συμμετείχα στην συζήτηση Κυβέρνησης και Οικολόγων Πράσινων, να αποκαταστήσω την αλήθεια.
1. Ως Οικολόγοι Πράσινοι η πολιτική θέση πάγια και καθοριστική της ταυτότητας μας είναι ότι το Νερό είναι όχι μόνο δημόσιο συλλογικό κοινωνικό αγαθό αλλά και φυσικός πόρος για τη συντήρηση της ζωής στο Πλανήτη. Συνεπώς η οποιασδήποτε μορφής εμπλοκή των ιδιωτικών συμφερόντων με σκοπό το κέρδος από την οποιαδήποτε μορφής διαχείριση του μας βρίσκει αντίθετους και αντιστεκόμαστε, συνεχίζοντας τον αγώνα εναντίον της διαφαινόμενης ιδιωτικοποίησης του
2. Δεν είναι τυχαίο ότι συνομολογείται από όλες τις πλευρές ότι ξεκίνησε ο «πόλεμος του Νερού». Ο πόλεμος αυτός έχει διεθνή χαρακτήρα και εξαρτάται από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και γεωπολιτικούς συσχετισμούς. 
Η Κοινωνία πρέπει να είναι έτοιμη για μια ανελέητη επίθεση των πολυεθνικών εταιριών για τον οικονομικό έλεγχο του Νερού. Άρα το άν το Νερό θα ιδιωτικοποιηθεί ή όχι στην Ελλάδα δεν κρίνεται με ένα νόμο για τα προαπαιτούμενα προς αξιολόγηση της ελληνικής κρίσης. Δεν αρκεί για να επιτευχθεί η επιλογή της ιδιωτικοποίησης. 
Παρά ταύτα η αοριστία του Ν/Σ για τα προαπαιτούμενα ως προς το Νερό αφηνε περιθώρια ευχερούς ερμηνείας για ιδιωτικοποίηση στο μέλλον.  Όμως σε κάθε βήμα που οδηγεί προς την κατεύθυνση αυτή οι Οικολόγοι Πράσινοι θα είναι αντίθετοι όπως και το εξέφρασαν και στη συγκεκριμένη περίπτωση του εν λόγω Ν/Σ, με αποφάσεις του πολιτικού τους οργάνου  ότι υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις οι βουλευτές τους θα καταψήφιζαν τις σχετικές διατάξεις. 
3. Το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων και όχι οι βουλευτές κλήθηκαν από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να συζητήσουν τις αντιρρήσεις. Οι βουλευτές συνόδευσαν το κόμμα διότι λόγω του περιορισμένου χρόνου από τη συζήτηση στη Βουλή έπρεπε να είναι άμεσα ενήμεροι για το τι θα αποφασίσει το κόμμα τους. Αρχικά για την απόδοση της αληθείας, οφείλουμε, ασκώντας πάντα υπεύθυνη πολιτική, να επισημάνουμε την ομόθυμη δήλωση του πρωθυπουργού και των υπουργών ότι ούτε αυτοί επιθυμούν την ιδιωτικοποίηση επικαλούμενοι την μεταφορά του Νερού στο Ταμείο Αξιοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ περιορίζοντας έτσι την πιθανότητα της ιδιωτικοποίησης αυτής.
Κατά τα διδάγματα της Πολιτικής Επιστήμης στη εφηρμοσμένη πολιτική σε διαπραγμάτευση συγκυρίας ενδιαφέρει η δήλωση και οι πιθανές διαφορετικές προθέσεις λαμβάνονται υπ όψη στη συγκρότηση της στρατηγικής. Είναι προφανές ότι η δήλωση αυτή και μόνο δεν μας ικανοποιούσε. Γι αυτό η Κυβέρνηση προς απόδειξη των προθέσεων της μας πρότεινε και έθεσε στην Αιτιολογική Έκθεση τμήματα των αποφάσεων του ΣτΕ που βεβαιώνουν τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του Νερού. Από την κινηματική μας συμμετοχή για το Νερό ζητήσαμε να συμπεριληφθεί το στοιχείο αυτό και για την ΕΥΑΘ, που είχε δικονομική εμπλοκή στο ΣτΕ. Η πρόταση μας έγινε δεκτή, πλην όμως επιμείναμε στην νομοτεχνική διόρθωση των συγκεκριμένων άρθρων του Νόμου, για να έχει αντικειμενική νομικά ισχύ. Μετά από αρκετή και έντονη όπως ήτανε φυσικό συζήτηση προέκυψε η τελική μορφή των άρθρων.
Θεωρώ ότι η προϋπόθεση της συνδυαστικής εφαρμογής του Συντάγματος και των δικαστικών αποφάσεων αποτελεί ισχυρό νομικό όπλο στην αξιοποίηση κατά της ιδιωτικοποίησης  των διατάξεων που ενέταξαν τις δημόσιες εταιρίες νερού στο νέο Ταμείο, αφού δεν στηρίζεται μόνο στη δεδομένη συνταγματική κατοχύρωση γενικόλογα, παρέχοντας και δυνατότητα παρερμηνείας του αλλά και τις δικαστικές αποφάσεις που από μόνες τους έχουν διακηρυκτικό χαρακτήρα σε ένα νομοθετικό κείμενο. Ήτανε μια μικρή νίκη στα σημεία. Έπρεπε να την κατοχυρώσουμε και το ΝΑΙ των βουλευτών μας προέκυπτε τακτικά ως αναγκαίος όρος. 
Να σημειώσω εδώ ότι μέρος της διαπραγμάτευσης ήτανε και η συμμετοχή των ΟΤΑ και συνεταιριστικών συλλογικοτήτων στο πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας στην αξιοποίηση του νερού, που είχε αυθαίρετα απαγορευτεί στην διαχείριση του θέματος από την Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Το αίτημα έγινε δεκτό και ο Υπουργός Οικονομικών και επισήμανε την ένταξη του στον αναμενόμενο Κανονισμό του Ταμείου αποδεχόμενος εξ άλλου και την συμμετοχή μας στην αρμόδια επιτροπή προς απόδειξη των προθέσεων του. 
 Δεν τρέφω αυταπάτες. Ο Πόλεμος για να μείνει το Νερό δημόσιο και ανεκμετάλλευτο οικονομικά φυσικό αγαθό συνεχίζεται. Και θα ενταθεί  με την υπογραφή από την ΕΕ της διατλαντικής συνθήκης, της CETA. Είναι όμως χρήσιμο να δίνεις τη μάχη από καλύτερες θέσεις. Έτσι οι πιθανότητες για την επιτυχία του στόχου αυξάνονται.  
4. Ζητήσαμε την απόφαση του πολιτικού μας οργάνου που βρισκότανε σε συνεχή συνεδρίαση. Ενέκρινε την επιλογή του ΝΑΙ με πλειοψηφία των 2/3. Να σημειώσω ότι κανείς από τους συμμετέχοντες στην επιτροπή διαπραγμάτευσης, στην εν λόγω ψηφοφορία, δεν καταψήφισε την επιλογή αυτή.
5. Κλείνοντας το παρόν σημείωμα ορισμένες παρατηρήσεις:
1. Θεωρώ ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι, ασκώντας υπεύθυνη πολιτική  δεν θα αποτελέσουν υποπόδιο για όσους ονειρεύονται κρίση στη Κυβέρνηση για να βολέψουν την αδιέξοδη αντιπολιτευτική τους πολιτική. Οι Οικολόγοι Πράσινοι κινούνται αποκλειστικά από το συμφέρον της Πολιτικής Οικολογίας, της Χώρας και των πολιτών της. 
2. Λυπούμαι από το τρόπο που αντιμετωπίστηκε η υπεύθυνη πολιτική μας από μεγάλο αριθμό ΜΜΕ, που επιβεβαιώνει τις αιτιάσεις για την ανάγκη αλλαγής τοπίου των media στη χώρα μας, όπου η αδιαπραγμάτευτη ελεύθερη έκφραση άποψης πρέπει να συνδυάζεται και με την υπευθυνότητα της ενημέρωσης του πολίτη, ώστε να επιβεβαιώνεται η ελευθερία αυτή στη πράξη
3. Θλίβομαο ειλικρινά  βαθύτατα από την αντιπολιτευτική συμπεριφορά του αντιπροέδρου της ΝΔ κου Άδωνι Γεωργιάδη ως προς τις αιτίες της υπερψήφιση, με εντολή του κόμματος τους, των συγκεκριμένων διατάξεων του Ν/Σ από τους βουλευτές-μέλη των Οικολόγων Πράσινων. Και ειδικότερα για τον κ. Δημαρά του οποίου την πολιτική τιμιότητα και συνέπεια ο ίδιος ως περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, κατά τη κοινή θητεία τους εκεί, είχε εκθειάσει δημοσία σε συνεδριάσεις του τότε περιφερειακού συμβουλίου. Αποτελεί λοιπόν στυγνή κατασυκοφάντηση, χωρίς στοιχεία μάλιστα
*Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων
http://www.efsyn.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!