Δεν πληρώνει κανείς -Τα 1,6 δισ. ευρώ έφτασαν τα νέα χρέη των φορολογούμενων σε ένα μήνα!

«Λάδια» φαίνεται ότι άρχισε να χάνει η «μηχανή» είσπραξης των φόρων, πριν καλά- καλά ξεκινήσει η χρονιά, καθώς σε μια απίστευτα κακή πρεμιέρα, ο Ιανουάριος «σημαδεύτηκε» από νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,630 δισ ευρώ!
Τα στοιχεία αυτά έρχονται να «δέσουν» με τα στοιχεία του ΓΛΚ, που αποκάλυψαν ότι το Φεβρουάριο τα έσοδα του Προϋπολογισμού θα εμφάνιζαν μια «τρύπα» περίπου 250 εκατ. ευρώ αν δεν υπήρχε το «φουσκωμένο» μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδας κι έτσι η κατάσταση συναγερμού είναι, πλέον, γενικευμένη, κινητοποιώντας όχι μόνο το υπουργείο Οικονομικών που σχεδιάζει και νομοθετεί αλλά και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, που πρέπει να εισπράξει.
Η πρώτη, αυτόματη αντίδραση είναι η ένταση των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης ήτοι κατασχέσεις. Επί συνόλου 4.173.206 οφειλετών, το 1.672.500 βρίσκονται στη «μαύρη» λίστα της ΑΑΔΕ και ήδη σε 851.818 εξ αυτών έχουν προχωρήσει μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Σημειωτέον, δε, ότι μέσα σε ένα μήνα, ο αριθμός αυτών των οφειλετών αυξήθηκε κατά περίπου 13.000 κι έπεται συνέχεια, με δεδομένο ότι βάσει μνημονιακών στόχων, οι οφειλέτες στους οποίους θα έπρεπε να επιβληθούν τέτοια μέτρα θα έπρεπε να είναι περίπου 70.000 περισσότεροι!
Ακόμα κι αν τα «καθαρά» φορολογικά... φέσια είναι της τάξης των 737 εκατ. ευρώ, η εικόνα ασφαλώς προβληματίζει, καθώς η συγκυρία είναι δύσκολη, με δεδομένο ότι είναι σε εξέλιξη πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο, όπου τέτοιου είδους αβαρίες, αποκλίσεις και αστοχίες δεν περνούν απαρατήρητες. Κάθε άλλο. Η κεντρική διαπραγμάτευση γίνεται, άλλωστε, με φόντο τις διαφωνίες για το κατά πόσο η υπεραπόδοση του 2016 έχει το μόνιμο χαρακτήρα που υποστηρίζει η Αθήνα ή οφείλεται εν πολλοίς σε συγκυριακούς λόγους όπως επιμένει το ΔΝΤ.
Το θέμα είναι ότι ότι το συνολικό stock των οφειλών προς το Δημόσιο ανέρχεται πια στα 93,3 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 52% του ΑΕΠ, δημιουργώντας ένα δεύτερο «πονοκέφαλο» δίπλα σε αυτόν του «εκρηκτικού» Δημόσιου Χρέους.
www.iefimerida.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!