Κατέρρευσε το ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο του 2016

Σοκαριστικά είναι τα τελικά στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2016 ανακοινώθηκαν σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ. Η ύφεση που χτύπησε την οικονομία ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας από τη καθυστέρηση της αξιολόγησης, και του φορομπηχτικού μείγματος οικονομικής πολιτικής ήταν τελικά πολύ ισχυρότερη και το ΑΕΠ κατέρρευσε κατά 1,1% σε ετήσια βάση και κατά 1,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2016 με αποτέλεσμα να αποδειχθεί ψευδαίσθηση η αρχική εικόνα ότι η οικονομία γύρισε σε μικρή ανάπτυξη το 2016.
Η αρχική εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο αποδείχθηκε εξαιρετικά αισιόδοξη καθώς προέβλεπε επιστροφή στην ύφεση κατά 0,4% στο τέταρτο τρίμηνο αλλά αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% συνολικά μέσα στο 2016, και είχε καλλιεργήσει προσδοκίες για δειλή ανάκαμψη της οικονομίας η οποία τελικά αποδείχθηκε ότι συρρικνώθηκε έστω και οριακά κατά 0,05% την περασμένη χρονιά.
Η πραγματικότητα ήρθε να διαψεύσει τις προσδοκίες και να δείξει ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να στροβιλίζεται στον υφεσιακό άνεμο της αβεβαιότητας και των φορολογικών επιβαρύνσεων που πλέον έχουν αρχίσει να καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνο το μείγμα της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής καθώς χτυπούν ευθέως την κατανάλωση, οδηγούν σε μαζική έξοδο από την οικονομία χιλιάδες επιχειρήσεις και παρεμποδίζουν τις νέες επενδύσεις.
Η επίδοση του ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου 2016 ήταν μόλις 45,8 δισ. ευρώ, επίπεδα που είναι άμεσα συγκρίσιμα με το τρίτο τρίμηνο του 2015 (45,3 δις. ευρώ) όταν η οικονομία είχε υποστεί βαρύ πλήγμα από το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls.
Η εκκωφαντική επιστροφή της οικονομίας στην ύφεση δεν φαίνεται να αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο, αλλά αντίθετα ηχεί ως προειδοποιητικός συναγερμός για ακόμη χειρότερες επιδόσεις την επόμενη περίοδο. Η παράταση της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση λειτουργεί ως βαρίδι στα πόδια της οικονομίας καθώς επιτείνει την αβεβαιότητα και δημιουργεί προϋποθέσεις εκτροχιασμού των στόχων του προγράμματος το οποίο βασίζεται σε ιδιαίτερα φιλόδοξες προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης 2,7% του ΑΕΠ οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα δείχνουν άπιαστοι για φέτος.
Βασίλης Γεώργας
www.liberal.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!