Μια αξημέρωτη νύχτα! - Αδιέξοδο και... πάμε πάλι για τον Ιούνιο! - Η Γερμανία επιμένει στη ταπείνωση της Ελλάδαςτου Γιάννη Πετρίδη
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, χωρίς να υπάρχει όμως συμφωνία για το ζήτημα του χρέους, η οποία παραπέμπεται για τον Ιούνιο και... βλέπουμε!

Η συμφωνία δεν κατέστη δυνατή καθώς το ΔΝΤ δεν πείστηκε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ζητώντας περισσότερη σαφήνεια στο χρέος αλλά και στα πλεονάσματα. 

Από τις 16:00, που ξεκίνησε το Eurogroup έγιναν μαραθώνιες διαβουλεύσεις, τόσο μεταξύ όλων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όσο και σε επιμέρους συζητήσεις.

Tο Eurogroup διεκόπη για περίπου 3 ώρες, προκειμένου να γίνουν διμερείς και πολυμερείς επαφές.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε τετραμερή σύσκεψη με τον Πολ Τόμσεν, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ. Στόχος των επαφών ήταν να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε παραδέχθηκε το "ναυάγιο":

-Κάναμε τεράστια πρόοδο - Η Ελλάδα έχει κάνει το βέλτιστο δυνατό
-Πολλή δουλειά έχει γίνει από την ελληνική πλευρά
-Μπορούμε να έχουμε την επόμενη εκταμίευση πριν από το καλοκαίρι
-Επί του παρόντος δεν καταλήξαμε σε συνολική συμφωνία
-Επόμενο Eurogroup, σε τρεις εβδομάδες
-Πρέπει να γεφυρώσουμε τις διαφορές, και αυτό είναι εφικτό
-Θα μπορούσαμε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο επόμενο Eurogroup
-Η τελική συμφωνία επί της β' αξιολόγησης είναι πολύ κοντά
-Πλήρης συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, μόνο με την ολοκλήρωση του προγράμματος
-Πρέπει να γεφυρώσουμε προσμονή και πιθανότητες

Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε: 

-Στο πακέτο μέτρων, που έπρεπε να ληφθούν, περιλαμβάνονται μέτρα δύσκολα και απαιτητικά
-140 μέτρα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ήδη εκπληρωθέντα
-Πολύ σημαντική πρόοδος από την Ελλάδα
-Είχαμε μακροσκελείς συζητήσεις - Προχωρήσαμε σημαντικά
-Θέλουμε συμφωνία για το χρέος στο επόμενο Eurogroup - Έχουμε γόνιμο έδαφος
-Είναι σημαντικό να έχουμε επίσημη συμμετοχή ΔΝΤ πριν από το καλοκαίρι

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε από την πλευρά του:

-Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το χρέος
-Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις εκταμιεύσεις μόλις υπάρξει πλήρης συμφωνία
-Θέλουμε να μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που συμφωνήθηκαν τον Μάιο 2016

Οι συζητήσεις στο Eurogroup ξεκίνησε εκ νέου λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) με ένα νέο προσχέδιο κοινής δήλωσης..

Για όσους βιάζονται να... χαρούν, να πούμε ότι θα είναι το τρίτο προσχέδιο, καθώς τα άλλα δύο αποψινά που πρόλαβαν να αποτυπωθούν, τελικά απορρίφθηκαν!

Νωρίτερα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι δεν είχε υπάρξει ακόμα "φως"

Το πρώτο draft του κειμένου του Eurogroup ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2% του ΑΕΠ την περίοδο 2023-2060! Το δεύτερο προσχέδιο ανέφερε πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2060.

Αν και όλα δείχνουν ότι η εκταμίευση της δόσης θα εγκριθεί σήμερα- το δήλωσε και ο Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος ενώ νωρίτερα το EuroWorking Group είχε επικυρώσει την έκθεση των Θεσμών για τα προαπαιτούμενα- αλλά θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να πειστεί το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα, που είναι και ο βασικός στόχος της συζήτησης, όπως σημειώνει το Reuters.

To πιο πιθανό είναι να πάμε σε ένα έκτακτο Eurogroup πριν τις 15 Ιουνίου, οπότε και είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup.

Ενδεχομένως να δοθεί λίγος χρόνος στο ΔΝΤ, του οποίου το ΔΣ συνεδριάζει εκείνες τις ημέρες.

Πολύ μικρές δείχνουν οι πιθανότητες να υπάρξει απόψε συνολική συμφωνία. Έχουν περιοριστεί οι διαφορές, ωστόσο δεν υπάρχει συμφωνία. Το ΔΝΤ θέλει 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα και οι πληροφορίες αναφέρουν πως ίσως δεχτεί να κάνει ένα συμβιβασμό και να "πέσει" στο 1,8% με σκοπό να πέσουν και οι απαιτήσεις Σόιμπλε και κοινώς... να τα βρουν στη μέση.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε τετραμερή σύσκεψη με τον Πολ Τόμσεν, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ.

Στόχος των επαφών είναι να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. 

Το Ταμείο θέλει από την ευρωζώνη να δεσμευθεί τώρα, με λεπτομέρειες, σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ακόμη κι αν αυτό γίνει το 2018. Ομως, το Βερολίνο αντιδρά, όπως και αρκετές ακόμη χώρες, που θέλουν να διατηρήσουν ένα μέσο πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να είναι βέβαιοι ότι θα υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί έως το 2018.  

Σχόλια