Πλουσιότερα από ποτέ τα γερμανικά νοικοκυριά

Πιο πλούσια από ποτέ είναι τα νοικοκυριά στη Γερμανία, καθώς η χρηματικής τους περιουσία συνέχισε την ανοδική πορεία το πρώτο τρίμηνο του 2017, φτάνοντας τα 5676 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bundesbank.
Σε αυτούς τους υπολογισμούς η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας έλαβε υπόψη μετρητά, τραπεζικές καταθέσεις, αξιόγραφα και ασφαλιστικές αξιώσεις. Αντίθετα, δεν ελήφθησαν υπόψη τα ακίνητα. Παράλληλα, στη μελέτη αυτή δεν διευκρινίζεται ο τρόπος κατανομής της χρηματικής περιουσίας των γερμανικών νοικοκυριών, σημειώνει η Deutsche Welle.
Σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2016, η χρηματική περιουσία των Γερμανών αυξήθηκε κατά 1,5%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 84 δισ. ευρώ. Η κύρια αιτία για αυτήν την άνοδο είναι η ανθεκτική αγορά εργασίας και οι πραγματικές αυξήσεις των εργασιακών αμοιβών, στοιχεία που επιτρέπουν σε πολλά άτομα να βάζουν περισσότερα χρήματα στην άκρη.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι Γερμανοί συσσωρεύουν ολοένα μεγαλύτερα ποσά σε μορφή μετρητών ή τα καταθέτουν στις τράπεζες σε λογαριασμούς μηδενικού ή χαμηλού επιτοκίου, γεγονός που τους δίνει άμεση πρόσβαση στα χρήματά τους. Το συνολικό ύψος των μετρητών και των προαναφερθέντων τύπων τραπεζικής κατάθεσης ανέρχεται σε 1379 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση ύψους 17 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, το πρώτο τρίμηνο επένδυσαν 24 δισ. ευρώ σε ασφάλειες και συνταξιοδοτικά προγράμματα, τα οποία -όπως και οι τραπεζικές καταθέσεις- θεωρούνται χαμηλού ρίσκου. Τα συνολικά αποθέματα αυτής της κατηγορίας ανήλθαν σε περίπου 2136 δισ. ευρώ.
Πάντως, στην αύξηση της περιουσίας των γερμανικών νοικοκυριών συνέβαλαν και οι αυξήσεις στις τιμές των μετοχών, με τις επενδύσεις ιδιωτών στο χρηματιστήριο να τους αποφέρουν συνολικά 25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Bundesbank.
Εξαιτίας του γεγονότος ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς έχουν αμελητέα απόδοση για τους καταθέτες λόγω των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, ολοένα περισσότερα άτομα τολμούν να επενδύσουν στο χρηματιστήριο. Οι συνολικές αγορές μετοχών και άλλων μεριδίων στο πρώτο τρίμηνο του 2017 ανήλθαν σε σχεδόν δύο δισ. ευρώ.


Πηγή:  Πλουσιότερα από ποτέ τα γερμανικά νοικοκυριά | iefimerida.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!