Ένα plan x από το παρελθόν

Η «κωδική» του ονομασία δεν ήταν plan b αλλά plan x. Είχε εκπονηθεί μετά από –μάλλον αυτονόητη και επιβεβλημένη - εντολή του πρωθυπουργού στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη εν είδει worst case scenario, ήτοι για την περίπτωση που η διαπραγμάτευση με τους δανειστές κατέληγε σε ναυάγιο και ο «ευρωπαϊστής» Σόιμπλε εξωθούσε την Ελλάδα έξω από το ευρώ.
Το σχέδιο είχε άρχισε να μελετάται στα τέλη Δεκεμβρίου του 2014 και είχε ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου του 2015, οπότε και απερρίφθη – με συνοπτικές διαδικασίες και άνευ επαίνων – από τον Αλέξη Τσίπρα.
Όλα αυτά είναι πολλαπλώς δημοσιευμένα και επιβεβαιωμένα και τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι καινούριο. Εχουν «αποκαλυφθεί» και καταγραφεί σε αλλεπάλληλα σίκουελ από τις, ως ουκ έστι αριθμός, συνεντεύξεις του ίδιου του Γιάνη Βαρουφάκη, από το βιβλίο του φίλου, συνεργάτη του και επικεφαλής της «μυστικής ομάδας» του «Plan x» Τζέημς Γκαλμπρέηθ και από την δημοσιοποίηση των ηχογραφημένων πρακτικών του φόρουμ OMFIF (Official Monetary and Financial Institutions Forum) – του φόρουμ, στο οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε παρουσιάσει το σχέδιό του σε επενδυτές και στελέχη ξένων funds μέσω εμπιστευτικού conference call τον Ιούλιο του 2015.
Οι (μη) αποκαλύψεις που συγκλόνισαν την ΝΔ
Οπότε, το εύλογο ερώτημα είναι τι «νέο» και συγκλονιστικό αποκαλύφθηκε τώρα που πυροδότησε την έκρηξη της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, και την επαναφορά της προαναγγελίας Μητσοτάκη για εξεταστική επιτροπή;
Το πρώτο «νέο» ήταν ότι ο Γκλεν Κιμ, ο κορεάτης σύμβουλος τότε του Γιάνη Βαρουφάκη και σήμερα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, είπε σε ομιλία του στην Ιταλία πως το plan x προέβλεπε μεταξύ άλλων και «κουπόνια σίτισης» για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται ακριβώς για «νέο»: Το είχε γράψει με όλες τις λεπτομέρειες – ανατριχιαστικές κατά πολλούς – ήδη ο Τζέημς Γκαλμπρέηθ στο βιβλίο του «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» που κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα πριν από έναν χρόνο:
«Κατά το διάστημα της έκτακτης ανάγκης», έγραφε ο αμερικανός καθηγητής, «η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί είτε μέσω προεδρικού διατάγματος, είτε μέσω Γενικής Συνέλευσης. Για την εισαγωγή νέου νομίσματος, όμως, θα έπρεπε να τροποποιηθεί και το καταστατικό της ΤτΕ. Με βάση το σενάριο του Σχεδίου Β, για την αποτροπή συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA, οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως, θα ανακεφαλαιοποιούνταν σε Νέα Δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος. Για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να εκτυπωθούν άμεσα υποσχετικές».
Η δήλωση Τσιρώνη
Το έτερο «νέο» ήταν η δήλωση Τσιρώνη ότι το σκέλος του plan B που αφορούσε το παράλληλο σύστημα πληρωμών είχε συζητηθεί σε ένα από τα πρώτα υπουργικά συμβούλιο του 2015 και ο ίδιος – ο κ. Τσιρώνης – ήταν «υπέρμαχός» του.
Επ’ αυτού προηγήθηκε και η ανάρτηση την περασμένη εβδομάδα από τον Γιάνη Βαρουφάκη προδημοσίευσης του νέου του βιβλίου, στην οποία αφήνει να εννοηθεί ότι είχε λάβει επαίνους για το σχέδιό του όχι μόνον από το υπουργικό συμβούλιο αλλά και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα σε μυστική συνάντηση στο σπίτι του, παρουσία του Νίκου Παππά και του Γιάννη Δραγασάκη.
Τα δύο εν λόγω στοιχεία αποδεικνύουν κατά τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ότι ο Αλέξης Τσίπρας «γνώριζε και συντόνιζε το σχέδιο Βαρουφάκη», ήτοι είχε στρατηγικό σχεδιασμό να οδηγήσει την χώρα σε παράλληλο σύστημα πληρωμών και, εν τέλει, εκτός ευρώ και, ως εκ τούτων, «η Εξεταστική Επιτροπή είναι πιο αναγκαία από ποτέ».
Γκαλμπρέηθ: «Η εργασία τερματίστηκε με ένα υπόμνημα»
Ατυχώς, και εδώ οι «αποκαλύψεις» ελέγχονται ως… παλαιές και ανακριβείς: Ο Τζέημς Γκαλμπρέηθ κατ΄αρχάς, και πάλι στο βιβλίο του, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, για το γεγονός ότι το plan x ουδέποτε εγκρίθηκε και ουδέποτε συζητήθηκε καν το ενδεχόμενο εφαρμογής του: «Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου», γράφει χαρακτηριστικά.
Επίσης και κυρίως, ο πρώτος που είχε διαψεύσει κατηγορηματικά ότι υπήρξε ποτέ έγκριση και προοπτική εφαρμογής του σχεδίου ήταν ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης: Στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη που είχε δώσει για το ίδιο θέμα, στον ΣΚΑΙ, πριν από ενάμισι χρόνο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ερωτήθηκε ευθέως: “Να τελειώσουμε με το θέμα του Plan X. Πόσο είχε προχωρήσει αυτό το σχέδιο; Είχε δοθεί ποτέ η εντολή ενεργοποίησης του;”. Και η απάντησή του ήταν “Όχι, σε καμία περίπτωση. Σε καμία περίπτωση δεν δόθηκε έγκριση και εντολή”. Πέραν τούτων, όλα τα υπόλοιπα προσφέρονται άνετα ως καλοκαιρινό ανάγνωσμα θεωριών συνωμοσίας. ‘Η ως μια ακόμη ιστορία θερινού πολιτικού αντιπερισπασμού…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!