Ρέγκλινγκ: «Αν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, βγαίνετε από το μνημόνιο»

Η Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες να βγει από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο του 2018 εάν συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σε τηλε-ενημέρωση που παρείχε σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο, ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες για τις ανάγκες του EWG.

Ο κ. Ρέγκλινγκ μάλιστα επεσήμανε πως η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 (εάν επιτευχθεί) δεν θα συνοδεύεται από αυξημένης μορφής Επιτροπεία. "Θα συμβεί ακριβώς ό,τι συνέβη και στις άλλες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα", τόνισε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί πως τα χρήματα που δόθηκαν για τη χώρα θα επιστραφούν έστω και το 2059.

"Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, έχουμε υποχρέωση να παρακολουθούμε την πορεία της χώρας γιατί πρέπει κάποια στιγμή να αποπληρωθούμε. Ωστόσο είναι άλλο πράγμα το να βρίσκεται μια χώρα σε πρόγραμμα και άλλο να τελεί υπό εποπτεία. Στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί ό,τι εφαρμόστηκε και στις χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα και βγήκαν από αυτό", ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.
Ερωτηθείς από το Capital.gr πώς αξιολογεί τις εξελίξεις της απαίτησης του ΔΝΤ για έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού (AQR) των τραπεζών και τη στάση της ΕΚΤ, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πως "άκουσα πως έχει βρεθεί μια λύση. Είναι θέμα του SSM να αποφασίσει τι θα κάνει, ξέρω ότι η συζήτηση συνεχίζεται".


 Δεν θα είναι ίδιος ο ρόλος του ΔΝΤ


Σε ό,τι αφορά το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ε.Ε εφεξής, ο επικεφαλής του ESM είπε πως δεν θα είναι ο ίδιος στο μέλλον. "Ελπίζω ότι θα αργήσει να εμφανιστεί η επόμενη κρίση αλλά θα είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε ως ESM σε συνεργασία με την Κομισιόν. Το ΔΝΤ δεν θα έχει τον ίδιο ρόλο με την προηγούμενη φορά", είπε.

Όταν πάντως Ολλανδός δημοσιογράφος κάλεσε τον κ. Ρέγκλινγκ να απαντήσει "εάν ο ESM δανείζει και πτωχευμένες χώρες", υπονοώντας την Ελλάδα, ο επικεφαλής του Μηχανισμού, απάντησε πως η Ελλάδα έχει προφανώς ένα μεγάλο βάρος λόγω του χρέους της αλλά με την βοήθεια που της παρασχέθηκε απέφυγε τη χρεοκοπία είπε, επαναλαμβάνοντας με έμφαση: "Και δεν θεωρώ την Ελλάδα χρεοκοπημένη χώρα".

Ο κ. Ρέγκλινγκ μάλιστα επεσήμανε πως η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 (εάν επιτευχθεί) δεν θα συνοδεύεται από αυξημένης μορφής ΕπιτροπείαΣτην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Ρέγκλινγκ, ανέφερε πως στη σύντομη ιστορία τους, ο EFSF και ο ESM έχουν παράσχει δανειοδότηση σε πέντε χώρες (Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο, Πορτογαλία, Ελλάδα), χορηγώντας συνολικά 270 δισ. ευρώ στις χώρες αυτές, 2,5 φορές περισσότερες από τα χρήματα που έδωσε το ΔΝΤ την ίδια περίοδο, παγκοσμίως.

Η Ελλάδα, είπε, είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται ακόμη σε Πρόγραμμα το οποίο τελειώνει τον Αύγουστο του 2018. Εάν η Κυβέρνηση συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε, τότε έχει καλές πιθανότητες να μπορεί να αναχρημαδοτήσει μόνη το χρέος της μετά το πέρας του προγράμματος.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!