Η Τσεχία, ο Άδωνις και ο Μητσοτάκης

Μετά τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Αυστρία, ήταν η σειρά της Τσεχίας: τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών και η νίκη του λαϊκιστή μεγιστάνα Μπάμπις, επιβεβαιώνουν την άνοδο της λαϊκιστικής ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη. 
Μπλεγμένος και αυτός σε μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς που τα ΜΜΕ τα οποία ελέγχει αποσιωπούν πλήρως, έτοιμος να χτίσει και αυτός φρούρια κατά των προσφύγων, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Τσεχίας είναι κάτι μεταξύ Τραμπ και Μπερλουσκόνι
Κατά τα άλλα όμως, τα αποτελέσματα στην Τσεχία μοιάζουν με αυτά στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες: το - ακόμη πιο ακροδεξιό - SPD, άγνωστο στις προηγούμενες εκλογές, ξεπέρασε το 10% και εισέρχεται για πρώτη φορά στη Βουλή.

Από τα τελευταία στην κατάταξη και καταϊδρωμένο, το άλλοτε κραταιό Σοσιαλιστικό Κόμμα, που συγκυβερνούσε με τη δεξιά καταποντίστηκε κυριολεκτικά, πέφτοντας από το 20.45% του 2013 στο 7.27%. Παρότι εξασφάλισε υψηλότερο ποσοστό, η Αριστερά χάνει επίσης σημαντικό μέρος της επιρροής της, βουλιάζοντας από το 14.91% στο 7.76%.
Η πλήρης ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Τσεχία  είναι άλλη μια επιβεβαίωση της αποτυχίας των οικονομικών πολιτικών και της προβληματικής διαχείρισης του προσφυγικού. Ακόμη και σε μια χώρα που δεν υποδέχθηκε παρά 14 (αριθμός δεκατέσσερις) πρόσφυγες τα τελευταία 2 χρόνια, παραβιάζοντας την συμφωνία του 2015 για την μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Οι πολίτες σε απόγνωση από την οικονομική πίεση και την αποτυχία των παραδοσιακών δυνάμεων αναζητούν διέξοδο σε δημαγωγούς που δεν έχουν λύσεις αλλά καλλιεργούν το φόβο για προβλήματα που στην ουσία δεν υπάρχουν. 
Η συνεχής άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, θα έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμό στους ηγετικούς κύκλους της, που επιλέγουν όμως να βάζουν το πρόβλημα κάτω από χαλί και συνεχίζουν τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας. Ανοίγουν συγχρόνως την όρεξη στους ακροδεξιούς της ΝΔ,  που χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα για να επιβάλλουν στο Μητσοτάκη μια ακόμη πιο συντηρητική και οπισθοδρομική ατζέντα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!