Σουηδία και Ζιμπάμπουε

του Παύλου Μεθενίτη

Υπάρχουν τρεις νόμιμοι τρόποι που έχει ένας εργαζόμενος για να αμειφθεί για την εργασία του: να είναι μισθωτός στην εταιρεία που παρέχει τις υπηρεσίες του, να έχει μπλοκάκι ως ελεύθερος επαγγελματίας, και να αμείβεται με την περίφημη «απόδειξη δαπάνης».

Ας αφήσουμε την έμμισθη εργασία, αλλά και την Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών του ελεύθερου επαγγελματία - τον τελευταίο καιρό, πολλοί, πάρα πολλοί, το έκλεισαν το «μπλοκάκι» τους, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές που ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν, για τα ελάχιστα έσοδα που εισέπραταν, κατέστησαν αυτόν τον τρόπο αμοιβής απαγορευτικό.  Πολύ απλά δεν έβγαζαν αρκετά χρήματα για να καλύπτουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Οπότε, έμεινε μόνο η περίφημη «απόδειξη δαπάνης», δηλαδή η ελεύθερη και εφάπαξ συνεργασία με μια εταιρεία, χωρίς να είναι ο εργαζόμενος υποχρεωμένος να εκδώσει κάποιο παραστατικό για την αμοιβή του.
Αυτός ο τρόπος πληρωμής, ήταν μια κάποια προσωρινή λύση για πολλούς ανέργους ή ανθρώπους που είχαν και μια έμμισθη εργασία, και ήθελαν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Η απόδειξη αυτή λοιπόν, που εκδίδεται από την εταιρεία που πληρώνει τον εργαζόμενο, επιβαρύνεται με 20 % φόρο και χαρτόσημο 3,6%. Ας πούμε πως αυτές οι κρατήσεις είναι ανεκτές.
Όμως, από την πρώτη Ιανουαρίου του 2018 σ’ αυτές τις κρατήσεις, δηλαδή στο 23,6% συνολικά, θα προστεθεί ακόμα ένα ποσοστό  20%  ΕΟΠΥΥ, και ένα 6,95% υπέρ του ΕΦΚΑ. Συνεπώς, όλο μαζί το πακέτο των κρατήσεων θα φτάσει το 50,55%.
Το ξαναλέω για να το εμπεδώσουμε: περισσότερο από το μισό της αμοιβής ενός εργαζομένου, που μάχεται κάθε μέρα να επιβιώσει, θα πηγαίνει στο κράτος. Η φορολογία στην απόδειξη δαπάνης θα είναι τόσο υψηλή, που καταντά γελοία.  Θα μπορούσα να γράψω καμιά δεκαριά επίθετα στη σειρά, για να τη χαρακτηρίσω, όπως «εξοντωτική, ισοπεδωτική, συντριπτική, κεφαλική», αλλά θα περιοριστώ μόνο σε ένα χαρακτηρισμό: «ύποπτη». Α, και να πεις πως υπάρχουν γενικώς πολλές δουλειές, ώστε να δώσει αγόγγυστα τα μισά από τα λεφτά του ο εργαζόμενος, από τα πολλά που θα βγάλει, να το καταλάβω – αλλά με την παρούσα ξηρασία στην αγορά, τί συζητάμε;
Όταν από 1/1/18 το μισό και περισσότερο της αμοιβής σου θα εξαερώνεται μέσ’ από τα χέρια σου, είναι σαν να σου λέει το κράτος πως είσαι μέγας κόπανος εάν κάτσεις να φορολογηθείς. Με 50,55% κρατήσεις, το ίδιο το κράτος σε παρακινεί να παρανομήσεις - ουσιαστικά σου λέει «παρ’ τα μαύρα, ρε ηλίθιε!»
Διότι, εάν πας με το σταυρό στο χέρι και υποστείς αυτές τις τρομακτικές κρατήσεις, νιώθεις διπλά βλάκας. Διότι φορολογείσαι μεν σαν Σουηδός, αλλά οι υπηρεσίες που σου παρέχει το κράτος, αυτές που έχεις χρυσοπληρώσει με τους φόρους σου, είναι επιπέδου Ζιμπάμπουε. Δεν ξέρω πως το σκέφτηκε αυτό η κυβέρνηση, αλλά εάν όντως εφαρμόσει αυτό το αντικοινωνικό, ανόητο και ανεφάρμοστο μέτρο, θα χάσει ακόμα περισσότερους από τους όλο και λιγότερους εργαζομένους που ακόμα τη στηρίζουν.
Γιατί, εντάξει! Το να αφαιμάσσεις τον εργαζόμενο, που προσπαθεί να κάνει τρεις δουλειές για να ζήσει, δεν θα την έλεγα δίκαια φορολογική πολιτική – δεν έχω δει, ας πούμε, τους μεγαλοφοροφυγάδες του Παραδείσου να επαναπατρίζουν τα δισεκατομμύριά τους, μπας και φορολογηθούν, παρόλο τον ντόρο που έγινε, έ;
*Ο Παύλος Μεθενίτης είναι δημοσιογράφος του Ραδιοφώνου 24/7.
(Φωτογραφία: Sooc.gr)
http://news247.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!