Η «σχολή» του Σι Τζινπίνγκ

Της Έφης Τριήρη
etriiri@naftemporiki.gr
Το νέο «πρόσωπο» της Κίνας φτιάχνεται αργά και σταθερά, την ώρα που η εξωτερική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αφήνει κενά σε πολλά ζητήματα, όπως στο εμπόριο, την κλιματική αλλαγή αλλά και τη διεθνή διπλωματία. Το «τιμόνι» της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη το κρατά σταθερά ο Σι Τζινπίνγκ, πρόεδρος της Κίνας από το 2013, που αναδεικνύεται στον πιο επιβλητικό από κάθε άλλo Κινέζο ηγέτη από την εποχή του Μάο Τσετούνγκ. 
Χθες, το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας άνοιξε τον δρόμο για την παραμονή, επ’ αόριστον, του 64χρονου Σι Τζινπίνγκ στην εξουσία, προτείνοντας την κατάργηση του άρθρου στο κινεζικό Σύνταγμα που προβλέπει μόνο δύο θητείες. Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει λοιπόν στον σημερινό πρόεδρο να παραμείνει στην εξουσία πέραν του 2023, οπότε λήγει η δεύτερη θητεία του. 
Γνωστός για τη σκληρή στάση του σχετικά με τη διαφθορά και το άνοιγμά του σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Σι προώθησε έναν ευρύτερο ανασχηματισμό μετά το τελευταίο, 19ο, Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, πέρυσι τον Οκτώβριο, έτσι ώστε να προωθήσει το όραμά του για μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Ανάμεσα στις προτεραιότητές του, να διευκολύνει την πρόσβαση των ξένων επενδυτών στην κινεζική αγορά και να εμβαθύνει τις μεταρρυθμίσεις στο οικονομικό σύστημα και στη συναλλαγματική ισοτιμία της χώρας, καταβάλλοντας ταυτόχρονα προσπάθειες για να τιθασεύσει το τεράστιο χρέος των κινεζικών επιχειρήσεων. Προσπάθειες που ενίοτε κρύβουν χαρακτηριστικά κρατισμού ή συνοδεύονται από παρεμβάσεις διαφόρων μορφών, με την προοπτική να κρατηθεί η οικονομία αυστηρά υπό τον έλεγχο του κόμματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κινεζικός ασφαλιστικός όμιλος Anbang Insurance, που παραβίαζε κανονισμούς και τέθηκε ως «τιμωρία» υπό τον έλεγχο του Πεκίνου για έναν χρόνο. 
Εμφανίζεται υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης, του ελεύθερου εμπορίου και της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής. Και το κινεζικό κεφάλαιο εισρέει άφθονο στις υπερπόντιες αγορές, αγοράζοντας στρατηγικά μερίδια σε βιομηχανίες που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον. 
Ο Σι Τζινπίνγκ κατόρθωσε με την πολιτική του να δημιουργήσει μία «σχολή σκέψης» την οποία πολιτικοί αναλυτές αποκαλούν «σκέψη του Σι Τζινπίνγκ», κάτι που επιβεβαιώνει το επίπεδο ισχύος του. Χαρακτηριστικό της, να κινείται με σύνεση, να εμμένει σταθερά στη γραμμή που έχει χαράξει, να μην προκαλεί και να μη δημιουργεί συμμαχίες εναντίον της...   
http://www.naftemporiki.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!