O κακός ο γείτονας μένει!

της Στέλλας Κεμανετζή
Ένα δίμηνο μετά την επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα και ενώ οι τουρκικές παρεμβάσεις στο Αιγαίο δεν είχαν περιοριστεί στο ελάχιστο , το ξημέρωμα της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου στην περιοχή των Ιμίων θύμισε σε πολλά σημεία την 31η Ιανουαρίου του 2016.
Περίπου την ίδια ώρα, στο ίδιο μέρος..
Τότε τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στη Μεγάλη Ίμια (Δυτική) και το ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απονηώθηκε από τη φρεγάτα Ναυαρίνο για να διαπιστώσει την πληροφορία παρουσίας Τούρκων στη βραχονησίδα κατέπεσε κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα και τα τρία μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν.
Χθες, στα Ίμια τουρκικό ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος, προκαλώντας του σημαντικές ζημιές και προς στιγμήν όλοι έντρομοι φοβήθηκαν μία… επανάληψη του 1996.
Λίγες ώρες μετά το σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια και απευθυνόμενος σε μέλη του κόμματός του, ο Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις κλιμακώνοντας την ένταση: «Οι έρευνες για φυσικό αέριο στην Κύπρο και οι καιροσκοπικές απόπειρες στο Αιγαίο πρέπει να τελειώσουν. Προειδοποιούμε να μην κάνουν το λάθος βήμα στο Αιγαίο και την Κύπρο».
Άμεση υπήρξε και η αυστηρή αντίδραση της Κομισιόν που διά στόματος του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών μελών «όσον αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους» ενώ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ με ανάρτησή του στο twitter κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κάλεσε να δεσμευθεί για σεβασμό στην εδαφική κυριαρχία, την ειρηνική διευθέτηση διαφορών και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Το έντονο διάβημα από την ελληνική πλευρά ήρθε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι από τον γενικό γραμματέα  του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτριο Παρασκευόπουλο και υπογράμμιζε: «Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις οι οποίες υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται».
Η αιχμηρή αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, όταν η Άγκυρα χαρακτήρισε δικά της τα Ίμια σε επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δια του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρου Γεννηματά που δήλωσε ότι: «Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία» ενισχύθηκε ελάχιστα λεπτά αργότερα από την πρωθυπουργική απάντηση όταν ο Αλέξης Τσίπρας εκλήθη τηλεφωνικά από τον Τούρκο ομόλογό του.
Στον ίδιο αυστηρό τόνο ήταν και η τοποθέτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μετά τις 8 το βράδυ με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και ότι γεγονότα, όπως αυτό της Τρίτης στην περιοχή των Ιμίων, «υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» ενώ συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. 
«Η σκλήρυνση της τουρκικής στάσης σε Κύπρο και Αιγαίο δε θα έπρεπε να αποτελεί κεραυνό εν αιθρία», όπως κατ’ επανάληψη έχουν υποστηρίξει οι γνώστες των Διεθνών Σχέσεων καθώς «η σχετικά περιορισμένη κατανόηση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης και της τουρκικής στρατηγικής σκέψης δυστυχώς δεν μας επιτρέπει να επιδιδόμαστε σε τέτοιους είδους διανοητικές ασκήσεις με υψηλά ποσοστά επιτυχίας».
Και μπορεί «η Τουρκία να έχει χάσει και τον κοινό νου» αυτό, όμως, που δε θα έπρεπε να διαφεύγει από το μυαλό κανενός είναι ότι ακριβώς εξαιτίας αυτής της ακατανόητης εσωτερικής πολιτικής σε συνδυασμό με την αψυχολόγητη εξωτερική πολιτική της γείτονος η κλιμάκωση μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκύψει ελέω σφάλματος ή ατυχήματος. Κάτι για το οποίο προ 15νθημέρου προειδοποιούσε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ κάνοντας λόγο σε τηλεοπτική του συνέντευξη για «ατύχημα» στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στον απόηχο της νέας έντασης στα Ίμια: «Η ανησυχία μου, ο φόβος μου, είναι το ατύχημα... Όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας».
Προφητικός ή μη ο κ. Πάιατ το σίγουρο είναι ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει ειδικούς χειρισμούς γιατί… ο κακός ο χρόνος περνά, ο κακός ο γείτονας μένει!!
https://www.reader.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!