Το Δημόσιο οφείλει να αναγνωρίζει το εφ' όρου ζωής πιστοποιητικό αναπηρίας

του Τάκη Αλεξανδράκη*
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ένας κύκλος σκληρού αγώνα κατά της αυθαιρεσίας του Δημοσίου, το οποίο παρέβλεπε για τα εφ' όρου ζωής πιστοποιητικά αναπηρίας, την προβλεπόμενη, στην έννομη τάξη της Ελλάδας μας, πάγια αρχή της ισχύος των δημοσίων εγγράφων έως την ημερομηνία λήξης τους.
Η πορεία αυτή ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 όταν για πρώτη φορά εφάρμοσα όσα πρέσβευα, βασισμένος στην έννομη τάξη της χώρας μας. Την ευκαιρία μου έδωσαν δύο εξαιρετικές φίλες που με εμπιστεύτηκαν και ακολούθησαν τις οδηγίες μου, στη συναλλαγή τους με την Κοινωνική Πρόνοια, η οποία απαιτούσε για την συνέχιση της επιδότησής τους πιστοποιητικό αναπηρίας ΚΕ.Π.Α. 
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε υπέρ τους αφού η υπηρεσία της Κοινωνικής Πρόνοιας συνέχισε ως όφειλε, την επιδότησή τους λόγω τυφλότητας δυνάμει του εφ' όρου ζωής πιστοποιητικού αναπηρίας που νόμιμα κατείχαν από το 2004, και τις απάλλαξε από την άνευ ουσίας επανεξέταση στο ΚΕ.Π.Α., επιβεβαιώνοντας πλήρως την θέση μου, στην οποία κατέληξα μελετώντας τα νομικά κείμενα.
Αυτήν την πρωτοβουλία θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει και στηρίξει με κάθε τρόπο το αναπηρικό κίνημα ώστε να απαλλάξει από τεράστια ταλαιπωρία τον Άνθρωπο με Ειδικές Ανάγκες. Η θέση μου αυτή υποστηρίχτηκε από το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας και από χιλιάδες φίλες και φίλους Ανθρώπους με Ειδικές Ανάγκες από όλη την Ελλάδα, που με αμέτρητα τηλεφωνήματα, μηνύματα, μου δίνουν την δύναμη να συνεχίζω, χωρίς να ακούω τις «Κασσάνδρες».
Με καίριες παρεμβάσεις και συνεχή ενημέρωση αγωνιζόμασταν άλλη μια φορά για το αυτονόητο, το οποίο αδιαμφισβήτητα προβλέπει η έννομη τάξη και όλοι όφειλαν να γνωρίζουν και να σέβονται. Έπρατταν όμως ακριβώς το αντίθετο, υποσκελίζοντας την έννομη τάξη, υιοθετώντας κατά το δοκούν μια ολοκληρωτικά λανθασμένη και απάνθρωπη ισοπεδωτική τακτική.
Πάρα πολλοί λοιδόρησαν την προσπάθεια, έγραψαν πως αυτά είναι μόνο λόγια, πως τίποτα από αυτά δεν ισχύει και πως είναι αδύνατο να καταφέρει κάποιος να πετύχει την δικαίωσή του εφαρμόζοντας τις οδηγίες μας. Αποδείχτηκε πως όλα όσα έλεγαν ήταν λόγια του αέρα.
Αντίθετα με αυτά, η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και η πρόσφατη του Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας στα σχετικά ερωτήματα που απηύθυνε το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας επιβεβαίωσαν με απόλυτο τρόπο τη θέση μας...
*νομικός
efsyn.gr

Σχόλια