Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όταν στη ΝΔ δεν έβλεπαν το πιστόλι του Σαββίδη, αλλά τις εξαιρετικές υπηρεσίες του στην Ελλάδα (ΦΕΚ)


Μπορεί σήμερα να κάνουν το γύρο του κόσμου οι εικόνες του Ιβάν Σαββίδη με το όπλο στη ζώνη, ωστόσο πηγαίνοντας λίγο πίσω φαίνεται ότι χρειάστηκε να περάσει δύσκολα, ιδιαίτερα με το ζήτημα της πολιτογράφησής του.
«Αντικειμενικές συνθήκες» χρειάστηκε να τον αναγκάσουν άλλοτε να πατά με το ένα πόδι στη μαμά Ελλάδα κι άλλοτε στη μαμά Ρωσία. Και τελικά να καταλήξει, να επιλέξει την ελληνική υπηκοότητα. Ωστόσο για να ολοκληρωθεί η πολύπαθη αυτή διαδρομή, καθοριστικής σημασίας ήταν τα σωστά πολιτικά πρόσωπα που θα μπορούσαν να αντιληφθούν τις προθέσεις και την αξία του έργου του κι έτσι θα τον «προτείνουν» ως μέλος της ελληνικής κοινωνίας, καθ' ότι υπήρξε, όπως ορίζουν οι νόμοι της χώρας, «αλλοδαπός που πρόσφερε εξαιρετικές υπηρεσίες στην Ελλάδα ή του οποίου η πολιτογράφηση μπορεί να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας».
Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Δημήτρης Χριστόπουλος δημοσίευσε στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες από τη χθεσινή εμφάνιση του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ -όπου ο Ιβάν πήρε τ' όπλο του- και αναφέρει όλη την ιστορία ελληνοποίησης του. Μάλιστα δεν παραλείπει να αφιερώσει την εικόνα του οπλισμένου επιχειρηματία «στους υπουργούς Αθανασίου και Στυλιανίδη που εισηγήθηκαν την τιμητική πολιτογράφηση του Ιβάν Σαββίδη».
Ως εκ τούτου τα ζητήματα που εγείρονται έχουν να κάνουν τόσο με τον τον όψιμο και κατ' ευφημισμό φιλελληνισμό του άλλοτε ρώσου και άλλοτε έλληνα επιχειρηματία αλλά και με την πολιτική απόφαση του τότε αρμόδιου υπουργού της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου, με την οποία ο Ιβάν Σαββίδης αφού νωρίτερα είχε αποποιηθεί την ελληνική υπηκοότητα για να μπορέσει να πολιτευτεί στη Ρωσία, όταν ολοκλήρωσε την εκεί καριέρα του διέβλεψε ότι τα γεωπολιτικά συμφέροντά του βρίσκονται σε θερμότερα κλίματα μπόρεσε να γίνει και πάλι έλληνας πολίτης.
Γράφει ο Δημήτρης Χριστόπουλος: 
«Ο εικονιζόμενος κύριος απέκτησε πρώτα την ελληνική ιθαγένεια μέσω των διαδικασιών που προέβλεπε τότε ο νόμος για τους “ομογενείς από πρώην ΕΣΣΔ.” Κατόπιν επειδή αποφάσισε να γίνει μέλος της Ρώσικης Δούμας έκανε αίτηση αποποίησης της ελληνικής ιθαγένειας διότι δεν μπορούσε ως κάτοχος διπλής ιθαγένειας να πολιτευθεί στη Ρωσία. Μετά, αφού έκλεισε αυτός ο κύκλος επανήλθε στην Ελλάδα. 
Τότε, το ελληνικό κράτος αποφάσισε να του ξαναδώσει την ελληνική ιθαγένεια όχι μ’ όποιον κι όποιον τρόπο αλλά με τη διαδικασία της τιμητικής πολιτογράφησης, όπου την ιθαγένεια αποκτάει “αλλοδαπός που πρόσφερε εξαιρετικές υπηρεσίες στην Ελλάδα ή του οποίου η πολιτογράφηση μπορεί να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας” (άρθρο 13 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας)
Με αυτή τη διαδικασία, στο παρελθόν την ελληνική ιθαγένεια απέκτησαν ο Λόρδος Βύρων, η κορυφαία ελληνίστρια Ζακλιν ντε Ρομιγί και ο σκηνοθέτης Ζυλ Ντασέν. 
Η φωτογραφία αφιερώνεται στους Υπουργούς Αθανασίου και Στυλιανίδη που εισηγήθηκαν την τιμητική πολιτογράφηση του Ιβάν Σαββίδη. Αφιερώνεται, τέλος, σε όλες και όλους που παλεύουν να σκέφτονται κάτι και εργάζονται για το μέλλον της χώρας αυτής».
Πράγματι, όπως προκύπτει  από το αντίστοιχο ΦΕΚ, στις 16 Ιανουαρίου 2013 δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την «πολιτογράφηση του αλλοδαπού Ιβάν Σαββίδη του Ιγνατίου» το οποίο υπογράφει ο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου.
Σύμφωνα με το σκεπτικό το οποίο αναπτύσσεται στην παράγραφο 3, «το γεγονός ότι ο ομογενής αλλοδαπός Ιβάν Σαββίδης προσέφερε εξαιρετικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, καθώς προώθησε τη διατήρηση της ελληνικής συνείδησης και του ελληνικού ιδεώδους στον χώρο των ομογενών μας στη Ρωσία και τις χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συνέβαλε στην ενδυνάμωση της απανταχού ορθοδοξίας και επέδειξε πλούσιο φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο και ενεργό συμμετοχή και συνδρομή στη ζωή της σύγχρονης Ελλάδας, συντρέχει η προϋπόθεση εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης του άρθρου 13 του Ν. 3284/2004».
Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε την επίμαχη διάταξη
Κατά συνέπεια το πολιτικό ζήτημα που τίθεται για στελέχη της ΝΔ όπως ο αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης και η εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη οι οποίοι όπως φαίνεται έκλεισαν στα μάτια στο ποιος πολιτικός σύντροφός τους διέκρινε τις «εξαιρετικές υπηρεσίες» που προσέφερε στην Ελλάδα ο ομογενής Σαββίδης και το μόνο για το οποίο έκαναν λόγο στις δηλώσεις τους για τα χθεσινά έκτροπα, είναι η δήθεν υπαιτιότητα της κυβέρνησης.
Διαβάστε σχετικά: Ο αυτοεξευτελισμός του Άδωνη μετά τις αθλιότητες Σαββίδη στην Τούμπα (εικόνα)
«Όσα απίστευτα παρακολουθούμε, πλέον, στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι μια ακόμη θλιβερή απόδειξη της παρακμής και της ανυποληψίας που έχει οδηγήσει τη χώρα η καθεστωτική αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», ανέφερε μεταξύ άλλων η Μαρία Σπυράκη ενώ ο Γεωργιάδης σημείωσε ότι «το σημερινό δεν έχει σχέση με το ποδόσφαιρο», αλλά «έχει να κάνει με την Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ που έφθασε στο ακρότατο όριο παρακμής».
Διαβάστε σχετικά: «Ουρά» του Άδωνη η ΝΔ με αφορμή την εισβολή Σαββίδη στην Τούμπα

http://www.koutipandoras.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!