Ο Γραμμένος, ο τελικός και η μεταμνημονιακή εποχή

του Νίκου Γιαννόπουλου

Πρέπει όλοι να απαντήσουμε στο μέγα ερώτημα: Στη μεταμνημονιακή περίοδο που, θέλουμε δεν θέλουμε, θα αρχίσει από τον επόμενο Αύγουστο και μετά, η σύγχρονη Ελλάδα σε ποιο ύψους θα βάλει τον πήχη των απαιτήσεών της για κάθε τομέα ξεχωριστά; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε "οφείλει να τον βάλει ψηλά", ξαναδιαβάστε τη δήλωση του προέδρου της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένου μετά τον τελικό του Σαββάτου.
Είπε, λοιπόν, ο ισχυρός άνδρας της ελληνικής ομοσπονδίας ότι "κερδίσαμε το στοίχημα, ήταν ένας τελικός με κάποια προβλήματα αλλά κατά τα άλλα αντάξιος του θεσμού του Κυπέλλου. Νομίζω ότι μπορεί να δώσει το μήνυμα για την επόμενη ημέρα του ποδοσφαίρου μας".
Το ξεστόμισε και δεν αισθάνθηκε την παραμικρή ντροπή, δεν έκανε ούτε μία συστολή το πρόσωπό του, ο άνθρωπος εννοούσε όσα έλεγε. Εννούσε δηλαδή, για να ξέρουμε τι ακούμε και τι γράφουμε, ότι εφόσον ο τελικός του ΟΑΚΑ, άρχισε, εξελίχθηκε και τελείωσε κανονικά (έστω και με κάποια προβλήματα) η διοργάνωση μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη! Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια στα ουράνια πλέον με δαύτους.
Δεν θέλουμε να κακοκαρδίσουμε τον πρόεδρο της ΕΠΟ, τον επικεφαλής του ελληνικού ποδοσφαίρου, οφείλουμε όμως να του φρεσκάρουμε τη μνήμη. Επί 48 ώρες λοιπόν ορδές φανατικών συγκρούονταν δίχως έλεος στο κέντρο της Αθήνας, κυρίως πέριξ της πλατείας Ομονοίας. Κάηκαν κάδοι, μπήκαν φωτιές, απασχολήθηκαν δεκάδες δοιμιρίες αστυνομικών. Ολα αυτά ήταν προεόρτια του τελικού.
Την ημέρα του αγώνα φίλοι του ΠΑΟΚ που επέβαιναν σε βαν στην Αθήνα λίγο έλειψε να καούν ζωντανοί όταν τους πέταξαν βόμβα μολοτόφ ομολογοί τους της ΑΕΚ. Μέσα στο γήπεδο, ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε με ακρίβεια και λεπτομέρεια ότι ο σωματικός έλεγχος της ΕΛΑΣ απέτυχε παταγωδώς. Η φωτογραφία του οπαδού του ΠΑΟΚ που κόβει με σουγιαδάκι το συρματόπλεγμα έκανε το γύρο του κόσμου.
Οι δε φωτοβολίδες, με τα περιβόητα δολοφονικά στιλό, έδωσαν και πήραν. Για τον τελικό τέλος βρέθηκαν επί ποδός στο ΟΑΚΑ και σ' όλη την Αθήνα περίπου 5000 αστυνομικοί!
Κύριε πρόεδρε, για το θεό, αυτόν τον τελικό χαρακτηρίσατε επιτυχημένο; Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία σας να κρατηθείτε στην καρέκλα σας, κανείς όμως δεν σας δίνει το δικαίωμα να βιάζετε τη λογική και να βαφτίζετε το κρέας ψάρι.
Η ωμή αλήθεια απέχει παρασάγγας από αυτήν που περιγράψατε. Επεισόδια έλαβαν χώρα όχι μόνο έξω από το ΟΑΚΑ αλλά και μέσα σ' αυτό, έγινε για μία ακόμη φορά χρήση χημικών σε αθλητικό χώρο, τα περισσότερα καθίσματα στο γήπεδο έμειναν κενά για λόγους ασφαλείας (και με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΠΟ).
Η επιτυχία υπάρχει μόνο στα κεφάλια των καρεκλοκένταυρων της ομοσπονδίας. Στην πραγματικότητα αυτό που αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά είναι ότι ποδοσφαιρικά σ' αυτή τη χώρα δεν μπορούμε να χωρίσουμε δύο γαϊδουριών άχυρα. Αντί λοιπόν οι ιθύνοντες να εκφράζουν δημόσια την ικανοποίησή τους προκαλώντας το κοινό αίσθημα, ας αναρωτηθούν τι είναι αυτό που λείπει και κάθε φορά ο τελικός αντί για γιορτή για τους φιλάθλους αποτελεί μπελά για την ΕΛΑΣ και τους αξιωματικούς της.
Μας συνήθισαν τόσα χρόνια στο θρίαμβο του λίγου και δεν ζητούσαμε τίποτα παραπάνω. Δικαιολογούσαμε τα πάντα με το στραβό το ριζικό μας και την επίκληση της συνήθους βαλκανικής ανοργανωσιάς μας. Βολευτήκαμε πίσω από το εύκολο και το πρόχειρο. Παντού.
Πλέον, αυτό δεν φτάνει να μας οδηγήσει στη νέα εποχή, για την ακρίβεια αποδεικνύεται τρομερά ελλιπές. Πλέον, ξέρουμε ότι ο πήχης, σ' όλες τις δραστηριότητές μας πρέπει να μπει ψηλά και να περάσουμε από πάνω όπως ένας καλογυμνασμένος αθλητής του άλματος εις ύψους. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για λογικές Γραμμένου ούτε στο ποδόσφαιρο ούτε πουθενά αλλού.
Αρκετά με τη νίκη των μετρίων...

http://www.news247.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!