Ο Τραμπ ετοιμάζεται να καταστρέψει τα πάντα;

Του Paul Waldman 
Υπάρχουν κάποια επιχειρήματα τόσο ανόητα, που μόνον ο πρόεδρος Τραμπ θα μπορούσε να τα πάρει σοβαρά. Αυτό είναι το μόνο συμπέρασμα στο οποίο μπορεί να φτάσει κανείς βλέποντας τη Δευτέρα τη δήθεν δραματική ομιλία του Βενιαμίν Νετανιάχου, όπου ο ισραηλινός πρωθυπουργός έβγαλε ένα μάτσο χαρτιά, όπως ένας μάγος αποκαλύπτει ένα κλουβί γεμάτο με περιστέρια, για να αποδείξει ότι το Ιράν λέει ψέματα για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο στόχος ήταν να πειστεί ο Τραμπ να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ των ΗΠΑ, του Ιράν, της Κίνας, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της ΕΕ. Και ίσως ο στόχος αυτός να επετεύχθη.
Πράγμα που καθιστά μια συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα σχεδόν αδύνατη.
Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι απαράδεκτη. Και για να το αποδείξει, παρουσίασε στοιχεία για ένα ιρανικό πρόγραμμα μέχρι το 2003. Με άλλα λόγια, υποστηρίζει ότι επειδή το Ιράν είχε ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων πριν από το 2003 και το απέκρυψε από τη διεθνή κοινότητα, πρέπει να καταργηθεί μια συμφωνία με βάση την οποία διεθνείς επιθεωρητές εποπτεύουν το Ιράν προκειμένου να μην αναπτύξει ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.
Η επιχειρηματολογία αυτή αντιμετωπίστηκε απ’όλο τον κόσμο με έκπληξη. Εκτός από τον πρόεδρο Τραμπ, που τη βρήκε πειστική. «Τα στοιχεία αυτά», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, «συμφωνούν με αυτό που πάντα γνώριζαν οι Ηνωμένες Πολιτείες: ότι το Ιράν έχει ένα μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων που προσπάθησε και απέτυχε να κρύψει από τον κόσμο και τον ίδιο του τον λαό.»
Μόνο αφού όλοι φώναξαν «τι;;;;;», ο Λευκός Οίκος διόρθωσε την ανακοίνωσή του και είπε ότι το Ιράν «είχε» ένα πρόγραμμα.
Είναι περισσότερο από προφανές ότι ο Τραμπ ήθελε να εξακολουθεί να θέλει να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία. Μέχρι τώρα όμως τον συγκρατούσαν κάποιοι σώφρονες σύμβουλοι, που επέμεναν ότι η συμφωνία δεσμεύει το Ιράν και ότι αν η συμφωνία αυτή καταργηθεί, τίποτα δεν θα μπορεί να εμποδίσει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.
Με την αποχώρηση όμως του Ρεξ Τίλερσον και του ΜακΜάστερ, η ομάδα αυτή έχει περιοριστεί σε ένα άτομο: τον υπουργό Αμυνας Τζιμ Μάτις. Τόσο ο Μάικ Πομπέο όσο και ο Τζον Μπόλτον θα δουν με ικανοποίηση τη συμφωνία να καταρρέει. Ο Μπόλτον άλλωστε ήταν ανέκαθεν υπέρμαχος της ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν.
Αλλά το ζήτημα δεν τελειώνει στο Ιράν. Αν ήσασταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν και βλέπατε τις ΗΠΑ να εγκαταλείπουν μια συμφωνία που χρειάστηκε τόσος κόπος να επιτευχθεί, θα πιστεύατε άραγε ότι οι υποσχέσεις που θα σας δίνονταν για την εγκατάλειψη του δικού σας προγράμματος θα τηρηθούν;
Ο ένας ηγέτης μετά τον άλλον, από τον Νετανιάχου μέχρι τον Μουν Τζάε-Ιν, τον Σι Τζινπίνγκ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τους Σαουδάραβες, συνειδητοποιεί ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι ένας άνθρωπος που μπορείς εύκολα να τον χειριστείς. Αρκεί να τον λούσεις με κοπλιμέντα, όπως έκανε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας λέγοντας ότι ο Τραμπ αξίζει το Νομπέλ Ειρήνης, και θα τον έχεις μαζί σου. Τουλάχιστον για λίγο.
Στο τέλος, όμως, ο Τραμπ πρέπει να λάβει μια απόφαση. Και όταν αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία, όπως πιθανότατα θα κάνει, ο Κιμ θα αρνηθεί να καταστρέψει τα πυρηνικά του όπλα.
Ο αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε τη Δευτέρα μήπως η απόσυρση της χώρας του από τη συμφωνία με το Ιράν θα στείλει λάθος μήνυμα στη Βόρεια Κορέα. «Όχι, πιστεύω ότι θα στείλει το σωστό μήνυμα», απάντησε. Αλλά δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το μήνυμα αυτό.
(*) Ο Πολ Γουόλντμαν είναι αρθρογράφος της Washington Post
Πηγή: The Washington Post / Μετάφραση ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!