Παράγουμε φόρους και… ψηφιακή σκόνη αντί καινοτομίας

του Τάσου Οικονόμου

Τελικά αυτό που δημιουργούμε με μεγάλη ευκολία στη χώρα μας είναι «ψηφιακή σκόνη», φασαρία. Όσο και αν προσπαθεί να κατευνάσει τις μαζικές αντιδράσεις το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για τον φόρο εφάπαξ 2% στις αγορές ηλεκτρονικών συσκευών με τις όποιες παλινωδίες, είναι αδύνατον καθώς αποδεικνύονται για ακόμη μία φορά δύο πράγματα: πρώτον ότι συνεχίζουμε να παράγουμε φόρους αντί να καλλιεργούμε τις συνθήκες, στις οποίες θα καρποφορήσει η καινοτομία. Δεύτερον ότι οι υγιείς δυνάμεις της ανάπτυξης και της δημιουργίας που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν σε συνθήκες κυβερνητικής αιχμαλωσίας, εγκλωβισμένες σε αυτό που ονομάζεται στις νεοφυείς επιχειρήσεις «κοιλάδα του θανάτου». Και ο εν λόγω φόρος αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα απέναντι στις μελλοντικές τους προσδοκίες.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, οι ετήσιες επιβαρύνσεις των καταναλωτών από το ψηφιακό τέλος αναμένεται να αποτελέσουν ένα ακόμη εμπόδιο στην ανάπτυξη της αγοράς που αποτελεί προαπαιτούμενο για το πέρασμα της χώρας στην ψηφιακή εποχή. Κυβερνήσεις άλλων χωρών, για παράδειγμα, μοιράζουν δωρεάν ταμπλέτες στα σχολεία. Πειραματίζονται με τα έξυπνα σχολεία και με την εκμάθηση ανάπτυξης εφαρμογών για κινητά σε παιδιά δημοτικού. Ο φόρος υπέρ τρίτων επιβάλλεται στα έξυπνα κινητά, στα tablets και στους φορητούς και επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Δεδομένα, είναι εύλογες οι απαιτήσεις των πνευματικών δημιουργών για αποζημίωσή τους, αυτό όμως δεν πρέπει να συμβαίνει με καταστροφικό τρόπο και εις βάρος άλλων, έτσι δηλαδή όπως προσπαθεί να το κάνει η κυβέρνηση και το οποίο μοιάζει περισσότερο με έναν ακόμη τρόπο για να γεμίσει τον κουμπαρά της φορολογίας. Δεν πρέπει να επιχειρούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα δημιουργώντας άλλα, μεγαλύτερα από αυτό. Πολύ περισσότερο, όταν η ψηφιακή τεχνολογία, η καινοτομία, διαπερνά πολλές πλευρές της καθημερινότητας των πολιτών, όταν ολόκληρες πόλεις γίνονται έξυπνες, να φτάσουμε στο σημείο όπου μία φοροτεχνική υπηρεσία αναρωτιέται αν στον επεξεργαστή που βρίσκεται σε ένα ευφυές ποδήλατο, για παράδειγμα, πρέπει να μπει φόρος 2%, ακόμη και αν η επεξεργαστική του ισχύ βρίσκεται στο cloud. Και επίσης, είναι προαπαιτούμενο ο δημόσιος λόγος πάνω στο θέμα να διεξάγεται από ανθρώπους που γνωρίζουν τουλάχιστον τα βασικά πάνω στα ζητήματα της τεχνολογικής ανάπτυξης.

https://www.huffingtonpost.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!