Μην ξεχάσετε να του δώσετε νόμπελ ειρήνης...

Η προειλημμένη απόφαση του Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν απειλεί με επιπλέον αποσταθεροποίηση την ήδη πολύπαθη Μέση Ανατολή και εντείνει τη διεθνή απομόνωσή του, όπως μαρτυρά η σχεδόν συνομωσιολογική επιχειρηματολογία αλλά και οι αντιδράσεις από τους παραδοσιακούς εταίρους των ΗΠΑ, τους Ευρωπαίους, οι οποίοι ανακοίνωσαν πως θα συνεχίσουν τη συνεργασία με την Τεχεράνη.
Η συμφωνία για την αναστολή του πυρηνικού προγράμματος ήταν αποτέλεσμα επίπονης διπλωματικής προσπάθειας επί προεδρείας Ομπάμα το 2015 και αποτέλεσε σημείο καμπής για την αποκατάσταση των σχέσεων Ιράν-Δύσης με θετικές πολιτικές και ενεργειακές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και διεθνώς.
Ερωτηματικό αποτελεί αν οι ΗΠΑ είναι σε θέση να επιβάλλουν μονομερείς κυρώσεις στο Ιράν ή σε βάρος όσων συνεχίσουν να τηρούν τη συμφωνία, όπως απείλησε ο Τραμπ, ειδικα όταν πρόκειται για την Ε.Ε. και τη Ρωσία... Στο εσωτερικό του Ιράν, η απόσυρση των ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιπτώσεις, θα ενισχύσει τους σκληροπυρηνικούς ανατροφοδοτώντας την κρίση. Μόλις ο Τραμπ φάνηκε να κλείνει ένα μέτωπο στη Βόρεια Κορέα, ανοίγει ένα άλλο ενώ θέτει σε σοβαρό κίνδυνο ακόμη και τη συμφωνία με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Η προσχηματική απόσυρση από τη συμφωνία, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και ανάληψης πολεμικής δράσης και υπενθυμίζει ότι η αμερικανική διπλωματία βρίσκεται σε παρατεταμένη παρακμή. Ο απρόβλεπτος κάου-μπόυ παίζει στα ζάρια τη σταθερότητα του πλανήτη και τον θέτει σε πυρηνική τροχιά. Όσοι μιλούν για την πιθανότητα να προταθεί ο Τραμπ για νόμπελ ειρήνης, διαθέτουν το "μαύρο χιούμορ" όσων το έδωσαν κάποτε στο Χένρυ Κίσινγκερ...


http://tvxs.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!