ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (Ημιμάθεια + Μικρόνοια > Εθνικιστική Ηλιθιότητα)

του Φοίβου - Άγγελου Βελισσαρόπουλου

Όλοι οι λαοί έχουν την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους. Σε κανένα λαό δεν μπορεί κάποιος να αλλάξει ούτε το όνομα ούτε την εθνική του συνείδηση. Και κάθε λαός έχει το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται. Οι σκοπιανοί δεν ισχυρίζονται ότι κατάγονται από τους αρχαίους Μακεδόνες. Ξέρουν ότι ήρθαν στη Βαλκανική τον 6ο με 7ο αιώνα μ.Χ. Ζουν εδώ και 14 αιώνες σ’ αυτή την περιοχή που λέγεται Μακεδονία και επομένως έχουν το δικαίωμα να λέγονται Μακεδόνες (που είναι γεωγραφικός προσδιορισμός) και να ονομάζουν το κράτος τους Μακεδονία. Είναι Σλάβοι Μακεδόνες, όπως εμείς είμαστε Έλληνες Μακεδόνες ή Έλληνες Ηπειρώτες ή Έλληνες Κρητικοί ή Έλληνες Πόντιοι. Όπως υπάρχουν και Βούλγαροι Μακεδόνες, Τούρκοι Θρακιώτες, Τούρκοι Πόντιοι, Ρώσοι Πόντιοι κλπ Επαναλαμβάνω: Σε κάθε περίπτωση ο δεύτερος προσδιορισμός είναι γεωγραφικός και όχι εθνολογικός.
Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 η Ελλάδα πήρε το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας. Άλλο ένα τμήμα της Μακεδονίας κατέχουν οι Σκοπιανοί, ένα μικρότερο οι Βούλγαροι και ένα ελάχιστο τμήμα οι Αλβανοί. Επομένως, καταλαβαίνει κανείς πόσο βλακώδες και πόσο αηδιαστικά εθνικιστικό είναι το σύνθημα που ακούγεται συνέχεια στα συλλαλητήρια «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ». Μόνο η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική.
Σήμερα δεν υπάρχει έθνος αρχαίων Μακεδόνων, όπως δεν υπάρχει έθνος αρχαίων Αθηναίων ούτε αρχαίων Σπαρτιατών. Κανείς δε μιλάει πια την αρχαία μακεδονική γλώσσα ούτε την αρχαία αττική ούτε την αρχαία σπαρτιατική. Όλοι οι Έλληνες Μακεδόνες ανήκουν στο ελληνικό έθνος. Όπως οι Σλάβοι Μακεδόνες ανήκουν στο σλαβικό έθνος, οι Βούλγαροι Μακεδόνες στο βουλγαρικό έθνος, οι Έλληνες Θρακιώτες στο ελληνικό έθνος και οι Τούρκοι Θρακιώτες στο τουρκικό έθνος. Οι Σλάβοι Μακεδόνες μιλάνε μια γλώσσα που την ονομάζουν μακεδονική γλώσσα. Δικαίωμά τους. Άλλωστε δεν έχει καμιά σχέση με την αρχαία ή με τη νέα Ελληνική γλώσσα.
Μα δε χρειαζόταν καθόλου η συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να αναγνωρίσουμε αυτό το κράτος με το όνομα Μακεδονία. Τους έχουμε αναγνωρίσει μ’ αυτό το όνομα εδώ και 100 χρόνια περίπου. Ως το 1992 σε ελληνικά σχολικά βιβλία της Γεωγραφίας, της Ιστορίας, στις εγκυκλοπαίδειες, σε επιστημονικές εργασίες και στους χάρτες αυτή η περιοχή αναφερόταν ως Μακεδονία ή ως Μακεδονία του Βαρδάρη. Από την εποχή ακόμη της Μικρής Γιουγκοσλαβίας μετά τους βαλκανικούς πολέμους (πολύ πριν από τον Τίτο). Στη Βουλή το ίδιο. Αναφέρω χαρακτηριστικά ένα Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως του 1959, το ΦΕΚ 238 Α της 5-11-1959, το οποίο στο άρθρο 7 λέει τα εξής: Αι αιτήσεις δικαστικής αρωγής υποβάλλονται διά των αντιστοίχων υπουργείων Δικαιοσύνης, άτινα αλληλογραφούσι προς τούτο απ’ ευθείας μεταξύ των (όσον αφορά την Γιουγκοσλαυίαν τα υπουργεία Δικαιοσύνης των Λαϊκών Δημοκρατιών της Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μακεδονίας και Μαυροβουνίου). Υπογράφουν το ΦΕΚ ο βασιλιάς Παύλος, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Αβέρωφ και άλλοι υπουργοί. Υπάρχει πιο επίσημη αναγνώριση; Υπάρχει πιο επίσημο έγγραφο από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως που να εκφράζει την επίσημη ελληνική άποψη; Μήπως έκανε λάθος η Βουλή των Ελλήνων τότε; Όχι βέβαια. Έτσι τους ονόμαζε όλος ο κόσμος. Ήταν φυσικό λοιπόν να κρατήσουν αυτό το όνομα, όταν έγιναν ανεξάρτητο κράτος, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Με ποιο δικαίωμα εμείς επιδιώκουμε να τους το απαγορεύσουμε; Όλος ο κόσμος μάς θεωρεί τουλάχιστον γραφικούς. Μήπως τα αρχικά FYROM δεν αποδεικνύουν ότι η ονομασία Μακεδονία προϋπήρχε; Δυστυχώς, κάποιοι πατριδοκάπηλοι επαγγελματίες «πολιτικοί» με την προπαγάνδα τους έχουν φέρει ένα μέρος του λαού σε κατάσταση ομαδικής υστερίας.
Τα περί Μ. Αλεξάνδρου και άλλες εθνικιστικές αηδίες με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Ως Έλληνας δεν είμαι καθόλου υπερήφανος για τους στρατηγούς και τους βασιλιάδες που έκαναν κατακτητικούς πολέμους, αλλά για τους ηγέτες που πάσχισαν να κάνουν ευτυχισμένους τους υπηκόους τους. Όχι με πολέμους, αλλά με έργα ειρήνης. Και πολύ περισσότερο είμαι υπερήφανος για τον πολιτισμό που ανέπτυξαν οι πρόγονοί μου και τις ανακαλύψεις που έκαναν. Στην Ιατρική (Ιπποκράτης, Γαληνός), στο Θέατρο (Σοφοκλής, Ευριπίδης, Αριστοφάνης), στη Λογική και τη Διαλεκτική (Πρωταγόρας, Γοργίας), στη Φιλοσοφία (Αριστοτέλης Πλάτωνας), στην Ιστορία (Θουκυδίδης, Ηρόδοτος) στις Επιστήμες γενικά (Ευκλείδης, Αρχιμήδης, Στράβων), στις Τέχνες (Φειδίας, Ικτίνος, Πολύκλειτος). Επίσης για τη Δημοκρατία και για τόσα άλλα που προσέφεραν στην ανθρωπότητα. Προσωπικά, γι’ αυτούς που προανέφερα και για ένα πλήθος από άλλους μεγάλους Έλληνες είμαι υπερήφανος. Για Έλληνες που προσπάθησαν να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων και να τους βοηθήσουν να ζήσουν ειρηνικά και να γίνουν ευτυχισμένοι. Δεν είμαι υπερήφανος για ματαιόδοξους στρατηγούς και βασιλιάδες που επιχείρησαν να κατακτήσουν τον κόσμο. Με τον πόλεμο δε μεταδίδεται ο πολιτισμός. Με τον πόλεμο δημιουργούνται μίση, έχθρες, αντεκδικήσεις, θάνατοι αθώων, μαζικές σφαγές, καταστροφές και προκαλείται η μεγαλύτερη δυστυχία των ανθρώπων. Με τους πολέμους καταστρέφεται ο πολιτισμός. Αυτά πρέπει να διδάσκει κάποιος στις νεότερες γενιές. Όχι το μίσος για τους άλλους λαούς. Όταν αγαπάς την πατρίδα σου, είσαι πατριώτης. Όμως όταν μισείς την πατρίδα των άλλων είσαι εθνικιστής. Δυστυχώς, πολλοί έχουν πέσει θύματα της προπαγάνδας κάποιων «επαγγελματιών Πατριωτών» που εκμεταλλεύονται τον αγνό πατριωτισμό και την ευαισθησία του λαού και κηρύττουν τη μισαλοδοξία.
Τα κέρδη μας από τη συμφωνία των Πρεσπών θα είναι πολλά και μεγάλα. Θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο από τα βόρεια σύνορα, αντίθετα με όσα ισχυρίζονται κάποιοι ηλίθιοι «μακεδονομάχοι». Ξέρουμε ότι οι σκοπιανοί δεν έχουν ούτε ένα πολεμικό αεροπλάνο και, όταν μπουν στο ΝΑΤΟ, θα είναι σύμμαχοί μας. Μισούν και φοβούνται τους Σέρβους και τους Βουλγάρους, ενώ αντίθετα, αγαπούν τους Έλληνες, αν και τους έχουμε απογοητεύσει με τον αισχρό τρόπο που τους φερθήκαμε. Πριν το 1992 ήταν πρόθυμοι να κάνουν μέχρι και ομοσπονδία μαζί μας. Αντί να τους αγκαλιάσουμε, φροντίσαμε να τους απομακρύνουμε με τη απαράδεκτη πολιτική του Σαμαρά και των άλλων εθνικοηλιθίων. Πριν το 1992 όλη η αγορά της Θεσσαλονίκης ζούσε από τους σκοπιανούς που ξόδευαν όλα τα λεφτά τους εδώ. Μετά την αναγνώρισή τους από την Ελλάδα σίγουρα θα επαναληφθεί αυτό. Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε μεγάλα οικονομικά κέρδη από τις σχέσεις μας με τη Βόρεια Μακεδονία, δεδομένου μάλιστα ότι η οικονομία μας είναι πιο ισχυρή από τη δική τους. Είναι άλλωστε ευκαιρία να αποκτήσουμε επιτέλους ηγετική θέση μέσα στα Βαλκάνια και να μην αφήσουμε τους Τούρκους να το κάνουν αυτό. Για να γίνει όμως αυτό, δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους γείτονές μας με φόβο, καχυποψία και μικροψυχία, όπως κάναμε ως τώρα.
Τελειώνοντας θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση στους έξαλλους «πατριώτες» που βρίσκονται σε κατάσταση υστερίας: Ας υποθέσουμε ότι η γειτονική μας Τουρκία διαλυόταν (όπως η Γιουγκοσλαβία) και σχηματίζονταν από αυτήν πολλά μικρά κράτη. Θα απαγόρευαν να ονομαστεί ΘΡΑΚΗ το κράτος που πιθανώς θα δημιουργούνταν στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας; Επειδή υπάρχει και η δική μας Θράκη, θα επικαλούνταν πάλι αλυτρωτισμούς και θα φώναζαν πάλι το σύνθημα «Η ΘΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ»; Καθόλου απίθανο με τη φόρα που έχουν πάρει.
Φοίβος-Άγγελος Βελισσαρόπουλος
https://www.facebook.com/?ref=logo

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!