Όχι άλλο προκάτ!

Αφορμή για το συγκεκριμένο post μου έδωσαν τα εγκαίνια του 12ου νηπιαγωγείου Αμπελοκήπων στη θέση του απομακρυνθέντος δασαρχείου, δίπλα στο ΙΚΑ (διαβάστε στο site) αλλά και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου μας, που κατατέθηκε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 3ης Νοεμβρίου. Το νηπιαγωγείο είναι για ακόμη μια φορά προκάτ!. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα προβλέπονται απαλλοτριώσεις οικοπέδων και κατασκευή νέων διδακτηρίων με κονδύλια του ΟΣΚ. Φυσικά για ακόμη μια φορά ούτε λόγος για βιοκλιματικά σχολεία.

Τι είναι όμως ένα βιοκλιματικό κτίριο;
Βιοκλιματικό κτίριο είναι το κτίριο που χρησιμοποιεί εφαρμογές με τις οποίες επιτυγχάνεται η πλήρης εκμετάλλευση των φυσικών πόρων με σκοπό την εξασφάλιση συνθηκών θερμικής και οπτικής άνεσης, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια και άλλες περιβαλλοντικές πηγές, αλλά και τα φυσικά φαινόμενα του κλίματος.
Βασικά στοιχεία του βιοκλιματικού σχεδιασμού κτιρίων αποτελούν τα παθητικά συστήματα. Τα παθητικά συστήματα λειτουργούν χωρίς μηχανολογικά εξαρτήματα ή πρόσθετη παροχή ενέργειας και με φυσικό τρόπο θερμαίνουν, αλλά και δροσίζουν τα κτίρια. Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
• Παθητικά ηλιακά συστήματα θέρμανσης
• Παθητικά συστήματα και τεχνικές φυσικού δροσισμού
• Συστήματα και τεχνικές φυσικού φωτισμού
Εκτός από τα παθητικά συστήματα, μια πολύ σημαντική μέθοδο εξοικονόμησης ενέργειας σε ένα βιοκλιματικό κτίριο αποτελούν και τα ενεργητικά συστήματα, που χρησιμοποιούν μηχανικά μέσα για τη θέρμανση ή το δροσισμό κτιρίων, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια ή τις φυσικές δεξαμενές ψύξης. Στη κατηγορία αυτή ανήκουν οι ηλιακοί συλλέκτες θέρμανσης ή παροχής ζεστού νερού χρήσης, τα φωτοβολταϊκά στοιχεία, κ.τ.λ. Η εγκατάσταση όλων των παραπάνω συστημάτων αυξάνει ελαφρά το συνολικό κόστος κατασκευής του κτιρίου, το οποίο όμως αποσβένεται από την περιορισμένη χρήση μονάδων συμβατικής θέρμανσης και κλιματιστικών μονάδων. Όσες εκ των παρεμβάσεων θεωρούνται οικονομικά επιβαρυντικές τώρα, είναι μαθηματικά βέβαιο πώς σε βάθος χρόνου θα κοστίσουν πολύ λιγότερο.
Χώρια η μείωση των ρύπων: Στο τυπικό 12θέσιο σχολείο η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 20 kw καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες κατά 60% του σχολείου και μειώνει τις αέριες εκπομπές κατά 20.000 χιλιόγραμμα το χρόνο. Αντίστοιχα στο τυπικό νηπιαγωγείο εμβαδού 250 τετραγωνικών μέτρων, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 2,5 kw καλύπτει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου και μειώνει τις εκπομπές αερίων κατά 4. 287 χιλιόγραμμα το χρόνο.
Τα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται η κατασκευή συνολικά 1.233 νέων σχολείων με βιοκλιματικές εφαρμογές και αναβαθμίσεις σε άλλα 500, στο σύνολο των 15.450 σχολείων που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Στο τέλος του πενταετούς προγράμματος το 2012 και με την παραδοχή ότι θα έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά συστήματα στο 80% των νηπιαγωγείων και στο 60% των λοιπών σχολείων, η συνολική μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ετήσια βάση θα είναι 7.330 τόνοι. Επίσης αυτή την στιγμή στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων σε 33 σχολεία προωθείται και η ανακύκλωση. Στις εξόδους υπάρχουν κάδοι για μπαταρίες και κάδοι αλουμινίου και χαρτιού διαμορφώνοντας έτσι και οικολογική συνείδηση στους νέους.

Δεν θέλω να γράψω άλλα. Το θέμα είναι ανεξάντλητο. Το βιοκλιματικό σχολείο «συμφέρει». Συμφέρει οικονομικά, συμφέρει οικολογικά, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των παιδιών μας και της δικής μας. Εκτός αυτού ο ΟΣΚ προωθεί και θέλει την κατασκευή βιοκλιματικών σχολείων. Εσείς κ. Δήμαρχε;

ΣΤΟΙΧΕΙΑ: ΒΙΚΙΠΕΔΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Βιοκλιματικά σχολεία , Σπατάλη για θέρμανση: Ξοδεύουμε περισσότερα από τους Δανούς , Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΓΙΑ ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ.

ΑΦΟΥ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΟΣΚ ΘΕΛΕΙ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ ,ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΕ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΣ .

ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ Η ΤΟ ΛΕΜΕ ΕΤΣΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ?
Ο χρήστης Alexander Ydates είπε…
Αγαπητέ ανώνυμε,
τα πράγματα έχουν ως εξής: ο δήμαρχος κ. Κυρίζογλου, εδώ και πολύ καιρό, γυρνά και καυχιέται πως "κατάφερε¨να αγοραστούν τα οικόπεδα και να κατασκευαστούν τα σχολεία (που πρόκειται να κατασκευαστούν) απο τον ΟΣΚ. Το πλασάρει σαν δική του επιτυχία, ενώ το πρόγραμμα αγοράς οικοπέδων και κατασκευής σχολείων ΕΙΝΑΙ επίσημο πρόγραμμα και πρόθεση του ΟΣΚ, που συγχρηματοδοτείται απο την Ε.Ε. και το ελληνικό δημόσιο. Παραμύθι επιτυχία δηλαδή!
Ο δημοτικός μας σύμβουλος έχει ήδη προτείνει στο Δ.Σ. του δήμου, να επωφεληθεί ο δήμος και να ζητήσει απο τον ΟΣΚ την κατασκευή βιοκλιματικών σχολείων και στο δήμο μας. Ο δήμαρχος είπε "θα δούμε"! Ο υπουργός παιδείας, την περασμένη άνοιξη, ομολόγησε δημόσια, πως η Θεσσαλονίκη, έχει "αδικηθεί" απο το πρόγραμμα, αφού κανένα βιοκλιματικό σχολείο ΔΕΝ έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί στην πόλη μας.
Τα υπόλοιπα σκέψου τα εσύ...
Ευχαριστώ!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Την έχετε κάνει γραπτή την πρόταση; σας απάντησε επίσημα; Στο Δημοτικό Συμβούλιο; Υπάρχουν πρακτικά; Πότε σας το είπε αυτό; Το θέμα έχει ζουμί και αν διαβάζει και ο δήμαρχος -που δεν το βλέπω- ας μας απαντήσει, Ή κάποιος άλλος απ΄τον Δήμο.

ΓΧ
Ο χρήστης Alexander Ydates είπε…
Διάβασε στις πλαϊνές στήλες το Χρονικό της 15ης Σεπτεμβρίου. Τα γράφει ο Γιακουμίδης. Υπάρχουν και τα πρακτικά του Δ.Σ. και μάλιστα και ηχογραφημένα. Κάνε τον κόπο και διάβασέ τα.
Και πάλι ευχαριστώ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ti egine re paidia o KKKlan simera? arostos einai? ton eixa sinithisei...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Exo kapsei flatza me ta themata agapite anonime. To vioklimatiko sxoleio prokalei mia kouventa "koinovouleytikis drasis" an to kserei o dimarxos kai an ekane tipota i antipoliteysi an yparxoun praktika ixografimena kai tragoudia! Gia ta paidia toy Mauroydi ti na peis. Oloi san thitses tha poume mpravo sta paidia ooooo, alla malakismena ama ginoun 18 kai ano kai gyrnane me aytokinito na ta arxiso stis fapes?
Oso gia tin trypa toy Zaxariadi...Sex sex sex. Afiste ta (emfyliopolemika) misi ki arxiste to gam...
Re Ydati me tin trypa tou Zaxariadi tha mas ftiaxeis?
Akoma kai i trypa tou ozontos einai pio gavla
DIkos sas mexri na mas xorisei i lepra
KKKlan
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
7:51 μμ

ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ.

ΤΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΥΚΟΛΟ ,ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΣΕ ΧΟΜΠΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ.

ΗΘΕΛΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ,ΜΕ ΠΟΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ?

ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΣΚ.
ΦΥΣΙΚΑ Ο ΟΣΚ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΑΠ'ΟΤΙ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ Η ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟΒΟΡΕΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ Η ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ .(ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΩ ΣΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ )

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΣΑΝ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ,ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ .

ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ , ΕΑΝ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ΝΑ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΡΩΤΗΣΗ ,ΑΝ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ.
Ο χρήστης Alexander Ydates είπε…
1. Όταν ο ΟΣΚ πιάνει και ρωτάει τους δήμαρχους: Ρε σείς! έχετε ανάγκη απο σχολεία; έχετε οικόπεδα να τα φτιάξουμε; κι αυτοί λένε έχουμε! (επειδή σε όλους τους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης ο ΟΣΚ κατασκευάζει σχολεία) είναι μαγκιά του κάθε δήμουρχου να καυχιέται πως τα έκανε ο ίδιος;
2. Η κατασκευή βιοκλιματικών σχολείων απαιτεί τον ίδιο χρόνο με κάθε άλλο σχολείο. Ούτε μετατίθεται χρονικά ούτε υπέρογκη δαπάνη απαιτεί. Εκατοντάδες βιοκλιματικά κτίζονται σ' όλη την Ελλάδα, πλην Θεσσαλονίκης! Δεν το λέμε εμείς αλλά ο προϊστάμενος υπουργός Παιδείας.
3. Η αντιπολίτευση γίνεται για καλύτερα σχολεία, για να κινηθεί κι ο δήμαρχος και όχι για το θεαθείναι! Κι επειδή τα επόμενα σχολεία θα κτιστούν στο δήμο μας, πιθανώς ύστερα απο 50 χρόνια, σήμερα πρέπει να πιέσουμε για τα βιοκλιματικά! Σήμερα!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
"Η κατασκευή βιοκλιματικών σχολείων απαιτεί τον ίδιο χρόνο με κάθε άλλο σχολείο. Ούτε μετατίθεται χρονικά ούτε ..."


ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ .
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ,ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΓΡΑΨΕΙΣ ΕΝΑ , ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ?
Ο χρήστης Alexander Ydates είπε…
Επειδή είσαι δύσπιστος (ευτυχώς όχι κακόπιστος) πήγαινε: www.osk.gr και δες το master plan. Επίσης πήγαινε στο :http://climatikesallages.blogspot.com/2008/11/blog-post_8836.html και διάβασε πότε έγινε και πώς λειτουργεί ήδη ένα απο αυτά.
Ευχαριστώ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Epeidi diavlepo mia erotiki sxesi pou anaptyssetai metaxy anonumoy kai Ydate, kai isos prokupsei kai sex xonomai aytoklitos.
Mi xeso me ta vioklimatika sxoleia otan stin anartisi gia ta idiotika panepistimia perigrafike glafyra to poso amorfota vgainoyn ta paidia. Ti tha kanei to vioklimatiko stin ekpaideysi ektos ki an ta tavania tou anevokatevainoun epi tas kefalas mathiton kai ekpaideytikon kai xemouxliasei to sympan. Oi poleis mas einai ena eg-klimatiko mpourdelo kai seis analoneste gia to an pente sxoleia tha einai vioklimatika. Ante kai ginan vioklimatika. Siga ta ayga. Sothikame. Edo yparxoun ayles sxoleion stromenes me pissa kai KANEIS goneas den zita na fyteytoun 5 kolodentra, ta vioklimatika mas maranan. Ki ystera pote MIA erotisi ston ekastote dimarxo pou tin apothikeyei sto memory dexi orxi tou apotelei "epoikodomitiki antipoliteysi"?
Ta simerina paidia den exoun ELEYTHERO xrono kai ta stivoume kathimerina. To vioklimatiko tous marane.
Syggnomi gia to yfos mou alla ksero oti me latreyete gia ayto kai me miseite taytoxrona alla ena exo na sas po:
De to thymamai tora...
KKKlan
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
2008 1:43 μμ

Η εγκεφαλική ανωμαλια και οχι μονον , σε ολο της το μεγαλειο .!!!!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
An anaferesai se mena, na ksereis oti vathia kolakeuomai
KKKlan
Ο χρήστης Κώστας Π. είπε…
Κύριε ΚΚΚ

Θα δεχτώ την υπόδειξη και θα αρπάξω την φωτογραφική μου μηχανή για να κάνω ένα θέμα για την πίσσα στα σχολεία. Για τα βιοκλιματικά δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω για λόγους αρχής μαζί σου (ΑΡΧΗ Νο1 : Δεν διαφωνούμε ποτέ με τον ΚΚΚ). Αλλά πάλι, μια καλή ιδέα είναι. Γιατί όχι;

:)
Ο χρήστης Κώστας Π. είπε…
Δοκιμαστικό σχόλιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!