Πρώτοι μαθητές

Από τον φίλο του ιστολογίου μας και Καθηγητή Φυσικής Μάκη Μ. λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω θέμα. 'Εχει ενδιαφέρον...

Πρώτη πανελλαδικά κρίθηκε η ομάδα ecomobility του 6ου Γυμνασίου Σταυρούπολης που είχε την καλύτερη εργασία και προτάσεις για οικολογική μετακίνηση στην πόλη τους κέρδισε το βραβείο «ecomobility 2007-2008». Οι μαθητές μπροστά στους κινδύνους που απειλούν την υγεία μας από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, προτείνουν το περπάτημα, την υιοθέτηση του ποδηλάτου ως βασικό μέσο μετακίνησης και βέβαια τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς.
Η ιδιαίτερη πρόταση όμως της σχολικής εργασίας είναι ο συνεπιβατισμός, μία ιδέα που ήδη εφαρμόζεται σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Οι μαθητές επισημαίνουν ότι ο συνεπιβατισμός χρησιμοποιείται από παλιά και επιβάλλεται να αναβιώσει πάλι. Σύμφωνα με την ιδέα αυτή κάθε πολίτης καλείται να "μοιραστεί" το αυτοκίνητό του με άλλους συμπολίτες του με τους οποίους έχει καθημερινά κοινό προορισμό.
Με τον τρόπο αυτό σύμφωνα με τους μαθητές του 6ου Γυμνασίου γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας και κατά συνέπεια εξοικονόμηση χρημάτων από τα καύσιμα και τα διόδια (για μεγαλύτερες αποστάσεις), αφού τα μοιράζονται όλοι οι επιβάτες, και φυσικά επιβαρύνεται λιγότερο η ατμόσφαιρα. Έτσι προστατεύεται το περιβάλλον, αλλά αναπτύσσονται και κοινωνικοί δεσμοί μεταξύ των συνεπιβατών, ενώ πια η πόλη γίνεται βιώσιμη για τους κατοίκους της.
«Η πρόταση αυτή των μαθητών μας μάς ενθουσίασε ιδιαίτερα,» δήλωσε ο Δήμαρχος Σταυρούπολης, Σάββας Σερασίδης. Απέδειξε ότι οι νέοι μας έχουν οράματα και ιδέες και μπορούν να κάνουν σημαντικές προτάσεις για την πόλη που ζουν. Ήδη σχεδιάζουμε την προώθηση της μαθητικής πρωτοβουλίας στους κατοίκους του Δήμου μας, ώστε τελικά να αποκτήσουμε μία ανθρώπινη Σταυρούπολη, περιορίζοντας την κίνηση των οχημάτων και συνεισφέροντας και με αυτό τον τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος».

Θα περιμένουμε να το δούμε να γίνεται πράξη κ. Δήμαρχε, συμπληρώνω εγώ.

Σχόλια

Ο χρήστης anevlavis είπε…
Συγχαρητήρια στα παιδιά για την εργασία τους. Πέραν των άλλων αποτελούν και ελπιδοφόρο μήνυμα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει και ο πλανήτης γη μπορεί να σωθεί στο παρά πέντε.
Συγχαρητήρια και στον κθηγητή Μάκη Μ. που πραβάλλει τέτοια θέματα και γενικότερα για τις οικολογικές του ανησυχίες και δράσεις.
Ο χρήστης KourtGeo είπε…
Συγχαρητήρια στα παιδιά για τις ωραίες προτάσεις τους..Απλά είμαι απαισιόδοξος για το αν μπορούν αυτές να εφαρμοστούν στην Θεσσαλονίκη..Σίγα τώρα Ο Ελληνάρας μην ρίξει τα μούτρα του(εγωισμό του) για να πάει μαζί με κάποιον άλλο στην δουλειά του...Σιγά μην το ποδηλάτο γίνει βασικό μέσο μεταφοράς αφού οι υποδομές στην πόλη μας είναι μηδενικές!!
Ο χρήστης neagenia είπε…
http://neagenia-neagenia.blogspot.com
!!!
Ο χρήστης Chris Zlatis είπε…
Συγχαρητήρια στα παιδιά για τις προτάσεις τους αλλά θα ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικές αν ανεβάστε στο slideshare ή στο scribd είτε οπουδήποτε αλλού το περιεχόμενο της εργασίας έτσι ώστε να έχουμε όλοι τη δυνατότητα να τη διαβάσουμε.

Συγχαρητήρια και πάλι.
Ο χρήστης Κώστας Π. είπε…
Για τον παραπάνω φίλο έχω να πω ότι δυστυχώς δεν έχουμε το περιεχόμενο της εγασίας των παιδιών. Αν καποιος μας την στείλει, ευχαρίστως να την αναρτήσουμε. Τ' ακούς Μάκη Μ;
Ο χρήστης Alexander Ydates είπε…
Συγχαρητήρια και στον δάσκαλο! Τα παιδιά εμπνεύστηκαν απο τον καλό δάσκαλο και δούλεψαν αποτελεσματικά το θέμα τους! Κι απ' όσο γνωρίζω, ο δάσκαλος είναι η κινητήρια δύναμή τους!
Ας είναι το παράδειγμα και των υπόλοιπων δασκάλων!
Μπράβο και πάλι μπράβο!
Ο χρήστης Κώστας Π. είπε…
Καλημέρα
Ανέβασα και ένα βιντεάκι που μου έστειλαν τα παιδιά μέσω πάντα του Μάκη Μ. Δείτε το

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!