Η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων για το "Αναστασιάδη"

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχείου της Υπηρεσίας μας, τα παλαιά βιομηχανικά κτήρια στη συμβολή των οδών Φιλιππουπόλεως και Καλλιβούλου, φερόμενης ιδιοκτησίας του Δήμου Αμπελοκήπων (πρώην ιδιοκτησία Αναστασιάδη), δεν έχουν χαρακτηριστεί μέχρι σήμερα από το ΥΠ.ΠΟ. ως "νεότερα μνημεία", σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3028/2002, "Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς".
Μετά από επανειλημμένες αυτοψίες υπαλλήλων της Εφορείας, διαπιστώθηκαν τα εξής:
1. Στο ακίνητο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Φιλιππουπόλεως και Καλλιβούλου, διατηρούνται σήμερα δύο κτήρια του παλαιού συγκροτήματος κλωστοϋφαντουργίας Αναστασιάδη. To κτήριο επί της οδού Φιλιππουπόλεως εκτιμάται ότι είναι το παλιότερο και σε αυτό διακρίνονται τρεις οικοδομικές φάσεις. To
κεντρικό τμήμα ανεγέρθηκε πιθανότατα κατά τη δεκαετία του 1920 και οι δύο κατ' επέκταση πτέρυγες προς βορρά και νότο στα τέλη της δεκαετίας του 1930-αρχές δεκαετίας 1940. 0 όροφος εκτιμάται ότι αποτελεί προσθήκη των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων. Ο φέρων οργανισμός του αρχικού τμήματος του κτηρίου αποτελείται από φέρουσες περιμετρικές τοιχοποιίες (υποστυλώματα, συνδετήριες δοκοί, πλάκα δώματος). Στη βόρεια επέκτασή του, διατηρείται κλωστοϋφαντουργικό μηχάνημα (τύπου Calender) της εταιρίας J. Eck. & Sohne (Dusseldorf), σπάνιο δείγμα βιομηχανικού μηχανολογικού εξοπλισμού. Στην επιγραφή του μηχανήματος αναφέρεται το έτος 1895, πιθανό έτος ίδρυσης της εταιρίας. Η κατασκευή του μηχανήματος τοποθετείται στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.
2. To κτήριο επί της οδού Καλλιβούλου εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε κατά τη μεταπολεμική περίοδο (τελευταία φάση επέκτασης του συγκροτήματος. Διαθέτει φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα. Αξιολογώντας τα παραπάνω κτίσματα, εκτιμούμε ότι, αν και δεν διαθέτουν ιδιαίτερα αξιόλογα μορφολογικά στοιχεία, εν τούτοις διατηρούν σημαντικές ιστορικές αξίες που συνδέονται με τη θέση τους ως σημείο αναφοράς της βιομηχανικής ιστορίας των Αμπελοκήπων σε έναν από τους κύριους οδικούς άξονες της περιοχής, καθώς και με το γεγονός ότι αποτελούν δύο από τα τελευταία βιομηχανικά κτήρια που απομένουν σε μια μικρή περιοχή η οποία χαρακτηριζόταν από έντονη βιομηχανική δραστηριότητα. Είναι γνωστό ότι στην ίδια περιοχή, μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα έχουν ήδη κατεδαφιστεί. Για τον λόγο αυτό εκτιμάται ότι τα εν λόγω κτήρια παρουσιάζουν ιστορικό ενδιαφέρον και πρέπει να διατηρηθούν. Η κατάσταση διατήρησής τους, επιτρέπει την επανάχρηση τους, μετά τις απαιτούμενες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, για τη στέγαση των κοινωφελών χρήσεων που έχει προγραμματίσει ο Δήμος Αμπελοκήπων (ΚΑΠΗ και συναφείς λειτουργίες). Στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, καταγράφοντας ανάλογες περιπτώσεις επανάχρησης βιομηχανικών κτιρίων για κοινωφελείς σκοπούς (π.χ. σχολικό συγκρότημα στο πρώην βιομηχανικό συγκρότημα "Ήλιος" του Δήμου Νεάπολης, επί της οδού Λαγκαδά). Με τη διατήρηση των συγκεκριμένων κτηρίων, διαφυλάσσεται ένας σημαντικός ιστορικός πυρήνας του Δήμου Αμπελοκήπων.
Η Υπηρεσία μας βρίσκεται στη διάθεσή σας για κάθε αναγκαία συνεργασία προς την κατεύθυνση της διατήρησης και επανάχρησης των δύο κτηρίων, καθώς και των κτηρίων "Ζενίθ" (πρώην "Εστία"), "Τυπέξ" και καπναποθήκη "Φέσσα", λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ευαισθησία σας, ως Διοίκηση για τη διατήρηση της ιστορίας του τόπου σας

Η αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας
Δρ. Κορνηλία Τρακασοπούλου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!