Τυφλή βία είναι η απάντηση;


Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά , για τις σκοπιμότητες της δολοφονικής επίθεσης στον άνδρα των ΜΑΤ, κοινή πεποίθηση είναι ότι συνδέται με τα τελευταία γεγονότα και την έκρηξη οργής της νεολαίας .
Πέραν του αν είναι προβοκάτσια , πέραν του αν είναι έργο αυτονομημένων μηχανισμών εγκληματικής λογικής τύπου 17 ΝΟΕΜΒΡΗ, μια κατά την γνώμη μου είναι η ουσία: Ότι μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο αντεκδίκησης και τυφλής βίας.
Εύχομαι να διαψευστώ από τα βάθη της ψυχής μου.
Θεωρώ αυτή την προοπτική άδρως επικίνδυνη για την ελληνική κοινωνία . Θα έρθει να συμπληρώσει σαν τραγικό αποτέλεσμα την τυφλότητα και το σάπισμα που κυριαρχεί γύρω μας, με το λιγότερο, ανίκανους πολιτικούς διαχειριστές, που αντί να σχεδιάζουν , να προτείνουν , να συζητούν λύσεις κ. να παίρνουν άμεσα μέτρα για την νεολαία , ο προβληματισμός τους αρχίζει και τελειώνει στο πως θα καθηλώσουν όσους αντιδρούν.
Αντί να ακούσουν με προσοχή την κραυγή αγωνίας των νέων ανθρώπων, γέμισαν τα κορμιά τους με τοξικά και βουρδουλιές.
Όταν όλη η Ευρώπη συζητά το ελληνικό φαινόμενο, για να προλάβουν αντίστοιχες καταστάσεις, οι κυβερνώντες εδώ ψάχνουν υποκινητές στο πιο μεγαλειώδες αυθόρμητο αντιαυταρχικό κίνημα νεολαίας.

Η τυφλότητα είναι απερίγραπτη πλέον η μήπως δεν είναι έτσι;

Μήπως η ανικανότητα , η δογματική τοξικότητα των επιλογών τους τόσα χρονιά , τους οδηγεί με τον αυτόματο πιλότο της διατήρησης ενός συστήματος εξουσίας μοναδικού σε αρνητικές εκφράσεις και νοοτροπίες σε όλη την Ευρώπη ;
Σε όλο τον κόσμο κυριάρχησε το καπιταλιστικό μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού , που σήμερα κλονίζεται συθέμελα, απειλώντας να συμπαρασύρει τις ζώνες και τα όνειρα εκατομμυρίων ανθρώπων καθώς και της ιδίας της επιβίωσης στον πλανήτη.
Όλα φωνάζουν αλλαγή, ριζική αλλαγή με επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων και όχι της κερδοφορίας ελάχιστων πολυεθνικών και χρυσών παιδιών του συστήματος που αυτονομούνται σε βάρος όλης της κοινωνίας απομυζώντας παρασιτικά τον παραγόμενο πλούτο της εργασίας εκατοντάδων εκατομμυρίων .
Δεν είναι όμως παντού , όπως στην χωρά μας. Η εξαχρείωση εδώ έφτασε σε απίστευτο σημείο και το πιο επικίνδυνο από όλα είναι ότι έχει περάσει μέσα στον κοινωνικό ιστό, κάνοντας μας συνύπευθους σε πολύ μεγάλο βαθμό , γιατί πολύ απλά έχουμε αποδεχτεί αυτό τον τρόπο που παίζεται το παιχνίδι.
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την αρχή του σημειώματος;
Τα φαινόμενα εγκληματικής τυφλής βίας μπορούν να μετατραπούν σύντομα σε μαζικό φαινόμενο, έχοντας μάλιστα ως ιδεολογικό οπλοστάσιο, την «αντίσταση των καταπιεσμένων» και της απάντησης που οφείλουμε να δώσουμε όταν κανείς πια δεν ακούει και δεν συγκινείται.
Εξέφρασα αυτούς τους φόβους μου με αφορμή τον τρόπο αντιμετώπισης της νεολαίας λίγες μέρες πριν σε φίλους, συμπληρώνοντας ότι το αναμενόμενο είναι η δολοφονία κάποιου ένστολου.
Δυστυχώς έγινε με την δολοφονική απόπειρα σήμερα .
Ποιον βοηθά μια τέτοια πρακτική;
Αν δεν βοηθά τους από κάτω , δεν θα πρέπει να σημάνουν οι «εκφραστές» τους πρώτα από όλους , συναγερμό να απομονωθούν τέτοιες πρακτικές;

Η οργή μας για όσα συμβαίνουν και περιμένουμε ότι θα συμβούν , θα μας αφήσει να εξηγούμε απλά με κοινωνικά κριτήρια την βία;
Ποιος φέρνει το παιγνίδι στο γήπεδο του , όταν η αντιπαράθεση γίνεται στο επίπεδο της αντεκδίκησης; Ποιος είναι ο δάσκαλος της βίας αν όχι η οργανωμένη εξουσία και δη η ελληνική και για ιστορικούς λογούς;
Ποιος θέλει να οδηγήσει την αντιπαράθεση σε δρόμους ανώδυνους και προνομιακούς για τους ιδίους;

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ;

Μια λέξη θα πω και ας τη συζητήσουμε.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ . Αυτό μονό δεν αντέχουν όσοι καλύπτονται μέσα από το σημερινό σύστημα εξουσίας κατά την ταπεινή μου γνώμη.

Κόντας Ηλίας

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συμφωνω απολυτα με την αναρτηση του Ηλια.
Πριν τα χριστουγεννα καποιοι καφροι και ανεγκεφαλοι γονεις φωναζαν 'μπατσοι,γουρουνια,δολοφονοι' σε μια μητερα αστυνομικο που πηγε ενστολη το παιδακι της στο σχολειο.
Χθες καποιοι ριξανε 30 σφαιρες και μια χειροβομβιδα σε ΑΤ στην Αθηνα.Δεν ειμαι και πολυ σιγουρος οτι ο 21χρονος αστυνομικος των 700ευρω που βρισκεται σε κρισιμη κατασταση ειναι ο απολυτος εκφραστης της βιας της εξουσιας.
Με λιγα λογια μια κοινωνια που θα αναπαραγει 'μπατσους,γουρουνια,δολοφονους' ενστολους η κουκουλοφορους,αριστερους η δεξιους δεν ειναι το δικο μου ονειρο.
Δεν θελω ουτε να αθωωσω κανεναν ουτε να μοιρασω τις ευθυνες,αλλα ο δικος μου αγωνας για μια πιο δικαιη κοινωνια δεν εχει καμμια σχεση με ολα αυτα που βλεπω τωρα τελευταια,τα οποια το μονο που κανουν ειναι να δυσφημουνε τους αγωνες των φοιτητων,των μαθητων και των εργαζομενων.
Σταυρος Ακριτιδης.
Ο χρήστης Alexander Ydates είπε…
Δημοκρατία; τι σόι δημοκρατία να συζητήσουμε Ηλία μου, που χρόνια τώρα μαραζώνουμε απο εσωστρέφεια, διχασμό και αλλοφοβία;
Το καταραμένο πηγάδι, που λέγεται κράτος, δεν γεμίζει ποτέ, ότι κι αν του ρίξεις: είτε τα χρήματα απο το σχέδιο Μάρσαλ είτε απο τα κονδύλια των Κοινοτικών Προγραμμάτων. Το ίδιο κράτος απο τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και μετά, σπάνια καταδέχτηκε να στηρίξει τις κοινωνικές ρίζες του. Γι' αυτό ποτέ σαν λαός δεν αποδεχτήκαμε την κεντρική διοίκηση σαν εθνική υπόθεση! Κι αυτό δύσκολα θεραπεύεται.
Σαν κάτοικος Θεσσαλονίκης νοιώθω οτι με κυβερνά κάποιος ξένος, που όμως ζεί στην Αθήνα και παριστάνει ότι είμαστε πατριωτάκια. Δεν μας αφήνουν ούτε να αυτοδιοικηθούμε τοπικά! Έτσι ρίζωσε μέσα μας μια αλυτρωτική (και τη μετατρέπουν δόλια, σε παραπονιάρα) ψυχοσύνθεση και μας κάνει ιδεώδεις αυτόχειρες κοινωνικών εκρήξεων. Θρηνούμε ένα εξευτελισμό της νεολαίας, που επικαλείται το μέλλον της με πέτρες και βανδαλισμούς! Ούτε μια πρόταση ούτε ένα σχέδιο, κάτι που να δηλώνει δημιουργικότητα...
Δημοκρατία; ... πού είναι η ιστορική καινοτομία της Αριστεράς; Πού είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενέστερων πολιτών και οι εναλλακτικές μορφές αυτοργάνωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης; Που είναι η οργανωτική και κατηχητική πείρα της Αριστεράς, που αποτελούσε την κινητήρια δύναμη των κινημάτων; Με τέτοια Αριστερά ποιά δημοκρατία μπορεί να εμπνευστεί; Ε; Λιάκο μου;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Φιλε υδατη δεν μπορω παρα να συνυπογραψω τις ενστασεις σου. περιγραφουν το τελμα που ανεφερα και εγω, καθως και το ιδιοτυπο της χωρας μας.
αυτος ο πατος εχει ομως ενα τροπο να αποκτησει κατι παραπανω και επιμενω ειναι ο δρομος της δημοκρατιας γιατι αυτο ειναι που ποτε δεν εφτασε στη χωρα μας.
καμμια λογικη διαλογου απο κανεναν,ετσιθελισμος, τσαμπουκας αναλογα ποιος εχει καθε φορα την δυναμη η κατεχει την οποιαδηποτε εξουσια,θεσμοι αναξιοκρατιας, πελατειακο κρατος,συγκεντρωτισμος κλπ , κλπ.
τωρα γιατι μου βαζεις δυσκολα με την αριστερα; στο θεμα που εβαλα φυσικα και εντασεται η αριστερα ,δεν ειμαι ομως εκπροσωπος της γιατι απλα εχω την δικη μου αποψη για την εκδοχη της. με πονουν οι ελλειψεις της και οι συνθηματολογιες της ,οι ιδεοληψιες της ,οι αγκυλωσεις η αναπαραγωγη ξεπερασμενων προτυπων,αλλα θα επιμενω σαυτον τον χωρο γιατι οταν τα καταφερνει και συζητα χωρις λογικες αποκλεισμων γινεται χωρος οραματων ,ανθρωπιας , αλληλεγγυης , καινοτομιας,πνευματικοτητας.
στην δημοκρατια ασκουμαστε και τωρα, με το υπεροχο αυτο μεσο που καιμε την δικη σου επιμονη εγινε.
μικρα βηματα κοινου προβληματισμου,μας ωριμαζουν περισοτερο, ετσι ωστε να αντιστεκομαστε σε σειρηνες φανατισμου,στειρας αρνησης και αδιεξοδης οργης.
θελω να ακουσω και εγω σκεψεις ,πρωτοπορες συλληψεις και καινοτομιες .
εναν δρομο εχουμε και ας ασκηθουμε σαυτον .να μαθουμε να ακουμε λιγο και τους αλλους περα απο τον εαυτο μας.αυτονοητο και αριστερο θα ελεγα.
Ο χρήστης Alexander Ydates είπε…
"καμμια λογικη διαλογου απο κανεναν,ετσιθελισμος, τσαμπουκας αναλογα ποιος εχει καθε φορα την δυναμη η κατεχει την οποιαδηποτε εξουσια,θεσμοι αναξιοκρατιας, πελατειακο κρατος,συγκεντρωτισμος κλπ , κλπ." ...δανείζομαι την παράγραφο απο τα γραφόμενά σου, Λιάκο μου, για να βάλω την ουσία. ¨ολα τα παραπάνω ισχύουν και θα συνεχίσουν να ισχύουν στον αιώνα τον άπαντα, όσο το εκλογικό μας σύστημα ΔΕΝ θα είναι η απλή αναλογική.
Ανεχόμαστε γενεές επι γενεών πέντε οικογένειες να μας επιβάλουν , με την ανύπαρχτη δύναμή τους, κάθε κεχαγιά στο κεφάλι μας, επειδή δεν τους κάνει η απλή αναλογική. Η δήθεν αυτοδυναμία τους δεν έχει λειτουργήσει ποτέ! Απόδειξη το γεγονός πως μόνοι τους πέφτουν και χάνουν την εξουσία. Μόνο του έπεσε το ΠΑΣΟΚ μόνη της πέφτει η Ν.Δ. Η Αριστερά είναι συνένοχός τους Ηλία μου, επειδή καταδέχονται και μπαίνουν στο παιγνίδι τους με τους κανόνες της ενισχυμένης αναλογικής όπου με 42% παίρνεις πάνω απο 160 έδρες! Η ΑΠΟΧΗ του ΚΚΕ και του ΣΥΝ απο τις επόμενες εκλογές θα κλόνιζε συθέμελα το σύστημα. Ένα παράλληλο κοινοβούλιο, απο όλη την αριστερά, τους οικολόγους κλπ και μια σκιώδης κυβέρνηση θα έδειχνε σ' όλο τον κόσμο τη ματαιότητα του καθεστώτος όπου ο ελεγκτής κι ο ελεγχόμενος είναι το ίδιο πρόσωπο... Η ηλεκτρονική δύναμη της εποχής μας παραμένει αναξιοποίητη επειδή η αριστερά βολεύτηκε, ιδιαίτερα μετά την αντιπολίτευση και έχασε κατα κράτος κάθε έρεισμα που είχε αποκτήσει σε δύσκολα χρόνια. Γι' αυτό οι απαιτήσεις της περί απλής αναλογικής είναι πυροτεχνήματα στα μάτια μας ώστε να εξακολουθεί και ισχύει η παράγραφός σου που αναδημοσίευσα παραπάνω...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Υδατη,κανενας δεν μπορει να διαφωνησει με το αυτονοητο αιτημα σου για απλη αναλογικη αλλα κιαυτη αν δεν συνοδευεται απο προτασεις εκσυχρονισμου και εκδημοκρατισμου της χωρας,απο ενα συνεχες και 'βαθυ' μεταρυθμιστικο προγραμμα τοτε κατανταει κενο γραμμα.
Δεν θελω να ειμαι ακριβεις στις αντιστοιχιες αλλα την τελευταια φορα που η αριστερα απηχε ακολουθησε ο εμφυλιος.
Σταυρος Ακριτιδης.
Ο χρήστης anevlavis είπε…
Συντρόφοι (είπαμε, τρόπος προσφώνησης είναι)καλή χρονιά με υγεία και χαρά για όλους.
Ο φίλος Ηλίας το έπιασε σωστά το θέμα καί σύ Υδάτη μου, λάβε πολύ σοβαρά υπόψη σου την εύστοχη παρατήρηση του Στ. Ακριτίδη για την αποχή της αριστεράς από τις εκλογές.
Ναί, κατά την ταπεινή μου άποψη η λύση είναι όπως τη θέτει ο Ηλίας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Μόνο που για μένα προϋπόθεση ειναι η μεν δεξιά να παραδεχθεί ευθαρσώς τα λάθη της, και από εκεί και πέρα να είναι αυστηρή και δίκαιη προς όλους, χωρίς να συμπεριφέρεται με πλέγμα ενοχής και να καταντά ιδεολογικά υποχείριο της αριστερής προπαγάνδας, η δε αριστερά να κάνει κάποτε την αυτοκριτική της (που δεν την έκανε ποτέ) και να μη συνεχίσει να μετατρέπει ανομήματά της σε σε δήθεν πράξεις αγώνα και θυσίας υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Όταν συμβούν αυτά, η δημοκρατία όντως θα θριαμβεύσει.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλημέρα σ' όλους! Συντρόφοι (που λέει κι ο Ανευλαβής) όταν συμβεί στα πέριξ φωτιές να καίνε, δεν στρίβουν μόνο οι μάγκες τον αργιλέ...
Ο χρήστης Alexander Ydates είπε…
Ούτε θα ζούμε για να δούμε την "αποκατάσταση" που προσδοκούμε, συντρόφοι, που σημείωσε ο ανώνυμος φίλος! Η άποψη δε περί εμφυλίου με βρίσκει σύμφωνο, μόνο ως την τρέχουσα πραγματικότητα: σε εμφύλιο ζούμε! εμείς πληρώνουμε κι οι άλλοι μας τα παίρνουν! ή δεν είναι έτσι; Η συστηματική διάσταση του κράτους απο κάθε πολίτη και η εχθρότητα, με την οποία ο απλός πολίτης "αμύνεται" απέναντι στο κράτος τί είναι αν όχι εμφύλιος;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλημερα φιλοι γνωριμοι και αγνωστοι.
Συμφωνω με το μετρο της απλης αναλογικης ,σαν αιτημα συνεννοησης "υποχρεωτικης " .Αυτο βεβαια περαν των αλλων αξιζει, για οσους το προβαλλουν, μονο εαν το εννοουν σαν συνολικη αντιληψη πρακτικης.
Επισης ειναι πολυ σημαντικο να φταναμε σε μια λογικη οπου την ιστορια θα μπορουσαν να την γραψουν οχι μονο οι νικητες αλλα και αυτοι που εχασαν.Πιστευω οτι σε επιπεδο κοινωνιας εχουν γινει σοβαρες αλλαγες και υπαρχει μια συζητηση ανοιχτη μεταξυ πολιτων που εχουν διαφορερικες πολιτικες καταβολες.
Η ενσταση μου ειναι στο κατα ποσο οι διχασμοι του ιστορικου παρελθοντος,ενδιαφερουν τους σημερινους νεους,αρα και οι συγγνωμες ενος παρελθοντος που δεν γνωρισαν.
Οι ταχυτητες εγιναν ιλιγγιωδεις και τα σημερινα αιτουμενα αλλαζουν με τον ιδιο τροπο.
Δεν μπορω να συμφωνησω με την επιχειρηματολογια οτι ζουμε ενα εμφυλιο,με απασχολει ομως μηπως εχουμε τα προεορτια μιας τετοιας καταστασης φιλε υδατη και επειδη οφειλουμε να μην επιτρεψουμε την πραγματικη του εμφανιση,την βαρβαροτητα δηλαδη ,απαιτουνται αμεσα δημοκρατικα μετρα ,που θα βαζουν στο κεντρο της συζητησης την ενεργοποιηση -συμμετοχη ,των πολιτων σε ολα τα επιπεδα της κοινωνικης ζωης.
Η οξυτητα που προσλαμβανουν οι αντιδρασεις στην χωρα μας εχουν σαν αιτιο μια καθυστερημενη ,ελλειματικη δημοκρατια,χωρις αναφορα στον εργαζομενο ανθρωπο ,την αξια της προσφορας ,της συλλογικης προσπαθειας,την εκτιμηση της γνωμης των πολιτων.
Το βασικο συνθημα των εξεγερμενων παιδιων -αν καταλαβα καλα- ηταν "ακουστε μας επιτελους ,παψτε να μας κουτουπωνετε,αντιμετωπιστε μας σαν ατομα με σκεψη και οχι μονο σαν αριθμους σε μια αγοραια κοινωνια"
Εαν το προβλημα σημερα ηταν το τι κανει η αριστερα ,ολα θα ηταν πολυ ευκολα.
Το ερωτημα προς απαντηση κατα την γνωμη μου ειναι το τι κανει ο καθε πολιτης σημερα ανεξαρτητα του, που ακουμπα πολιτικα. Το αυθορμητο της νεολαιας δεν εβαλε σαν ερωτημα την ευθυνη της αριστερας ,αλλα την ευθυνη μιας ολοκληρης κοινωνιας και των επιλογων της.
Χαιρομαι ιδιαιτερα που συμμετεχω σε μια συζητηση οπου δεν διακοπτω και δεν με διακοπτει κανεις.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ντρέπομαι όταν βλέπω και ακούω πράξεις όπως , πόλεμος και εμφύλιος.

Αισθάνομαι ,με θλίψη ,ότι τίποτε μα τίποτε δεν μας έκανε σαν ανθρώπινα όντα με λογική και κρίση ,να παραδειγματιστούμε και να ωριμάσουμε .

Πότε θα καταλάβουμε ότι τα κόμματα είναι αυτά που μας κάνουν να είμαστε χωρισμένοι σε επιμέρους ομάδες, φορτισμένοι από ιδεολογικές παρλάτες ,που αν το δούμε λίγο καλύτερα με ένα τρίτο μάτι , το μόνο που προσφέρουν είναι εξατομίκευση και περιφρόνηση στον συνάνθρωπο.

Πιστεύω ότι είναι καιρός να αφήσουμε κατά μέρος τους πολιτικούς με τις ιδιαιτερότητες τους και να ασχοληθούμε με τον άνθρωπο σαν παράγοντα εξέλιξης και όχι συνεχούς υποβάθμισης.

Καλημέρα ,Χρόνια Πολλά .
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Υπεροχη προσεγγιση φιλε ανωνυμε.
"ο ανθρωπος παραγοντας εξελιξης και οχι συνεχους υποβαθμισης"!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Χαίρετε και χρόνια σας πολλά.
Ως είθισται χάσαμε το δάσος πίσω από το δέντρο.
Σε ένα σχόλιο για την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ το επίκεντρο της συζήτησης - από αριστερή διαστροφή μάλλον- στράφηκε γύρω από την απλή αναλογική. Η πιο εύκολη υπεκφυγή στα χείλη κάθε αριστεροτραφούς, το ελιξίριο δια πάσαν νόσον , Η Πανάκεια. Χωρίς να παραβλέπω την συμβολή της και την αναγκαιότητα της στην λειτουργία της πλέριας Δημοκρατίας για τους αστούς ή της αταξικής κοινωνίας για τους πολύ αριστερούς , η αλήθεια η ΚΑΘΟΛΙΚΗ και ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ αλήθεια είναι ότι κανένας μας δεν πίστεψε ενδόμυχα στην καθιέρωση της απλής αναλογικής. Δεν την έκανε βίωμα του , εργαλείο του στις συλλογικές του εκφάνσεις. Επειδή δεν είμαι παντογνώστης διαψεύστε με. Βρείτε μου ένα καταστατικό που να προβλέπει την απλή άδολη αναλογική ,δηλαδή κάθε μέλος για την ανάδειξη συλλογικών οργάνων να ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να βάζει ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΣΤΑΥΡΟ, αποφεύγοντας έτσι τις κατευθυνόμενες συμφωνίες. Το γεγονός επί παραδείγματι ότι πιθανόν η ΔΕΑΚ ή οι Πολίτες κατεβάζουν κατά την ανάδειξη των οργάνων τους ΕΝΑ ψηφοδέλτιο μπορεί να εφησυχάζει την αριστερή τους συνείδηση αλλά η δυνατότητα που δίνεται σε κάθε μέλος να βάζει 3 ή 5 ή δεν ξέρω πόσους σταυρούς παρασάγγας απέχει από την ΑΠΛΗ αναλογική. Ταύτα και μένω.
Δεν θα δοκιμάσω πολύ την υπομονή σας με διάλεξη περί Δημοκρατίας. Περιέργως πως αλλιώς την όριζαν οι προπάτορές μας , άλλες προτεραιότητες της έδινε ο Μαρξισμός, ο Λενινισμός , άλλες οι Δημοκρατικές αξίες της λεγόμενης δυτικής κοινωνίας και εντελώς απρόσμενα άλλα τα χαρακτηριστικά που εγώ της έδινα πριν 30 χρόνια και αλλιώς μου προκύπτει η Δημοκρατία για την οποία αγωνίζομαι σήμερα
Και που δυστυχώς για μένα έχει πολύ λίγα κοινά σημεία με το σημερινό κίνημα της νεολαίας μας.
Μήπως, λέω μήπως, θα πρέπει να αφήσω τους βερμπαλισμούς και τις αυθεντίες και να προσπαθήσω να πάρω από το νεολαιίστικο κίνημα μαθήματα για το κτίσιμο μιας άλλης, νέας, Δημοκρατίας που θα καλύψει τις δικές τους ανάγκες και θα τους βγάλει από τα αδιέξοδα που και εγώ δημιούργησα;

ενας ανωνυμος
Ο χρήστης Alexander Ydates είπε…
Αγαπητέ μου γκρινιάρη Γρηγόρη,
η έκφανση της δημοκρατίας που ζούμε, είναι που μας τσατίζει και μας έφερε στο διάλογο αυτό. Αναπόφευκτα οδηγηθήκαμε στο εκλογικό σύστημα, επειδή πιστεύουμε, πως πρέπει να αλλάξουμε και να βιώσουμε μια καλύτερη δημοκρατία. Η απλή αναλογική είναι το σύστημα με το οποίο ψηφίζουμε κάθε φορά στις Ευρωεκλογές. Τον προσεχή Ιούνιο πάλι με απλή αναλογική θα ψηφίσουμε! Βέβαια υπάρχει το όριο του ελάχιστου ποσοστού του 3%, για να μπεί ένα μικρό κόμμα στην Ευρωβουλή, μα μικρό το κακό! Έπαθε κανείς κακό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη απο την απλή αναλογική τόσων δεκαετιών παλιά;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αγαπητέ Ydates
Εν πρώτοις αποποιούμαι τον τίτλο του γκρινιάρη γιατί με εκνευρίζουν, μου την σπάνε ως γνωστόν οι τίτλοι.
Εν δευτέροις , αν η διαδικασία των ευρωεκλογών είναι για σένα παράδειγμα απλής αναλογικής , τότε δυστυχώς μιλάμε για άλλο πράγμα. Για μένα η αναλογική μοιρασιά της πίτας δεν σώζει τον πέρα για πέρα αντιδημοκρατικό τρόπο ανάδειξης των υποψηφίων, τον άνισο τρόπο προβολής του κάθε κόμματος , την άνιση χρηματοδότηση των κομμάτων, τον… την… για την κάθοδο στις Ευρωεκλογές της απλής αναλογικής!!!!!
Και εν τρίτοις, συγνώμη από όλους και εκ βάθους καρδίας, για τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης. Εκ μέρους μου τέλος επί του θέματος.

ένας εισέτι ανώνυμος.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Βλέπετε με τι ασχολούνται μερικοί.

Με εκλογικά συστήματα, χρηματοδοτήσεις κομμάτων , τρόπους ανάδειξης υποψηφίων και με το πως μπορούμε να κόψουμε μια πίττα .

Μάλιστα αυτά είναι θέματα, που θα μας δώσουν λύσεις και που μας κάνουν να αισθανόμαστε υπερήφανοι για την κληρονομιά που αφήνουμε !!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπλα, μπλα, μπλα και καλά.. Γράψτε κάνα βιβλίο ρε παιδιά.. Με νοοτροπίες και συνθήματα δεκαετίας 70 πορεύεστε..Βάζετε και στο στόμα σας τα νέα παιδιά... Τα ρωτήσατε ποτέ τι πιστεύουν για τις παλαιολιθικές απόψεις σας; Συνήθως η σιωπή είναι χρυσός ή καλύτερα να μασάτε παρά να μιλάτε. Μασήστε λοιπόν.


ΓΧ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το κραξιμο και η εισαγγελικη καταγγελια αποτελουν συμμετοχη σε διαλογο;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!