Περί ΔΝΤ και αξιοπρέπειας...


Αγαπημένη λέξη μιας αρκετά μεγάλης μερίδας δημοσίων προσώπων αναδεικνύεται το τελευταίο διάστημα η αξιοπρέπεια, συνοδευόμενη με επίθετα όπως ελληνική κι εθνική. Υπουργοί, βουλευτές, πολιτευτές απ’ όλα τα κόμματα κι άλλοι παράγοντες της πολιτικής κι οικονομικής ζωής δεν χάνουν την ευκαιρία να σημειώνουν, πόσο αισθάνονται να έχει πληγωθεί η αξιοπρέπεια της χώρας από τους αξιωματούχους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και τις συζητήσεις που διεξάγει τις μέρες αυτές μαζί τους η κυβέρνηση.

Αξιοπρέπεια, κατά Μπαμπινιώτη, είναι η ιδιότητα κι ο τρόπος ζωής, κατά τον οποίο σέβεται κανείς τον εαυτό του, δεν τον ταπεινώνει, ώστε να κερδίζει το σεβασμό των άλλων.

Όσο κι αν η περίοδος που ζούμε είναι δυσάρεστη υπάρχουν πολλοί (ανάμεσά τους κι εγώ) που δυσκολεύονται να κατανοήσουν αυτόν τον επιλεκτικό και μονόπλευρο αισθητήρα αξιοπρέπειας που έχει ενεργοποιηθεί από τις αρχές του χρόνου και χτυπάει μόνο όταν τρίτοι μας ζητούν να εξηγήσουμε τα ανεξήγητα, σχετικά με τον τρόπο που από το 1974 πορευόμαστε ως κράτος, λαός και κοινωνία καθορίζοντας φιλάρεσκα πρώτα τις ανάγκες μας (υπαρκτές ή επίπλαστες) κι αναζητώντας μετά δανεικά για να τις ικανοποιήσουμε.

Αντίθετα, ο ίδιος αισθητήρας (αν υπήρχε, πράγμα που εντόνως αμφισβητείται) βρισκόταν σε λήθαργο τα 35 αυτά χρόνια και καθόλου δεν ενοχλούσε τους όψιμα ευαίσθητους ταγούς μας όταν δισεκατομμύρια (από δανεικά, βεβαίως βεβαίως) μετατρέπονταν με καταιγιστικούς ρυθμούς σε διακοπές, δώρα κι εισαγόμενα καταναλωτικά αγαθά πολυτελείας. Μην πάμε μακριά, μόνο λίγο καιρό πριν είχαμε αυτό κι άλλα παρόμοια.

Όσο καιρό κρατάει η συζήτηση για πληγωμένη αξιοπρέπεια, εθνική ταπείνωση και διάφορα άλλα μεγαλόσχημα λόγια, θα είναι εξαιρετικά επίκαιρη η αξέχαστη ατάκα του Βέγγου: (Τελικά) όλα είναι ατμός. 
του Κώστα Μίντζηρα
ΠΗΓΗ: www.protagon.gr

Σχόλια

Ο χρήστης αγκαθος είπε…
Μιά διαφορετική προσεγγιση....
Θα συμφωνούσα γιά το τμήμα των πολιτικών που σήμερα αναμασά τις λέξεις αξιοπρέπεια κλπ.
Δεν μπορώ όμως να δεχτώ, ότι αυτή χάθηκε για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους,διανοούμενους,επαγγελματίες πού δεν ξεφτιλίστηκαν ακολουθώντας την παραπάνω περιγραφή και πρακτική.Το όλοι τα κάναμε σκατά, όλοι κάναμε το ίδιο, μάλλον δείχνει ισοπεδωτισμό ή καί ένοχες τυχόν συνειδήσεις.
Δεν ήταν θύμα του καταναλωτισμού ο εργαζόμενος που χρεώθηκε για να σπουδάσει τα παιδιά του.Αυτός πού ονειρεύτηκε κάτι καλύτερο για τούς δικούς του ,κάνοντας ίσως και δεύτερη δουλειά για να τα καταφέρει.Η μόνη του ευθύνη είναι, ότι έχασε το όνειρο και την ευτυχία των απλών καθημερινων απολαύσεων,αυτών που κάνουν όμορφη την τόσο μικρή ζωή μας. Το ότι δεν έκανε όσο γινόταν όμορφη την δική του ύπαρξη.
Οταν λοιπόν σήμερα κάποιοι του περιγράφουν μια προοπτική,χωρίς μέλλον, χωρίς όνειρα για τον ίδιο και τα παιδιά του,χωρίς φίλους,ή συμπολίτες που θα επαιτούν δίπλα του,διαλυμένες οικογένειες και -"τροχονόμους"η αρχή της τρέλλας- τότε λοιπόν πρέπει να μιλήσουμε και πάλι για αξιοπρέπεια,αυτοσεβασμό, αληλεγγύη,ανθρωπιά,ισότητα ευκαιριών,φιλία,αγώνα.Για όσα σημαντικά χάθηκαν στις μέρες μας,αλλά που δεν τα έχασαν όλοι.
Να δείξουμε και να διεκδικήσουμε την ύπαρξή μας ,το μη αγοραίο της δικής μας κατάθεσης.
Οχι ρε κουφάλες ,εμείς είχαμε και έχουμε αξιοπρέπεια,την κρατήσαμε χωρίς κόστος ,γιατί πιστέψαμε αλλού και αλλιώτικα και μπορούμε να βλέπουμε τους γύρω μας στά ίσα χωρίς ενοχές,γιατί δεν συμβουλεύαμαι τα παιδιά μας για το "Σωστό" αλλά το δείχναμε με την πρακτική μας.
Χωρίς όρους και όρια όσο μπορούμε και όσοι μπορούμε ,άς μην επιτρέψουμε να μας καταπιούν τα τέρατα της αναγκαιότητας των πιο βάρβαρων προοπτικών που μας περιγράφουν.
Ζούμε ιστορικές ημέρες. Ας αφήσουμε για άλλη μια φορά τα χνάρια μας,να πούμε ότι είμασταν και εμείς εδώ. Και τώρα αν κάτι προσφέρουμε να είναι να μας δουν τα παιδιά μας ,όπως όταν είμασταν και εμείς παιδιά.Να βοηθήσουμε να μπούν μπροστά νέοι άνθρωποι,όχι γιατί είναι νέοι,αλλά γιατί θα αφορά την δική τους ζωή και αξιοπρέπεια.

Τιθα λέγατε για ένα πρώτο ραντεβού στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση το Σάββατο ,ξεπερνώντας επετείους,γραφειοκράτες,κομματικά μπλόκ κλπ. Να φωνάξουμε τα δικά μας συνθήματα και για τα δικά μας όνειρα. Μια αφορμή θα είναι μόνο.

αγκαθος

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!