ΠΑΟΚ, όπως λέμε Ελλάδα...

του Κώστα Καίσαρη
ΠΡΙΝ καλά καλά ξεσπάσει κρίση στην ΑΕΚ, ο Ντέμης ανθίστηκε τη δουλειά κι έκοψε ρόδα μυρωμένα. Πήδηξε πρώτος από το καράβι κι άφησε τους άλλους να θαλασσοδέρνονται.
Στον ΠΑΟΚ, αντίθετα, ενώ ένας ένας την έχουν κάνει λος πούλος, ο Ζαγοράκης αντέχει. Μόνο το γήπεδο της Τούμπας έχει μείνει στη θέση του, επειδή δεν έχει πόδια να περπατήσει. Ολοι οι άλλοι την έχουν κοπανίσει. Μέχρι και την εκπροσώπηση της ομάδας στη Super League ο Ζαγοράκης θα την αναλάβει και θα πηγαινοέρχεται στην Αθήνα.
Το μόνο που δεν μπορεί να κάνει είναι να φορέσει παπούτσια και να ξαναπαίξει μπάλα. Σίγουρα, όταν συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις σε μια ομάδα, η ευθύνη ανήκει στην κεφαλή. Στον Νο 1. Για λάθη και παραλείψεις, όπως προσδιορίζεται στη γλώσσα των νομικών.
Σίγουρα, για να φτάσει εκεί που έφτασε ο ΠΑΟΚ κάτι ή πολλά δεν έχει κάνει σωστά ο Θοδωρής. Ενώ ο ΠΑΟΚ τελειώνοντας η περσινή σεζόν είχε φτάσει στο πικ του, από κει και μετά άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Η κατηφόρα. Και διοικητικά και αγωνιστικά. Κάθε μέρα κι ένα σκαλί πιο κάτω. Με την κατάσταση πλέον, σε όλα τα επίπεδα, να είναι οριακή. Ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή είναι κατά κάποιον τρόπο μια αντιγραφή της Ελλάδας. Πολλά είναι τα κοινά στοιχεία τους την τελευταία δεκαετία. Κατ' αρχάς το «μπαμ» στην αλλαγή του αιώνα, λίγο πριν και λίγο μετά το 2000. Σημίτης πρωθυπουργός, Μπατατούδης στον ΠΑΟΚ. Δώσε και μένα, μπάρμπα. Λεφτά με τη σέσουλα. Κοινή αφετηρία η φούσκα με το Χρηματιστήριο. Δήθεν ανάπτυξη στην Ελλάδα, δήθεν επενδύσεις στον ΠΑΟΚ. Σπατάλη, ένθεν και εκείθεν. Ολυμπιακούς Αγώνες ο Σημίτης, Κύπελλο Ελλάδας ο Μπατατούδης στη Νέα Φιλαδέλφεια. Και οι δύο όμως χτίζανε στην άμμο. Οσο δήθεν ισχυρή ήταν τότε η Ελλάδα άλλο τόσο ήταν και ο ΠΑΟΚ με τις μεταγραφές των δισ. Χρέη δημιούργησαν και οι δύο. Η μοναδική διαφορά είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί και κυκλοφορεί ελεύθερος και κάνει τις βόλτες του με τον Γιώργο Βέλτσο. Δεν την κοπάνησε στην Τυνησία σαν τον Ιταλό πρωθυπουργό, τον Μπετίνο Κράξι. Ο Μπατατούδης, αντίθετα, είναι αυτοεξόριστος στη Λιβύη. Οι μοναδικές επαφές που έχει με την Ελλάδα γίνονται στο ουδέτερο έδαφος της Κύπρου. Οχι της κανονικής Κύπρου του Χριστόφια. Στην άλλη Κύπρο κάνει τα ραντεβού του. Τη βόρεια. Στη συνέχεια η διάδοχη κατάσταση σε Ελλάδα και ΠΑΟΚ ήταν τάλε κουάλε. Πρωθυπουργός ο Καραμανλής μετά τον Σημίτη και αφεντικό στον ΠΑΟΚ μετά τον Μπατατούδη ο Γούμενος. Πάρ' τον έναν και χτύπα τον άλλον.
Στη φτήνιαΟΧΙ καμένη γη δεν άφησαν πίσω τους φεύγοντας, άλλα ούτε καν στάχτες. Καταστρόφα, όπως λέει και ο Σέλουκ. Πλήρης χρεοκοπία. Κυνηγημένοι και τρέχοντας την κοπανίσανε και οι δύο. Χρέη η Ελλάδα, χρέη ο ΠΑΟΚ. Και όταν μιλάμε για κράτη δεν υπάρχει άρθρο 44 για να σβηστούν τα χρέη, όπως σε ΑΕΚ και Αρη.

Ή θα δανειστείς κι άλλα για να πληρώσεις τα τρέχοντα ή θα χρεοκοπήσεις. Ο Γιωργάκης (φωτό), προκειμένου να παριστάνει τον πρωθυπουργό για τρία χρόνια, επέλεξε το πρώτο. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αντίθετα, τα χρέη παγώνουν. Τα χρέη στο Δημόσιο μπαίνουν στο ψυγείο. Ούτε απαιτούνται ούτε καν αναζητούνται. Τσούκου τσούκου, λοιπόν, ο Ζαγοράκης που διαδέχθηκε τον Γούμενο, όπως ο Παπανδρέου τον Καραμανλή, το έβγαλε το κάρο από τη λάσπη. Και τώρα μάλιστα με την περαίωση, έχει τη δυνατότητα να καθαρίσει και στη φτήνια μάλιστα.
Με δεδομένο ότι η επιτροπή που απέρριψε την έφεση του Παναθηναϊκού είναι στη δικαιοδοσία της ΕΠΟ, ο Πατέρας οφείλει να βγει και να βροντοφωνάξει: Να φύγει ο Πιλάβιος.
-Observer-

Ολοι όσοι κυβέρνησαν είναι ένοχοι
ΛΟΓΩ ειδικών συνθηκών, βέβαια, ο Θοδωρής (φωτό) σ' αυτό το σχέδιο διάσωσης τα έχει πάει πολύ καλύτερα από τον Γιωργάκη.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε αργό θάνατο, ο ΠΑΟΚ έχει τη δυνατότητα να τη σκαπουλάρει. Δεν λέμε να πάρει πρωτάθλημα.
Δεν μιλάμε αγωνιστικά. Λέμε να διασωθεί και να επιβιώσει οικονομικά. Και ιδού το παράδοξο: Ο μεν Γιώργος εξακολουθεί να παραμένει ο δημοφιλέστερος, ο Θοδωρής για κάποιους είναι ανεπιθύμητος. Και με τη σημαντική διαφορά, βέβαια, ότι κάποιοι στον ΠΑΟΚ παραιτηθήκανε.
Είτε επειδή έτσι πιστεύανε ότι έπρεπε να κάνουν, όπως ο Βρύζας, είτε προσχηματικά, όπως ο Βιολίδης. Στην κυβέρνηση, αντίθετα, κανένας δεν ξεκολλάει από την καρέκλα.
Σαν τα γραφεία κηδειών είναι. Οπως άλλοι αναλαμβάνουν να θάψουν τους νεκρούς, έτσι κι αυτοί έχουν αναλάβει να θάψουν την Ελλάδα. Μόνο η Σακοράφα, ο Δημαράς και ο Οικονόμου είχαν τα νεφρά να πάνε κόντρα στο μνημόνιο. Και μιας και μιλήσαμε για νεκροθάφτες, πάνω στην αναμπουμπούλα, σαν τον λύκο που χαίρεται, εμφανίστηκε κι ο Μητσοτάκης.
Παρά οκτώ, εκατό είναι, αλλά έχει να θάψει πολλούς ακόμα. Τα πολιτικά ζόμπι, άλλωστε, ούτε από σκόρδα καταλαβαίνουν, ούτε από σταυρούς, ούτε από ασημένια, τσιραλίκια στην καρδιά. Τον κόμη Δράκουλα των Καρπαθίων τον έχει ξεφτιλίσει ο Μητσοτάκης. Πουτάνα τον έχει κάνει.
Βρήκε λοιπόν την αφορμή να τα ρίξει σε Σαμαρά και Παπανδρέου. Και όχι ότι αυτά που είπε ήταν λάθος. Η μισή αλήθεια, όμως, είναι χειρότερη από το ψέμα. Και μεν ψεύτης ο ένας και λαϊκιστής ο άλλος, αλλά αυτή που βγαίνει λάδι είναι η θυγατέρα του. Λες και η Ντόρα επί Καραμανλή ήταν σε άλλο κόμμα και σε άλλη κυβέρνηση. Λες και είκοσι χρόνια τώρα υπηρετούσε άλλο πολιτικό σύστημα. Ή μήπως διαφώνησε ποτέ σε τίποτα;
Και σε προσωπικό επίπεδο, ο Χριστοφοράκος έτυχε να είναι συμμαθητής της και φίλος της. Και εντελώς συμπτωματικά βρέθηκε να έχει διπλανά οικόπεδα με τον Καραβέλα.
Δεν υπάρχουν λοιπόν αθώοι σ' αυτό το έγκλημα κατά της χώρας. Ολοι όσοι κυβέρνησαν είναι ένοχοι. Χαίρετε.
Λείπει ένας Μπιτσαξής από τη FIFAΑΥΤΑ είναι. Μπουρδέλο έγινε το ματς Ιταλίας - Σερβίας. Πήγανε οι Σέρβοι στη Γένοβα και τα κάνανε όλα λαμπόγυαλο. Από την πόλη ξεκινήσανε τα επεισόδια με 15 τραυματίες. Το ματς καθυστέρησε ν' αρχίσει μισή ώρα. Κατ' αρχάς τραυματίστηκε ο γκολκίπερ της Σερβίας Στοΐκοβιτς. Το ματς διακόπηκε για επτά λεπτά. Μετά παίχτηκε για λίγο, σταμάτησε και δεν ξανάρχισε ποτέ. Και δεν λέμε τώρα για κανένα παιχνίδι τοπικού πρωταθλήματος ή Δέλτα Εθνικής. Για διοργάνωση της FIFA μιλάμε. Για προκριματικά Euro. Και όλα αυτά γιατί; Γιατί δεν υπάρχει στη FIFA ένας Μπιτσαξής. Αν υπήρχε ένας Μπιτσαξής να απαγορεύσει τη μετακίνηση των Σέρβων χούλιγκαν, δεν θα είχε ανοίξει μύτη. Το ματς θα είχε γίνει, θα είχε τελειώσει κι όλα θα ήταν μέλι γάλα.

Προηγείται η δημόσια ασφάλειαΑΝ λοιπόν τα φέρει η ζωή και ο Μπιτσαξής μείνει χωρίς δουλειά, μπορεί να στείλει το βιογραφικό του στη FIFA και να κάνει αίτηση πρόσληψης. Σαν ειδικός περί της βίας. Και για να πούμε και του στραβού το δίκιο, πολύ καλά έκανε και απαγόρευσε τις μετακινήσεις των οπαδών. Κι ας φωνάζει σήμερα ο Μαρινάκης κι αύριο ο Πατέρας. Πήγανε οι Παναθηναϊκοί στην Καβάλα, τα μπουρδελιάσανε. Πήγανε οι Ολυμπιακοί στις Σέρρες τα κάνανε μαντάρα. Στο επόμενο εκτός έδρας ματς λοιπόν δεν πάει κανείς. Αλλο αν τα έφερε η συγκυρία να είναι μεγάλο το Παγκρήτιο και μπορέσανε και πήγανε οι Παναθηναϊκοί της Κρήτης. Μετακίνηση οπαδών δεν έγινε. Και όσο δεν κάθονται φρόνιμοι, δεν πρέπει να ξαναγίνει. Αλλος τρόπος δεν υπάρχει. Δεν είναι υπεράνω όλων ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Αυτή που προηγείται είναι η δημόσια ασφάλεια.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Ανδρέας θα βρει τα λεφτά που πρέπει να βάλει την άλλη εβδομάδα;
www.sentragoal.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!