Γιατί παραμένει παγωμένος ο ΣΜΑ Ευκαρπίας


Για ποιο λόγο έχουν σταματήσει οι εργασίες, πότε αναμένεται να ξεκινήσουν, κατά πόσο κινδυνεύει να χαθεί η κοινοτική χρηματοδότηση - «Το έργο δεν θα γίνει», λένε κάτοικοι της δυτικής Θεσσαλονίκης

του Αλέξανδρου Μητάκη

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας έχει κολλήσει από τις αρχές καλοκαιριού το πολύπαθο έργο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (ΣΜΑ) στηνΕυκαρπία. Ο τριπλάσιος σε σχέση με την πρόβλεψη βράχος, που βρέθηκε κατά τη διάρκεια της εκσκαφής της πλαγιάς στο εργοτάξιο, ανάγκασε την ανάδοχο κοινοπραξία να συντάξει έναν ανακεφαλαιοτικό πίνακα εργασιών.

Η συγκεκριμένη αναθεώρηση, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας «Δυναμική Έργων» (ενός εκ των τριών μελών της κοινοπραξίας) θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του έργου κατά περίπου μισό εκατ. Ευρώ. Για να εγκριθεί θα πρέπει να... ταξιδέψει στα γραφεία των αρμόδιων φορέων, όπως η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, το Ελεγκτικό Συνέδριο, την Ενιαία Αρχή Συμβάσεων, το Τεχνικό Συμβούλιο Έργων κα.

«Οι εργασίες έχουν σταματήσει από το καλοκαίρι, λόγω του γραφειοκρατικού και τεχνικού προβλήματος με τον βράχο στο εργοτάξιο. Μόλις ο αναθεωρημένος πίνακας εργασιών εγκριθεί από όλους τους φορείς, θα ξεκινήσουμε κανονικά», λέει στη Voria.gr ο επικεφαλής της «Δυναμική Έργων ΑΕ», Θανάσης Παπανικολάου.

Μέχρι να παγώσουν οι εργασίες το έργο είχε υλοποιηθεί σχεδόν κατά το ήμισυ, καθώς είχαν μπει τα σκυροδέματα του βασικού κτηρίου και είχε αγοραστεί ο κύρθος μηχανολογικός εξοπλισμός. Το επόμενο βήμα είναι να κατασκευαστεί το κύριο μεταλλικό κτήριο πάνω από τα σκυροδέματα και να  ολοκληρωθεί η εκσκαφή του βράχου, προκειμένου να δημιουργηθεί η πλατεία.

Οι εργασίες στο εργοτάξιο αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2014, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλη Γεράνη. «Τα γραφειοκρατικά προβλήματα που έχουν προκύψει είναι στο τελευταίο στάδιο της λύσης τους και οι εργασίες θα ξεκινήσουν κανονικά», αναφέρει στηVoria.gr ο κ. Γεράνης.

Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά οποιονδήποτε κίνδυνο να απενταχθεί το έργο του ΣΜΑ από το ΕΣΠΑ, από το οποίο χρηματοδοτείται πλήρως, ενώ εκτιμάει πως – εφόσον δεν προκύψουν νέα προβλήματα – το έργο θα είναι έτοιμο το αργότερο μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2015.

«Η χρηματοδότηση δεν χάνεται με τίποτα, γιατί ο ΣΜΑ είναι έργο απόλυτης προτεραιότητας για το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι δήμαρχοι καίγονται, με το δίκιο τους, να ξεκινήσει άμεσα το έργο. Το βασικό είναι να ξαναξεκινήσει, κάτι που επιθυμούν και οι πολίτες», σημειώνει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον φορέα υλοποίησης του έργου, με την κατασκευή του ΣΜΑ μειώνονται σημαντικά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μεταφοράς των απορριμμάτων, μειώνεται η κυκλοφορία και οι διαρροές των απορριμματοφόρων  στην περιφερειακή και στο Δερβένι όπως και ο κίνδυνος ατυχημάτων. Ταυτόχρονα οι δήμοι εξοικονομούν πόρους και χρήματα από τη συντήρηση των απορριμματοφόρων, καύσιμα κλπ, που σπαταλούνται για τη μεταφορά των απορριμμάτων στη Μαυροράχη, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα αντίστοιχα δημοτικά τέλη.

«Δεν θα αφήσουμε να γίνει το έργο»

Στον αντίποδα, οι κάτοικοι περιοχών της δυτικής Θεσσαλονίκης και κυρίως του δήμου Παύλου Μελά, που στο παρελθόν κατάφεραν να σταματήσουν τις εργασίες στον ΣΜΑ, λόγω των δυναμικών κινητοποιήσεών τους, ακονίζουν... τα μαχαίρια τους, ενόψει της επανέναρξης των εργασίων και δηλώνουν πως το «έργο δεν πρόκειται να γίνει».

Στο πλευρό τους έχουν και μερίδα των τοπικών αρχόντων, μεταξύ των οποίων τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Παύλου Μελά, Σάκη Λαζαρίδη, ο οποίος είναι και μέλος του Συντονιστικού του Δικτύου 50 Φορέων κατά της κατασκευής του ΣΜΑ, καθώς και τον πρόεδρο της δημοτικής ενότητας Ευκαρπίας και του περιβαλλοντικού συλλόγου Ευκαρπίας, Γιώργο Ασλανίδη.

«Θέλουν να ολοκληρώσουν το έγκλημα του ΣΜΑ. Εμείς δηλώνουμε κατηγορηματικά πως δεν θα τους το επιτρέψουμε», δηλώνει στη Voria.gr ο κ.Κώστας Μπακατσής, δάσκαλος 4ο Δημοτικό Σταυρούπολης και μέλος του Συντονιστικού του Δικτύου.

«Δεν θέλουμε τον ΣΜΑ, όχι για τον λόγο ότι είναι δίπλα μας. Το θέμα είναι πως είτε κάνεις ανακύκλωση είτε δημιουργείς ΣΜΑ. Δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Ο ΣΜΑ χρειάζεται σε επίπεδο 1-2 δήμων. Δεν γίνεται να έρχονται στην Ευκαρπία σκουπίδια από όλη τη Μακεδονία και να ταΐζουν το “τέρας”. Ακόμη, ελοχεύει ο κίνδυνος να οδηγούνται σε καύση, καθώς είναι δίπλα ο Τιτάνας και μπορεί εύκολα να πάρει μια σχετική άδεια», σημειώνει ο ίδιος.

Σημειώνεται πως ο ΣΜΑ Ευκαρπίας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 12 εκατ. Ευρώ, κατασκευάζεται σε οικόπεδο 100 στρεμμάτων. Όπως προβλέπεται, ο συγκεκριμένος ΣΜΑ θα είναι δυναμικότητας 1.100 έως 2.340 τόνων ημερησίως και θα δέχεται μέρος των απορριμμάτων του κεντρικού δήμου και το σύνολο των παραγόμενων ποσοτήτων από τους δήμους της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης.
voria.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!