Desperados

του Δημήτρη Δανίκα

Τα απλά πράγματα εντελώς ακατανόητα. Και τα ακατανόητα και παράλογα εντελώς ..λογικά.

Δηλαδή:Η κοινή λογική λέει. Οτι κάθε διαπραγμάτευση αρχίζει με κανόνια. Στην συνέχεια βγαίνουν τα περίστροφα. Επειτα τα λιανοντούφεκα. Και στο τέλος τα νεροπίστολα. Που πάει να πεί ότι όλα αρχίζουν με απειλές. Οτι τα δύο μέρη φαίνονται να επιμένουν, αμετακίνητα στις θέσεις τους. Αλλά στο τέλος πέφτουν υπογραφές, χαμόγελα και αστράφτουν τα φλας!

Η κοινή λογική λέει. Οτι η Μέρκελ δεν πρόκειται να λιώσει την μικρή Ελλάδα. Δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει αυτό. Η ταπείνωση δημιουργεί το πιο εύκρατο κλίμα για να μετατρέψει τους έλληνες σε Desperados. Ο απελπισμένος μοιάζει με ζωντανή χειροβομβίδα. Γιατί, καλώς κακώς, πιστεύει ότι δεν έχει να χάσει τίποτα. Η Μέρκελ το γνωρίζει άριστα αυτό. Θα μου πείτε ότι μια ενδεχόμενη τιμωρία της χώρας θα λειτουργήσει αποτρεπτικά προς όλους τους λαούς του Νότου. Σκοτώνουμε την Ελλάδα για να συνετίσουμε Ισπανούς, Ιταλούς, Ιρλανδούς, Πορτογάλους και πλαγίως τους Γάλλους. Μπορεί. Ομως θα λειτουργήσει και αρνητικά. Ο ευρωσκεπτικισμός θα πολλαπλασαστεί. Τα ακροδεξιά και φασιστικά μορφώματα θα αυξήσουν τις δυνάμεις τους. Και η Γερμανία με την σκληρή, άκαμπτη στάση της θα θυμίσει σε όλους το χιτλερικό παρελθόν της. Ο Μανωλιός φόρεσε τα ρούχα του αλλιώς!

Η κοινή λογική λέει. Οτι η κυβέρνηση του Τσίπρα για να γίνει πειστική, πρέπει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες να προχωρήσει σε ριζικές, σαρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τόσο εναντίον διαφθοράς και φοροκλοπής όσο και με την επανεκκίνηση της κρατικής μηχανής. Μόνο έτσι θα μετακινηθεί η χώρα προς την Ευρώπη. Μόνο έτσι θα ηρεμήσουν οι εταίροι. Μόνο έτσι θα σταθεροποιηθεί η χώρα. Μόνο έτσι θα καταπολεμηθούν τα ελλείμματα. Μόνο έτσι θα βρεθούν οι πόροι ώστε να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας. Και μόνο έτσι δεν θα είμαστε οι ζήτουλες και οι παρίες της ευρωζώνης!

Η κοινή λογική λέει. Οτι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αρχίσουν από τα πάνω προς τα κάτω. Πρώτα επιβάλλουμε νομιμότητα προς τους κατοίκους του ρετιρέ και μετά απαιτούμε νομιμότητα από τους κάτω. Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος έκαναν το αντίθετο. Αρχισαν να ρίχνουν «σφαλιάρες» και να «γρονθοκοπούν» χαμηλοσυνταξιούχους, μισθωτούς και καθαρίστριες. Ετσι στο απυρόβλητο η ολιγαρχία. Στο απυρόβλητο τα μεγάλα λαμόγια. Στο απυρόβλητο οι καρχαρίες. Πρώτα συνετίζεις τον δάσκαλο και μετά τον μαθητή. Γι αυτό οι πολίτες τους σιχάθηκαν!

Η κοινή λογική λέει. Οτι το ταμείο κάθε χώρας είναι υπόθεση του λαού και των κυβερνήσεών του. Επομένως σημασία δεν έχουν ο τρόπος και τα μέσα. Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Παράδειγμα. Αν ο Βαρουφάκης καταφέρει, με τον πόλεμο εναντίον της φοροκλοπής, να εισπράξει καμιά δεκαριά δισεκατομμύρια ετησίως, ε τότε ο Τσίπρας μπορεί να χρηματοδοτήσει μ αυτά μεγάλο μέρος των υποσχέσεων και των δεσμεύσεών του!

Και τέλος η κοινή λογική λέει. Οτι σημασία δεν έχει ποιο κόμμα έχεις ψηφίσει. Σημασία έχει η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Εγώ ας πούμε δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ. Ομως είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Και θέλω να πετύχει αυτή η κυβέρνηση. Επομένως όσοι βιαστικοί χλευάζουν, λοιδωρούν και με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σχολιάζουν την σημερινή ηγεσία κάνουν κακό. Οχι στον Τσίπρα αλλά στον εαυτό τους. Γιατί κι αυτοί σάρκα εκ της ελληνικής σαρκός. Γιατί αν η κυβέρνηση πετύχει τότε κι αυτοί θα ωφεληθούν!

Αλλά ως γνωστό εν Ελλάδι η «λογική» είμαι είδος προς εξαφάνιση. Η ποδοσφαιροποίηση παρούσα. Το καφενείο ακλόνητο. Και η βλακεία ακατανίκητη! 

http://www.protothema.gr/

Σχόλια