Οι Αφιλότιμοι

Αχ, σου 'χει λάχει, σου 'χει λάχει, ε, ρε να το φας απ' το σελάχι;
του Δημήτρη Νανούρη
Στον Ουίνστον Τσόρτσιλ αποδίδεται η φράση: «Σας υπόσχομαι ιδρώτα, δάκρυα, λύπη και αίμα». Με κάτι τέτοια ο Εγγλέζος πρωθυπουργός εξύψωσε το φρόνημα των συμπατριωτών του κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οδηγώντας τους στην τελική νίκη. Οι σύγχρονοι Ελληνες συνάδελφοί του, δυστυχώς, δεν του μοιάζουν ούτε στο δαχτυλάκι του ποδιού· δεν έχουν κότσια. Τους παρακολούθησα στο χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ να επιδεικνύουν τη χειρότερη εκδοχή ενός άθλιου εαυτού.
Εμφανίζονται απαξάπαντες ως τάχα μου πρεσβευτές του καινούργιου, οίτινες πρόκειται να εξορίσουν στο πυρ το εξώτερον την επαύριο της κάλπης το παλιό, φθαρμένο και σάπιο πολιτικό σύστημα. Στην πραγματικότητα ξεσκονίζουν τη μουχλιασμένη προσωπίδα του, φορώντας τη με σκέρτσο και φιλαρέσκεια· εξώλης και προώλης μπαμπόγριες που παριστάνουν τις πεπλανημένες, πλην αγνές κορασίδες. Επιβεβαιώνουν διαρκώς την αποστροφή του Οθωνος Φον Βίσμαρκ: «Ποτέ δεν ακούγονται τόσα εξόφθαλμα ψέματα, όσα μετά το κυνήγι, στη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις εκλογές».
Λιλιπούτειοι, νανοφυείς, ουτιδανοί, που λέει μια ψυχή. Ευθύνονται για όλα τα δεινά οι προηγούμενοι και οι επόμενοι· ποτέ οι ίδιοι. Εφτά μήνες κάθισε στην καρέκλα ο Τσίπρας και μετέρχεται κάθε μέσον για να την κρατήσει. Στα διαφημιστικά σποτ κορδώνεται στο πλάι της ορθός. Τσουρουφλίστηκε βλέπεις απ' τα κάρβουνα που σιγοκαίνε στην ταπετσαρία. Προκήρυξε μολαταύτα εκλογές-εξπρές. Του 'ταζαν αυτοδυναμία τα αστροπελέκια που υποδύονται τους συμβούλους του.
Αρνείται μετά βδελυγμίας κυβερνητική συνεργασία με την επάρατο Δεξιά, την ξορκίζει. Γνωρίζει ωστόσο πως σχεδόν μοιραία θα κληθούν να εφαρμόσουν την τρισκατάρατη συμφωνία με τους δανειστές τα κόμματα του μνημονιακού τόξου που την υπέγραψαν. Ισως στην αρχή ορισμένα μόνο απ' αυτά, στο πρώτο ζόρικο σταυροδρόμι όμως όλα μαζί. Οι Βρυξέλλες δεν κρύβουν τις προτιμήσεις τους κι ως γνωστόν όταν πιέζουν οι εταίροι, υποτάσσονται οι άσπονδοι συνεταίροι. Τι να πει κανείς; Είναι τόσο ψεύτες οι ταγοί μας που δεν μπορείς να δώσεις βάση πως θα πράξουν ούτε το αντίθετο απ' αυτό που λένε.
Χαώδεις οι βουλές του Βαγγέλα. Φτερουγίζει σαν αθώα περιστερά, αλλά καθότι πολλά βαρύς δεν παίρνει ύψος. Προσεδαφίζεται από καφενέ σε καφενέ, αποκαλώντας τον Αλέξη Μαυρογυαλούρο. Τον καταγγέλλω. Διότι ο εμβληματικός ρόλος που ερμήνευσε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στο «Υπάρχει και φιλότιμο» του Σακελλάριου ουδόλως σχετίζεται με τα μούτρα τους. Ο εν λόγω πολιτευτής, γόνος τζακιού και συνεχιστής οικογενειακής παράδοσης, μόλις συνειδητοποίησε τη διαπλοκή που τον περιέβαλε και τις συναλλαγές κάτω απ' το τραπέζι των διεφθαρμένων συνεργατών του διέθετε την τσίπα να παραιτηθεί.
Ιδιοτελείς και εξουσιομανείς οι επίγονοί του δεν έχουν τσίπρα. Ταυτίζονται στην πραγματικότητα με τον Θεόδωρο Γκρούεζα, το λαμόγιο που ενσάρκωνε στο φιλμ ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Επιπροσθέτως ο Μαυρογυαλούρος αποδείχτηκε διορατικός· πενήντα χρόνια ύστερα απ' το γύρισμα της ταινίας η πολιτική ζωή παραμένει απαράλλαχτη. Οι διαβολείς του θα καταβάλουν τα επίχειρα, δεν μπορεί! Αν δεν τους πάρουν το κατόπι οι αγρότες λόγω υπερφορολόγησης, συμφώνως το «Σου 'χει λάχει, σου 'χει λάχει να σε κυνηγούν οι βλάχοι», θα την πατήσουν απ' τους νησιώτες, εξαιτίας του ΦΠΑ κατά την παραλλαγή του άσματος «Σου 'χει λάχει, σου 'χει λάχει να τη βρεις από σελάχι».
http://www.efsyn.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!