Στην Ελλάδα το να είσαι υπουργός δεν συνιστά τίτλο τιμής

του Κώστα Καίσαρη

Αφού πλέον σε αυτήν τη χώρα έχουνε λυθεί όλα τα προβλήματα και δεν υπάρχει τίποτις άλλο να ασχοληθούνε, πέσανε με τα μούτρα απάνω στον Νίκο Φίλη. Μετά το «να ζει κανείς ή να μη ζει» του συγγραφέως Σακεσπύρου, ένα καινούργιο ερώτημα πλανιέται στην Ψωροκώσταινα: Τι ήταν τελικά η σφαγή των Ποντίων; Γενοκτονία ή εθνοκάθαρση; Το θέμα τέθηκε από τον υπουργό της Πυρκαγιάς και της Παιδείας, Νίκο Φίλη.
Που τόσο μεγάλη είναι η παιδεία που διακατέχει, που δεν διαθέτει πτυχίο ανώτατης σχολής. Ούτε ένα ΤΕΙ δεν είναι κρεμασμένο στον τοίχο όπισθεν του γραφείου του. Μόνο ένας χάρτης της Ελλάδος, να βρίσκεται. Ο εν λόγω Φίλης, λοιπόν, που σχετικά με την ακράτεια του λόγου έχει πάθει Πάγκαλο, διατύπωσε σε επιστημονικό-τηλεοπτικό συνέδριο, υπό την ονομασία «Ενικός», που διοργάνωσε ο ακαδημαϊκός Νίκος Χατζηνίκος, την άποψη ότι η σφαγή των Ποντίων δεν ήταν γενοκτονία, αλλά εθνοκάθαρση. Τι ήταν να το πει; Εγινε της πουτάνας το μαγκάλι. Το ανφάν γκατέ του πνευματικού κόσμου της χώρας σήκωσε τη σημαία της επανάστασης. Από τον τέως νομάρχη Πανίκα Ψωμιάδη, μέχρι τον εκλεκτό σέντερ φορ Κλάους Αθανασιάδη.
Ενα τσουνάμι από εύλογες διαμαρτυρίες κατακλύζει τη χώρα. Σαράντα πέντε ακριβώς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κι ουχί κατασκευαστές πλυντηρίων, με κοινή επιστολή τους, ζητούν από τον πρωθυπουργό της χώρας να διώξει τον Νίκο Φίλη. Την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων επιφανείς ιστορικοί όπως: Η Σοφία Βούλτεψη, ο Κώστας Κουκοδήμος, ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Ιωάννης Ανδριανός ο κομιστής, ο Θόδωρος Καραόγλου, η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και η έκπαγλου καλλονής Αννούλα Καραμανλή. Οπως και οι φέροντες τον τίτλο του ακαδημαϊκού Σίμος Κεδίκογλου, Αδωνις Γεωργιάδης και Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Αλγεινή εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε η σιωπή δυο επιφανών Ποντίων, που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στη μουσική παιδεία των Ελλήνων: Του Λευτέρη Πανταζή (φωτό) και του Φλωρινιώτη.
Αντίθετα, πήραν θέση ο Παύλος Κοντογιαννίδης και ο ιστορικός Ηλίας Ατματσίδης. Οπως και ο Χάρρυ Κλυνν, χαρακτηρίζοντας τον Νίκο Φίλη «το όνειδος της Αριστεράς». Από πού κι ως πού, όμως, αριστερός ο Φίλης; Σε ποιο σινεμά παίζεται αυτό το έργο να πάμε να το δούμε. Επειδή κάποιος δηλώνει αριστερός, πάει να πει ότι είναι; Οσο είναι η Πάολα τραγουδίστρια κι όσο ήταν ο συχωρεμένος ο Σουγκλάκος ηθοποιός, άλλο τόσο είναι αριστερός ο Φίλης. Κι όχι μόνο ο Φίλης, αλλά όλες αυτές οι καρικατούρες του θιάσου που φέρει την ονομασία ΣΥΡΙΖΑ.
Και για να τελειώνουμε: Από πού κι ως πού η όποια γνώμη του Φίλη έχει βαρύτητα; Εχει αξία και είναι άξια συζήτησης; Κέσκεσέ Φίλης; Αν αύριο ο Φίλης αρχίσει να μιλάει για την Πυραμίδα του Χέοπα, τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας και τις ευεργετικές συνέπειες του αλατόνερου στην καταπολέμηση της ποδάγρας, οι απόψεις του θα έχουν επιστημονική αξία; Είναι λέει υπουργός Παιδείας; Σιγά τ' αυγά. Από πότε συνιστά τίτλο τιμής να είναι κάποιος υπουργός; Υπουργός είναι και ο Κατρούγκαλος. Υπουργός είναι και ο Τέρενς Κουίκ. Υπουργός ήταν και ο Παύλος Χαϊκάλης. Στην προκειμένη περίπτωση Φίλη, μάλιστα, το σαχλαμάρας ξεπερνάει κατά πολύ τον υπουργό. Αυτά.
Οι διατελέσαντες υπουργοί Παιδείας είναι ένας κι ένας διαλεχτοί σαν τις ελιές Καλαμών
ΚΑΙ να ήτανε μόνο ο Φίλης; Εχει πλάκα, μεγάλη πλάκα, να διαβάζεις τα ονόματα των διατελεσάντων υπουργών Παιδείας. Ενας, ένας, διαλεχτοί, σαν τις ελιές Καλαμών. Μιλάμε για διακομματικό πανηγύρι. Το ΠΑΣΟΚ με τον ομορφάντρα Ευθυμίου και η Νέα Δημοκρατία με την πρώτη ξαπλώστρα στην Ψαρρού, Αρη Σπηλιωτοπούλο. Υπουργοί Παιδείας έχουν διατελέσει δύο πρώην πρωθυπουργοί: Σημίτης και Γιωργάκης Παπανδρέου. Οπως και η Αννα Διαμαντοπούλου με τα εκατό ταγέρ. Με κορυφαίο όλων τον Γεώργιο Ράλλη. Οταν τη δεκαετία του '70, για να δείξει ότι είναι προοδευτικός και σύγχρονος, αποφάσισε να καταργηθούν τα αρχαία ελληνικά. Αποτέλεσμα; Να βγαίνουν από κει και πέρα από τα Γυμνάσια γενιές αγραμμάτων. Που όσοι δεν διάβαζαν παραπάνω από μόνοι τους, δεν είναι σε θέση να συντάξουν μια πρόταση. Δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσουν μια πρόταση στον προφορικό λόγο. Συμπεριλαμβανομένων και δημοσιογράφων. Που τους ακούς να μιλάνε και οι δυο στις πέντε λέξεις είναι «εντάξει» και «βασικά».
Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Νέας Φιλαδέλφειας δεν θέλει το γήπεδο
ΠΑΛΙ τα ίδια. Πάλι οργή και αγανάκτηση στον (δημοσιογραφικό) κόσμο της ΑΕΚ για τον Αρη Βασιλόπουλο. Για τον δήμαρχο που για μια ακόμη φορά βάζει τρικλοποδιές στο θέμα του γηπέδου. Με αφορμή την περιβαλλοντική μελέτη. Πού είναι όμως το περίεργο και ποιο είναι το καινούργιο; Ο δήμαρχος πάνω στο γήπεδο έχει χτίσει την πολιτική του καριέρα. Το γήπεδο τον έκανε δήμαρχο από το πουθενά. Δεν είναι κανένα κορόιδο ο Βασιλόπουλος. Ξέρει τι κάνει. Από όλους τους συνδυασμούς που είχαν κατέβει στις εκλογές πέρυσι τον Μάιο, ο μοναδικός κόντρα στο γήπεδο ήταν ο Βασιλόπουλος. Κανένας άλλος. Και βγαίνει πρώτος. Κι αν το 18,32% στις πρώτες εκλογές δεν έλεγε πολλά, τα είπε όλα το αποτέλεσμα των επαναληπτικών: Πρώτος ο Βασιλόπουλος με 52,74%, δεύτερος και καταϊδρωμένος ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής. Τα πράματα είναι απλά. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Νέας Φιλαδέλφειας δεν θέλει το γήπεδο. Δεν θέλουν την ΑΕΚ μέσα στα πόδια τους. Να μαζεύονται διάφοροι δηλαδή, κάθε δεκαπέντε μέρες, διάφοροι περίεργοι και να κάνουν φασαρίες. Να σπάνε, να γράφουνε με σπρέι στους τοίχους κλπ. Θέλουνε την ησυχία τους. Γι' αυτό και ψηφίσανε τον Βασιλόπουλο. Αν θέλανε το γήπεδο, θα ψηφίζανε Γεωργαμλή. Γι' αυτό ακριβώς ο Βασιλόπουλος θα το πάει μέχρι τέρμα. Με το που θα βγει, αν βγει, η άδεια για να χτιστεί το γήπεδο την άλλη μέρα θα ξανά πάει στο Συμβούλιο της Επικράτειας.
Ερώτηση: Δηλαδή στον Παναθηναϊκό είχανε λεφτά για τον Εσιέν, αλλά δεν έχουν για προπονητή;
Η επόμενη τοποθέτηση του Νίκου Φίλη θα αφορά το μείζον θέμα της απαγόρευσης του σπληνάντερου.
-Observer

[ "Goal" ]

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!