Η τεράστια σημασία της συμφωνίας FIFA-Κοντονή για την «εγκληματική»


του Άρη Ασβεστά
Από το απόγευμα της Τρίτης και πριν καν ολοκληρωθεί η συνάντηση Κοντονή-Κουτσοκούμνη-Γκιρτζίκη, το SDNA σας ενημέρωνε έγκαιρα και έγκυρα ότι η συμφωνία που επιτυγχάνεται αποτελεί μια «συντριβή της “εγκληματικής οργάνωσης”» και συγκεκριμένα όσων εξακολουθούν και συμμετέχουν στα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου και διώκονται ποινικά για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

 
Σε κάποιους φάνηκε υπερβολική η προσέγγισή και εν πολλοίς αυτό είναι κατανοητό, καθώς ο πολύς κόσμος ή καλύτερα ο απλός φίλαθλος, δεν γνωρίζει τα πρόσωπα που πραγματικά κινούν τα νήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο κόσμος γνωρίζει τους «Γκιρτζίκηδες» και τους «Μποροβήλους», οι οποίοι απλώς βρίσκονται «μπροστά», αλλά όλες τις «δουλειές», τις «τρέχουν» άλλοι, που έχουν μεν θεσμικές θέσεις, αλλά βρίσκονται πάντα στις σκιές…
 
Μπορεί, λοιπόν, τα πρόσωπα να μην φαίνονται σημαντικά, όμως η συμφωνία που πέτυχε ο Σταύρος Κοντονής για να τεθούν στο περιθώριο επτά (7) πρόσωπα που κατηγορούνται για την εν λόγω υπόθεση και είναι σήμερα ενεργά στο ποδόσφαιρο, είναι τεράστιας σημασίας για το μέλλον του αθλήματος και έχει σπουδαίες προεκτάσεις τις οποία και θα εξηγήσουμε.
 
Τα επτά (7) πρόσωπα που αναμένεται να παραπεμφθούν στην Επιτροπή Δεοντολογίας (μόλις αλλάξει ο Κανονισμός), είναι τα εξής:
 
1) Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ και πρόεδρος της ΕΠΣ Ευβοίας, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Νο.2 της ομοσπονδίας στη διετία Σαρρή (2012-2014) και δεξί του χέρι σε ΟΛΑ τα ζητήματα. Κατηγορείται για: α) Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και, β) απόπειρα εκβίασης, ενώ του έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
 
2) Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ και πρόεδρος της ΕΠΣ Αρκαδίας, Νίκος Προύντζος, πανίσχυρος παράγοντας για πολλά χρόνια και εκ των βασικών συνεργατών της διοίκησης Σαρρή. Κατηγορείται για: α) Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και, β) Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος, ενώ δεν του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.
 
3) Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΕΠΟ, Παυσανίας Παπανικολάου, πανίσχυρο και πολύ υψηλά αμειβόμενο στέλεχος της ομοσπονδίας, που «λύνει και δένει» επί σειρά ετών. Κατηγορείται για: α) Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και, β) Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος, ενώ δεν του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.
 
4) Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΠΟ, Χρήστος Υφαντής, επίσης πανίσχυρο στέλεχος της ομοσπονδίας, στο παρασκήνιο φαίνεται να ασχολείται με τα πάντα, ενώ «επιβιώνει» άνετα με όλες τις διοικήσεις (Γκαγκάτση, Πιλάβιου, Σαρρή, Γκιρτζίκη)! Κατηγορείται για: α) Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και, β) Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος, ενώ δεν του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.
 
5) Ο διαιτητής Super League, Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, μακράν πρώτος σε ορισμούς στη μεγάλη κατηγορία και χωρίς καν να είναι διεθνής! Για την ακρίβεια: χωρίς καν να είναι ένας ικανός διαιτητής! Έχει προκαλέσει επανειλημμένα με τα σφυρίγματά του και έχει γίνει «κόκκινο πανί» για πολλούς. Διώχθηκε ποινικά και για το Koriopolis αλλά απαλλάχθηκε με βούλευμα. Στο πλαίσιο της υπόθεσης της «εγκληματικής οργάνωσης», κατηγορείται για: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος, ενώ του έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
 
6) Ο διαιτητής Super League, Ηλίας Σπάθας, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, με μακρά διαιτητική ιστορία πίσω του και μέχρι πρότινος διεθνής. Στο πλαίσιο της υπόθεσης της «εγκληματικής οργάνωσης», κατηγορείται για: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος, ενώ δεν του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.
 
7) Ο διαιτητής Super League, Θανάσης Γιάχος, μέχρι πρότινος διεθνής και προερχόμενος από την ΕΠΣ Χίου του Γιώργου Σαρρή. Έμεινε στην ιστορία για την αλήστου μνήμης διαιτησία του στον τελικό του Κυπέλλου του 2013 ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Αστέρα Τρίπολης. Στο πλαίσιο της υπόθεσης της «εγκληματικής οργάνωσης», κατηγορείται για: Δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος, ενώ δεν του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.
 
Τα πρόσωπα αυτά και κυρίως οι τέσσερις πρώτοι, είναι πρόσωπα πανίσχυρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που ο πολύς κόσμος δεν τα ξέρει. Όσοι γνωρίζουν όμως, αντιλαμβάνονται πόσο καθοριστικής σημασίας είναι η συμφωνία που πέτυχε ο Σταύρος Κοντονής.
 
Η οποία συμφωνία βέβαια, επί της ουσίας δεν είναι να φύγουν οι συγκεκριμένοι από το ποδόσφαιρο. Είναι να έχει τη δυνατότητα η Επιτροπή Δεοντολογίας που απαρτίζεται από τακτικούς δικαστές, να τους καλέσει για να κρίνει αν πρέπει να φύγουν από το χώρο. Διότι μέχρι τώρα, με τις πατέντες της ΕΠΟ τις οποίες πήρε, έστω και αργά, χαμπάρι η FIFA, ουδείς από αυτούς μπορούσε να κουνηθεί από τη θέση του.
 
Είναι επίσης σημαντική απόφαση διότι πλέον, σχεδόν ΟΛΟΙ οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» τίθενται σιγά-σιγά εκτός ποδοσφαίρου! Και όλα αυτά, πριν καν παραπεμφθούν σε δίκη, και ενώ εννοείται πως το τεκμήριο της αθωότητας είναι για όλους και απ’ όλους σεβαστό. Άλλωστε, όταν με το καλό αθωωθούν στα ποινικά δικαστήρια (όπως θεωρούν οι ίδιοι ότι θα γίνει), τότε θα μπορούν να επιστρέψουν πανηγυρικά!
 
Θυμίζουμε, απλώς, ότι εκτός ποδοσφαίρου, γι’ αυτήν ακριβώς την υπόθεση, έχουν τεθεί και οι εξής (λόγω περιοριστικών όρων, όμως, και όχι με απόφαση της ΕΠΟ!)
 
-Γιώργος Σαρρής (τέως πρόεδρος ΕΠΟ)
-Θόδωρος Κουρίδης (τέως νομικός σύμβουλος ΕΠΟ)
-Αριστείδης Σταθόπουλος (μέλος Δ.Σ. ΕΠΟ)
-Γιώργος Δούρος (πρώην μέλος ΚΕΔ/ΕΠΟ)
-Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος ΚΕΔ/ΕΠΟ)
-Κώστας Ιωαννίδης (διαιτητής Super League)
-Γιάννης Κάμπαξης (διαιτητής Super League)
-Απόστολος Αμπάρκιολης (διαιτητής Super League)
-5 αθλητικοί δικαστές
-Βαγγέλης Μαρινάκης, Γιάννης Κομπότης και Γιώργος Αρβανιτίδης έχουν απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και δεν τους επιτρέπεται η συμμετοχή στα θεσμικά όργανα.
 
Αν, λοιπόν, δεν αποτελεί στοιχειώδη αυτό-κάθαρση η επικείμενη περιθωριοποίηση ακόμη 7 ανθρώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση και προστίθενται στους παραπάνω, τότε τι αποτελεί;
 
Η επιτυχία Κοντονή, όμως, έχει και προέκταση:
 
Από τη στιγμή που θα αλλάξει ο Κανονισμός Δεοντολογίας και έτσι η αρμόδια Επιτροπή θα μπορεί να επιληφθεί της υπόθεσης της «εγκληματικής οργάνωσης», θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου και θα της δοθεί η δυνατότητα να επιληφθεί αργά ή γρήγορα και των υπολοίπων υποθέσεων για τις οποίες έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, όπως η «κάρτα υγείας», τα έργα του Αγίου Κοσμά, τα τηλεοπτικά του Κυπέλλου 2004-06, το Koriopolis κ.α.
 
Και εκεί, έχουμε άλλα πρόσωπα, κάποια γνωστά, κάποια λιγότερο γνωστά: Γκιρτζίκης, Οικονομίδης, Καραμελίδης, Τοπολιάτης, Μαζαράκης, Μποροβήλος, Καλογιάννης κλπ.
 
Όλοι με τη σειρά τους… Διότι τώρα η FIFA ξέρει! Και δεν έχει δικαιολογία! Όπως έκανε με Μπλάτερ, Πλατινί και δεκάδες άλλους, οφείλει να πράξει και στη ελληνική περίπτωση.
 
Εν κατακλείδι, το SDNA δεν γράφει τυχαία για «συντριβή» και ας μοιάζει υπερβολικό σε κάποιους. Όσοι ξέρουν, αντιλαμβάνονται τι συνέβη σήμερα….

http://www.sdna.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!