Στο δρόμο

Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247
Η ανθρώπινη αντίδραση στο συναπάντημα με έναν άστεγο, θα ήταν το σοκ. Το να σταματήσεις να σκεφτείς το πώς ένας άνθρωπος έφτασε να κοιμάται στο πεζοδρόμιο και κυρίως το να σκεφτείς τι μπορείς να κάνεις για να αλλάξει αυτό.

Είναι συνήθως η αντίδραση κάποιου, που συναντά για πρώτη φορά άστεγο ή ενός παιδιού, που δεν έχει προλάβει να γίνει αρκετά κυνικό για να αποστρέφει το βλέμμα, με μια κάποια ενόχληση για τη δυσάρεστη εικόνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων το 62% των ανθρώπων που κοιμούνται στους δρόμους της πρωτεύουσας είναι Έλληνες. Όχι ότι θα είχε διαφορά, αν δεν ήταν. Ο άστεγος είναι άστεγος, ανεξαρτήτως εθνικότητας.
Ωστόσο το ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν στη δυναμική ηλικιακή ομάδα των 35-55 ετών και η βασική αιτία, που έμειναν στο δρόμο είναι η απώλεια της εργασίας τους.
Τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, φαίνεται πως αποτέλεσαν τη βασική αιτία για την διόγκωση αυτού του προβλήματος, με το 71% να μένει χωρίς κατοικία την τελευταία πενταετία.
Τα προγράμματα ανακούφισης και οι παρεμβάσεις στους δρόμους, είναι απαραίτητα, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα.
Περάσαμε αρκετά χρόνια για να δεχθούν κάποιοι ότι οι πολιτικές των μνημονίων συνδέονται με την φτωχοποίηση, την κακή υγεία, ακόμα και με θανάτους.
Αφού έχει γίνει πλέον κατανοητό, έστω και αν ακόμα και σήμερα τέτοια ζητήματα, μπαίνουν σε πολιτικές ζυγαριές ή χρησιμοποιούνται για προπαγάνδα, χωρίς πραγματική έγνοια για τους αναξιοπαθούντες, είναι η ώρα της δράσης.
Και όταν λέμε δράση, εννοούμε από όλους. Κυβέρνηση, δήμους και κυρίως από τους "υγιείς και αξιοπρεπείς" πολίτες, που στρέφουν το βλέμμα.
Ας μην ξεχνάμε αυτό που αναφέραμε και στο ξεκίνημα του κειμένου. Πολλοί από τους άστεγους, βρέθηκαν στο δρόμο, όταν έχασαν τη δουλειά τους. Δεν γεννήθηκαν στο δρόμο, ούτε τον επέλεξαν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!