Ο πλανήτης υποκλίνεται στον Ροντέν


Το 2017 σηματοδοτεί την 100ή επέτειο του θανάτου του Γάλλου γλύπτη Φρανσουά Ογκίστ Ρενέ Ροντέν. Η εκατονταετηρίδα γιορτάζεται σ’ ολόκληρο τον κόσμο και τα δημοφιλή μουσεία αποφάσισαν να δώσουν την ευκαιρία στους επισκέπτες τους να απολαύσουν τις υπέροχες δημιουργίες του ακούραστου και πολυτάλαντου καλλιτέχνη.
Ευκαιρία για ταξίδια σε εικαστικούς προορισμούς που κάθε μέρα θα προβάλλουν το έργο του αλλά και τις συλλογές του με δημιουργίες άλλων καλλιτεχνών, εντοπίζοντας τα σημαντικότερα ορόσημα στη ζωή του και την τέχνη του.
Ενας παγκόσμιος φόρος τιμής για τον πρωτοποριακό καλλιτέχνη που καταφέρνει να ενώσει τα μουσεία και τις γκαλερί με περιοδεύουσες εκθέσεις, μόνιμες εγκαταστάσεις αλλά και ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
◼ Πρώτη στάση το Παρίσι. Η πόλη όπου γεννήθηκε (1840) και μεγάλωσε. Από νεαρή ηλικία δείχνει ενδιαφέρον για τη ζωγραφική και δέκα ετών παίρνει τα πρώτα του μαθήματα.
Απορρίπτεται τρεις φορές η εισαγωγή του στην École des Beaux-Arts και τότε ανακαλύπτει την κλίση του στη γλυπτική.
Σήμερα, η διάσημη σχολή παρουσιάζει στο κοινό τη συλλογή του που περιλαμβάνει και τα πρώιμα έργα του τα οποία φιλοτέχνησε όντας σε θεραπευτική αγωγή λόγω του θανάτου της αγαπημένης του αδερφής.
«Το φιλί», στο Mουσείο Ροντέν, Παρίσι«Το φιλί», στο Mουσείο Ροντέν, Παρίσι |
◼ Στην καρδιά του Παρισιού υπάρχει το Hôtel Biron, ένα αρχοντικό που ο Ροντέν χρησιμοποίησε ως εργαστήρι για χρόνια.
Το δώρισε στο γαλλικό κράτος με τα έργα του, μαζί με τη συλλογή του από πίνακες ζωγραφικής. Μετατράπηκε σε μουσείο.
Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει συγκεντρωμένη όλη τη σημαντική δουλειά του.
Στους υπέροχους κήπους και στο προσφάτως ανακαινισμένο διώροφο με τις μεγάλες τζαμαρίες συγκεντρώνονται 6.600 γλυπτά αλλά και εκμαγεία, 7.000 σχέδια με τοπία, έργα φαντασίας, ερωτικά γυμνά και πορτρέτα και μια σημαντική συλλογή από 25.000 φωτογραφίες.
Το διάσημο «Φιλί» συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο θαυμασμό των επισκεπτών.
Την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου (14/2/2017) το Μουσείο προσκαλεί να πούμε «Je t'aime» μέσα από ένα ταξίδι με τζαζ μουσική, υπέροχους φωτισμούς και ποίηση.
Εκεί όπου ο πιο αισθαντικός καλλιτέχνης σμίλευσε σε ογκώδη υλικά ωδές για τα σώματα και τις αισθήσεις.
Εκεί όπου έζησε μια μεγάλη ιστορία αγάπης με την Καμίλ Κλοντέλ, όπως αποκαλύπτουν οι φλογερές επιστολές και τα ποιήματα που αντάλλαξαν.
◼ Με τον τίτλο «Rodin, The Centenary Exhibition» στο Grand Palais οργανώνεται κεντρική έκθεση από τον Μάρτιο, που περιλαμβάνει 200 μοναδικά έργα τέχνης, με την ελπίδα να κατανοήσει το κοινό τη σκέψη του και τις αμέτρητες ώρες που αφιέρωσε στην κατασκευή των γλυπτών.
◼ Πέρα από το Παρίσι, ολόκληρη η Γαλλία τιμά τον ξεχωριστό δημιουργό με εκδηλώσεις στο Σεβρ και στο λιμάνι του Καλέ.
Στις Βρυξέλλες οι θαυμαστές του με ένα τουρ μπορούν να δουν κτίρια -όπως το Χρηματιστήριο- γεμάτα με διακοσμητικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία με την υπογραφή του.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

«Αδάμ», 1881«Αδάμ», 1881 | The Met. / Gift of Thomas F. Ryan, 1910
Η Βόρεια Αμερική και ειδικότερα οι Ηνωμένες Πολιτείες φέτος μπορούν να περπατήσουν πάνω στα χνάρια του Ροντέν.
● «Rodin: The Human Experience». Μια περιοδεύουσα έκθεση με 52 εκπληκτικά χάλκινα έργα του Γάλλου γλύπτη που αποδεικνύουν το πάθος του για την κίνηση των ανθρώπινων μορφών πάνω σε βαριά υλικά.
Η επιδεξιότητα του Ροντέν φαίνεται στους πειραματισμούς του και αποκαλύπτει γιατί θεωρείται ο κρίσιμος σύνδεσμος μεταξύ παραδοσιακής και σύγχρονης γλυπτικής.
Τα αντικείμενα ξεκίνησαν αυτό τον μήνα από το Μουσείο Τέχνης στο Πόρτλαντ, συνεχίζουν στο Flint Institute of Arts στο Μίτσιγκαν και καταλήγουν στα Μουσεία Telfair στη Σαβάνα της Τζόρτζια.
● «The Kiss». Στο Μουσείο Ροντέν στη Φιλαδέλφεια, με τη μεγαλύτερη συλλογή έργων εκτός Παρισιού. Στο επίκεντρο ο παθιασμένος εναγκαλισμός.
Εργα από μάρμαρο, χάλκινα, πήλινα αλλά και εκμαγεία που δημιουργήθηκαν σε μια περίοδο 30 ετών και τα οποία σηματοδοτούν την ποικιλία των προσεγγίσεων, των νοημάτων και των αναφορών του προκειμένου να προκαλέσει συναισθηματική ένταση.
● «Rodin: Portraits of a Lifetime». Στην Πινακοθήκη Pauly Friedman, στο Πανεπιστήμιο Misericordia, στο Ντάλας.
Επιλεγμένα έργα παρουσιάζονται και καταδεικνύουν τη βαθιά εκτίμηση του Ροντέν για τη φυσικότητα στην ανθρώπινη μορφή.
Οι χάλκινες επιφάνειες αντανακλούν το φως δίνοντας πάντα την εντύπωση της κίνησης και της έκφρασης.
● «Auguste Rodin: The Centenary Installation». Στο Legion of Honor, στο Σαν Φρανσίσκο. Περίπου 50 γλυπτά από χαλκό, μάρμαρο και γύψο που προέρχονται από τις μόνιμες συλλογές των Μουσείων Καλών Τεχνών της πόλης, σε διάλογο με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών όπως οι Ουρς Φίσερ και Σάρα Λούκας.
Κι ακόμα, η εικαστική συνομιλία του Αυστριακού πρωτοπόρου του μοντερνισμού Γκούσταφ Κλιμτ με τον Ροντέν στην εγκατάσταση «Gustav Klimt and Auguste Rodin: A Turning Point».
● «Kiefer Rodin». Στο Ιδρυμα Barnes, στη Φιλαδέλφεια. Σε συνεργασία με το Μουσείο Ροντέν στο Παρίσι επιλέγονται πάνω από 100 έργα του Ροντέν και του διάσημου σύγχρονου καλλιτέχνη Ανσελμ Κίφερ, ως μια ατελείωτη συζήτηση μεταξύ δημιουργιών σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους.
● «Rodin at The Met». Στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη. Περιλαμβάνει 60 μαρμάρινα, χάλκινα και γύψινα έργα.
Σε συνδυασμό με πίνακες ζωγραφικής από τη συλλογή του Μουσείου από τους σύγχρονους και φίλους του Ροντέν (Claude Monet και Pierre Puvis de Chavannes), καθώς και μια επιλογή από σχέδια, χαρακτικά, γράμματα και εικονογραφημένα βιβλία του καλλιτέχνη.
● «Eve through the Glance of Art». Μουσείο Soumaya, Πόλη του Μεξικού. Κεντρικό θέμα της έκθεσης η μαρμάρινη «Εύα» του Ροντέν, σμιλευμένη το 1883.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!