Επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο

του Κώστα Κετσιετζή
Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως «business as usual». Μια προσεκτική ματιά στις γεωπολιτικές κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή μας και στις διάφορες κόντρες δείχνει ότι η ατμόσφαιρα μυρίζει... μπαρούτι. 
Ο Έρντογαν έχοντας σε εξέλιξη μια κανονική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία δεν προτίθεται να φανεί αδύναμος σε κανένα μέτωπο. Έτσι την ίδια στιγμή η Τουρκία επιχειρεί στην Αφρίν, απειλεί οποιονδήποτε πλησιάζει στην κυπριακή ΑΟΖ και επεκτείνει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Και ο αρχηγός του τουρκικού στρατού προειδοποιεί ότι η χώρα του δεν έχει κανένα πρόβλημα να διεξάγει δύο πολέμους ταυτόχρονα. 
Η ένταση αυτή δεν είναι μεμονωμένη. Αποτελεί μέρος μια συνολικής κινητικότητας που έχει να κάνει με την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή: Από το θέμα των Κούρδων της Συρίας, τις κινήσεις του Ισραήλ επίσης κατά της Συρίας αλλά και του Ιράν δημιουργείται ένα περίπλοκο κουβάρι που εμπλέκει πολλές μεγάλες περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις μεταξύ των οποίων βέβαια η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Ας μην ξεχνάμε πως η Τουρκία τα βάζει ανοιχτά με τις ΗΠΑ στη Συρία και με την Ευρώπη ειδικά στο θέμα της Κύπρου και αυτό δεν θα το έκανε χωρίς διασφαλίσεις από άλλη μεγάλη δύναμη.
Ένα πρώτο συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι κάτι δεδομένο. Και αυτό οφείλει να το αναγνωρίσει άμεσα η κυβέρνηση και να αφήσει πίσω της επικοινωνιακά παιχνίδια όπως αυτά που επιχείρησε με την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην χώρα μας. Είναι, πλέον, ξεκάθαρο πως δεν χωράει εφησυχασμός, ειδικά  με το δεδομένο πως το «παιχνίδι» ξεπερνά το πεδίο των εδαφικών βλέψεων από την γειτονική μας χώρα.
Υπάρχει, όμως, και μια δεύτερη σκέψη, η οποία έχει να κάνει με τον ρόλο του ΝΑΤΟ και το κατά πόσο ως οργανισμός επιτελεί τον θεωρητικό του ρόλο. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι την ίδια ώρα που η χώρα μας δαπανά δισεκατομμύρια για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού και επεκτείνει τις βάσεις του ΝΑΤΟ το χθεσινό επεισόδιο στα Ίμια θα μπορούσε να περιγραφεί και ως εξής: Ένα πλοίο ΝΑΤΟικής χώρας, εμβόλισε το πλοίο μιας άλλης ΝΑΤΟικής χώρας σε μια περιοχή που ελέγχουν πλοία του ΝΑΤΟ.
https://www.reader.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!