Κύριλιτς και Μεθοντέφσκι...

του Θεόφιλου Πουταχίδη

Ο ορυμαγδός επικοινωνιακών τεχνασμάτων και προπαγάνδας στο εθνικό ζήτημα της συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και του γειτονικού κράτους θα αφήσει τον ιστορικό του μέλλοντος άφωνο. Σε μια επιχείρηση επικών διαστάσεων οι ρόλοι έχουν μοιραστεί, και πιόνια κάθε χρώματος και μεγέθους κουνιούνται –ή μένουν ακίνητα– στη σκακιέρα αριστοτεχνικά.
Τελικά, ένα καθαρό μυαλό που είναι άνοσο στην προπαγάνδα και βλέπει τα πράγματα όπως είναι, δικαιούται να ανησυχήσει∙ και μάλιστα πολύ.
Η πραγματικότητα είναι απλή. Η επιστήμη και η δημοκρατία πλήττονται βάναυσα. Το γεγονός, μάλιστα, ότι αυτό συμβαίνει στη χώρα που τις γέννησε, έχει εμβληματικό χαρακτήρα∙ ο συμβολισμός είναι αδιαμφισβήτητα δυσοίωνος.
Η εξακριβωμένη, αποδεδειγμένη σε ικανό βάθος χρόνου και κοινά παραδεκτή επιστημονική αλήθεια δεν επιδέχεται σχετικότητες, υποσημειώσεις, ήξεις-αφίξεις και αμφίσημες ερμηνείες. Ο ανθρώπινος πολιτισμός εξελίχτηκε με βάση αυτήν τη λογική. Ο λεγόμενος, μάλιστα, Δυτικός πολιτισμός ακριβώς αυτήν την αρχή προτάσσει ως καύχημα και γνώρισμα χαρακτηριστικό του. Δηλαδή την πολιτειακή συγκρότηση, το κοινωνικό γίγνεσθαι, τον νομικό πολιτισμό, το αξιακό σύστημα και τη νοοτροπία τους οι Δυτικές κοινωνίες τα βασίζουν κατεξοχήν στην επιστήμη.
Η έμπρακτη αμφισβήτηση και η παραποίηση της δεδομένης και πάγιας επιστημονικής γνώσης παραπέμπει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, σε φανατικές κι αφώτιστες θρησκευτικές ομάδες και σε γκουρουιστικού τύπου αιρέσεις. Οπωσδήποτε, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει θέση στον σύγχρονο, προοδευτικό και πολιτισμένο δυτικό κόσμο. Ο Χίτλερ είχε βάλει, για παράδειγμα, τους απαράδεκτους γιατρούς και τους ανθρωπολόγους του να μετράνε τις μύτες και τα μέτωπα για ν’ αποδείξουν ότι δήθεν κάποιοι συνάνθρωποί μας είναι υπάνθρωποι. Με τέτοια απαίσια κι εγκληματικά πράγματα συνταιριάζει η παραποιημένη κι ανυπόστατη επιστήμη.
Για θέματα που είναι αντικείμενο τρέχουσας έρευνας, όπως οι μαύρες τρύπες στο διάστημα και τα βαρυτικά κύματα, μπορεί και πρέπει να γίνεται μεγάλη συζήτηση. Το ότι όμως η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο, είναι πάγια επιστημονική γνώση και δεν επιδέχεται κουβέντα. Εδώ τα πράγματα είναι σαν την εγκυμοσύνη. Ή είσαι έγκυος ή δεν είσαι. Ολίγον έγκυος, ως γνωστόν, δεν υπάρχει.
Και όπως η Γη κινείται («κι όμως κινείται»), έτσι και η Μακεδονία είναι μία και –μόνον– ελληνική.
Με τις ευλογίες, λοιπόν, του σύγχρονου, ευαίσθητου, προοδευτικού, πολιτισμένου Δυτικού κόσμου και του αξιοζήλευτου πολιτικού πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι επιστήμες της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και της Γλωσσολογίας γίνονται ρετάλια. Και μάλιστα όχι για κανένα ζήτημα σκοτεινό κι αμφιλεγόμενο, αλλά για ένα από τα καλύτερα μελετημένα και ξεκάθαρα θέματα της παγκόσμιας ιστορίας. Το τι ήταν οι Μακεδόνες και το αν μιλούσαν ελληνικά ή σλάβικα το ξέρουν κι οι πέτρες.
Αχ Ευρώπη... για γέλια είσαι και για κλάματα. Ξεφτιλίζεις την επιστήμη κατά παραγγελία. Αυτό δεν είναι πολιτισμός, αλλά φαρισαϊσμός και υποκρισία. Από πότε δεν λαμβάνεις υπόψιν σου την επιστημονική αλήθεια στην εφαρμογή της πολιτικής σου; Και γιατί να εμπιστευτεί ο Ευρωπαίος πολίτης τις ντιρεκτίβες σου για την ασφάλεια των τροφίμων και τα χημικά κατάλοιπα στα νερά; Αφού μας έδειξες ότι ξεπουλιέσαι και κάνεις την επιστήμη πατσαβούρα κατά το δοκούν. Ή μήπως η Χημεία μόνον είναι επιστήμη και η Ιστορία κι η Γλωσσολογία δεν είναι;
Με λόγια του αέρα, κάποια φερέφωνα αυθαίρετα χαρακτηρίζουν φασίστες, εθνικιστές κι οπισθοδρομικούς όσους υπενθυμίζουν πως «κι όμως κινείται». Εεε... Άμα είναι να μας κάψεις βρε μεγάλε ιεροεξεταστή... άσ’ το καλύτερα. Δεν είπαμε και τίποτα... Ακίνητη είναι η Γη. Λίγο είπαμε πως κινήθηκε μία φορούλα μόνον...
Τόσο δα λιγουλάκι κουνήθηκε κι ήρθε στη θέση της πάλι. Επιστήμη τώρα και σαχλαμάρες...
Όταν η πολιτική, όμως, αγνοεί την επιστημονική αλήθεια, σπέρνει ανέμους κι ύστερα από κάποιον καιρό θερίζει θύελλες. Με πόνο ψυχής κάνω αυτές τις διαπιστώσεις και με πνεύμα αγάπης για όλους τους λαούς της ταλαίπωρης Βαλκανικής χερσονήσου μας. Κουβαλήσατε κι άλλη πυρίτιδα με τη συμφωνία σας στην πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Εδώ που κάποιοι άλλοι γείτονες παίζουν συνεχώς με τις τσακμακόπετρες.
Αλλά μαζί με την επιστήμη μπήκε κι η δημοκρατία κακοποιημένη κι εξευτελισμένη στη γωνία. Ο λαός στις δημοκρατίες δεν δίνει λευκές επιταγές στις κυβερνήσεις με την ψήφο του στις εκλογές. Ειδικά για ζητήματα ύψιστης εθνικής σημασίας, των οποίων ο χειρισμός δεν εξαγγέλθηκε προεκλογικά και άρα δεν εγκρίθηκε από το λαό. Εξ ονόματος τίνος υπογράφουν οι κυβερνήτες μας αυτήν τη ζωτικής σημασίας συμφωνία; Προφανώς υπογράφουν στο όνομα του λαού που υπηρετούν. Εάν, λοιπόν, υπογράφεις στο όνομα του ελληνικού λαού, πώς είναι δυνατόν να μην τον ρωτάς αν επιθυμεί να υπογράψεις τη συγκεκριμένη συμφωνία ή όχι;
Κι ακόμα χειρότερα: επειδή ξέρεις ότι ο λαός δεν συμφωνεί, αποφεύγεις εκούσια το δημοψήφισμα.
Ποια δικαιολογία, ποια υπόσχεση ανταλλαγμάτων (αληθινή ή ψεύτικη) που ενδεχομένως να είναι προϊόν μυστικής διπλωματίας, ποιο μυστικό πολιτικό παιχνίδι μπορεί να δικαιολογήσει την κατάλυση της λαϊκής κυριαρχίας; Γιατί και η δημοκρατία είναι κι αυτή σαν την παγιωμένη επιστήμη και –επομένως– σαν τη εγκυμοσύνη. Ολίγη δημοκρατία δεν υπάρχει.
Ας βάλει ο Θεός το χέρι Του κι ο καθένας από εμάς τους απλούς πολίτες μια ψήφο σύμφωνη με το μακρυγιανναίικο «εμείς». Γιατί η δημοκρατία είναι που δεν έχει αδιέξοδα. Ο κομματικός φεουδαλισμός (αλίμονο!) έχει.

http://www.pontos-news.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!