Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο: Ναί ή όχι και γιατί;


Απο το πρωί σήμερα το κέντρο της Θεσσαλονίκης "απολαμβάνει" άλλη μια ημέρα διαδηλώσεων. Οι φοιτητικές παρατάξεις της αριστεράς, "ενωμένες" στον κοινό στόχο (της μη αποδοχής της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων και κολλεγίων στη χώρα μας), διαδηλώνουν ξεχωριστά! Τόσο ενωμένοι είναι!
Πιάνομαι λοιπόν, απο την ευκαιρία αυτή και γράφω αυτό το post. Το μόνο που γνωρίζω καλά, απο το θέμα ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, είναι η παντοδυναμία των καθηγητών του. Οι καθηγητές του δημόσιου πανεπιστημίου είναι οι φεουδάρχες του! Η παράλογα μεγάλη δύναμη που έχουν στα χέρια τους (χρειάζομαι πολύ μεγαλύτερο χώρο για να το αναπτύξω, οπότε το αφήνω για άλλη φορά) θεωρώ πως είναι η πηγή των δεινών της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Φυσικά αναφέρομαι στη συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών.
Ερωτήσεις:
  • γιατί φοβούνται το ιδιωτικό πανεπιστήμιο;
  • ποιός ωφελείται και ποιός χάνει απο τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων;
  • πόσοι έλληνες έχουν φοιτήσει και ποιοί φοιτούν σε πανεπιστήμια άλλων χωρών;
  • πόσοι, εκ των καθηγητών των δημόσιων πανεπιστημίων, έχουν φοιτήσει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού;
Υμέτερος...

Σχόλια

Ο χρήστης anevlavis είπε…
Κατ' αρχήν δεν κατάλαβα αν το "Υμέτερος" είναι χαρακτηριστικό ανωνυμογράφου ή καταληκτκός χαιρετισμός του Υδάτη που έκανε την ανάρτηση. Είναι άνευ σημασίας όμως αυτό, δεν με ενόχλησε, απλά το λέω γιατί βρίσκομαι σε αδυναμία ως προς το ποιόν να απευθύνω αυτό το σχόλιο.
Επί της ουσίας τώρα. Η στείρα άρνηση του πανεπιστημιακού καθηγητικού κατεστημένου, που κατά κανόνα αριστεροκρατείται, συνεπικουρούμενο και από το αριστεροκρατούμενο κομάτι της φοιτητικής νεολαίας, όδήγησε τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Καταντήσαμε να αναγάγουμε τα πρώην κέντρα ελευθέρων σπουδών σε πανεπιστημιακές σχολές. Έλεος. Ακόμη και ο Γιώργος Παπαδρέου, που φάνηκε στην αρχή να κάνει την υπέρβασή του, γρήγορα τα μάζεψε, εγλωβισμένος από την αριστερίστικη ρητορική των ψηφοφόρων του.
Σεβόμενος τον χώρο (σχόλιο κάνω, όχι διάλεξη), καταλήγω με τούτο: Ο μόνος αγώνας που χρειάζεται είναι όχι να μη λειτουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά αυτά που θα λειτουργήσουν να είναι όντως πανεπιστήμια και όχι δήθεν πανεπιστήμια.
Ο χρήστης Alexander Ydates είπε…
Προς Ανευλαβή,
μη σας μπερδεύει το "υμέτερος" είναι απλός χαιρετισμός.
Το σχόλιό σας είναι εύστοχο και περιεκτικό. Έτσι είναι τα πράγματα. Και εξηγούμαι:
Δεν πιστεύω πως το καθηγητικό κατεστημένο αριστεροκρατείται, φαίνεται, όμως, να εκμεταλλεύεται τους αριστερούς φοιτητές. Μένω στην ουσία της παρατήρησής σας και συμφωνώ: όχι στα δήθεν πανεπιστήμια!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συμπέρασμα :
Κανείς καθηγητής πανεπιστημίου δεν διαβάζει το blog.

DC2FD
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μια απάντηση στις ερωτήσεις του Υδάτη:
1. Οι καθηγητές φοβούνται γιατι θα χάσουν το μονοπώλιο. Λογικό είναι όχι όμως και σωστό.Απλά προστατεύουν τα συμφέροντα του κλάδου τους.
2.Ωφελούνται τα ξένα και ιδιωτικά μεγαλα εκπαιδευτήρια που θα ανοίξουν παραρτήματα και θα βγάζουν χρήματα. Ωφελούνται όλοι αυτοί που θα σπούδαζαν έξω. Μεγάλοι χαμένοι: ο κόσμος με μικρά εισοδήματα που ζούσε με το όνειρο του "Να σπουδάσει το παιδί, να δει μια άσπρη μέρα" και που σε πολλές περιπτώσεις τα κατάφερνε.

Για τον ανεβλαβή: Ωραίο και σοβαρό σχόλιο, αλλά νομίζω ότι περιορίζει το θέμα στους καθηγητές. Ξέρουμε όλοι πιοί θα πάνε σ' αυτά τα πανεπιστήμια. Επίσης ξέρουμε την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζοντα όλα τα θέματα στην Ελλάδα. Τα κριτήρια θα τα πληρούν οι ημέτεροι. Στα πανεπιστήμια θα πηγαίνουν τα πλουσιόπαδα. Όλοι θα έχουν ισάξια περίπου πτυχία και τις δουλειές θα τις παίρνουν οι "κουμπάροι", οι κολλητοί, τα γαλάζια και αύριο πράσινα παιδιά.Συμπέρασμα: Η καθιέρωση των ιδιωτικών πανεπιστημιών βολεύει το ΣΥΣΤΗΜΑ.

ΓΧ
Ο χρήστης paratiritis είπε…
Symfono me olous sas apla episimaino pos oi spoudes kai i ekpedeusi stin Ellada einai ena mpaxalo ki ayto fainetai sto poso amorfota teleionoun kathe xrono ta paidia tin kathe vathmida. Pantos as ginoun ta idiotika -an kai prosopika diafono- giati pisteyo to eksis: Ta elaxista paidia pou tha ginoun pragmatikoi epistimones tha ginoun etsi ki allios. Kai mallon tha einai ayta poy tha perasoun kai dimosio panepistimio giati den tha katadexontai ta idiotika. Tora an enas ergodotis einai toso malakas pou na theorei oti enas apofoitos toy dimosiou panepistimiou kai enas toy idiotikou exoyn tis idies ikanotites, as proslavei opoion thelei. Etsi ki allios to pos kai pou tha vrei douleia kapoios einai mia megali pligi
Afiste ta idiotika na ginoun. Tipota den mporei na ginei xeirotero ston topo ayto. Afiste stis arkoudes merika vazakia me meli. Exoun rimaxei tis kypseles.
Leyteria stous dyskoilious
KKKlan
Ο χρήστης anevlavis είπε…
Ειλικρινά χαίρομαι που καταθέτω μια άποψη σε ένα μπλογκ με περίπου προσδιορισμένη ιδεολογική κατεύθυνση προς τον αριστερό χώρο και όχι μόνο δεν με παίρνουν με τις "πέτρες", όπως συνέβαινε σε άλλες εποχές, αλλά υπάρχει και μερική σύμπτωση απόψεων, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις θέτει ο καθένας, οι οποίες είναι και σεβαστές.
Σε ένα σχόλιο ενός μπλογκ δεν είναι δυνατό να αναπτυχθεί ένα θέμα που είναι πολύπλοκο. Επιγραμματικά μπορώ να συμπληρώσω ότι:
1. Σίγουρα δε φταίνε μόνο οι καθηγητές και μόνο οι αριστεροί απ' αυτούς. Το στηρίζουν και οι δεξιοί, όλοι μαζί λειτουργούν ως συντεχνία γιατί όλους τους βολεύει.
2. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τι γίνεται σε όλο τον κόσμο και μόνο εμείς να περιχαρακανόμαστε στον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Ξέρετε πόσοι γιατροί και πόσοι εκπαιδευτικοί υπηρετούν σήμερα την υγεία και την παιδεία στην πατρίδα μας, που απέκτησαν πτυχίο από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες Γιουγκοσλαυία, Βουλγαρία, Ρουμανία, "τοις κείνων χρήμασι πειθόμενοι;".
3. Όταν έσπασε το κρατικό μονοπώλιο στην τηλεόραση, η ΝΕΤ και η ΕΤ 3 έγιναν κανάλια που χαίρεσαι να τα βλέπεις. Έτσι πιστεύω ότι θα γίνει και με τα δημόσια Πανεπιστήμια.
4. Αν έχουμε ένα κράτος όπου βολεύνται οι κουμπάροι και οι λοιποί εξ αίματος ή αγχιστίας συγγενείς και λοιπές φιλενάδες, αυτό γίνεται κατά κύριο λόγο στον δημόσιο τομέα.
5. Τα άμεσα κέρδη από τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων θα είναι το συνάλλαγα που φεύγει έξω από Έλληνες φοιτητές, το συνάλλαγμα που θα φέρουν οι ξένοι φοιτητές και η αποσυμφόρηση από φοιτητικό δυναμικό των δημοσίων πανεπιστημίων.
6. Τέλος ότι αρμόζει στην ελεύερη βούληση του ατόμου, ας μην το πολεμάμε, δεν είναι δημοκρατικό.

Ανώνυμε φίλε αυτά έχω να επισημάνω στις καλόπιστες παρατηρήσεις σου.

Όσο για σένα φίλε μου KKKlan, αν υποψιαστώ ότι έβαλες τα δάχτυλα στα βαζάκια με το μέλι, θα πω στον Υδάτη να μην ξαναδημοσιεύσει σχόλιό σου.
Ας είναι καλά καιο Υδάτης που μας έδωσε την αφορμή γι' αυτή την κουβέντα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΣΩ ,ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟ ΠΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ .

ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ GREEKLISH ,ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΓΚΑΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ .

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΑΥΤΟ ΑΥΤΗ Η ΑΠΕΙΛΗ .
Ο χρήστης paratiritis είπε…
Agapite atheofove, pou na vreis petres tetoio kairo...
Ta vazakia ta proteino gia tis arkoudes. An me thereis arkouda, tote i kainourgia gialia xreiazesai i ego epigontos diaita- kai xalaoua gia to trixoma
Leyteria sto dimarxo tis Tiloy atheofove!
KKKlan
Ο χρήστης anevlavis είπε…
Ρε σύ KKKlan, τι σου φταίει ο αθεόφοβος. Είδες κανέναν αθεόφοβο στα σχόλια αυτής της ανάρτησης; Ο αθεόφοβος απέκτησε δικό του μπλογκ και πλέον από εκεί θα ρίχνει τις βολές του.
Εντάξει καταλάβαμε ότι τα βαζάκια προορίζονται για τις αρκούδες και δε σε θεωρούμε αρκούδα αλλά ο θείος Κάρολος Μάρξης είπε ότι συνήθως όποιος έχει μπροστά του ένα βαζάκι με μέλι, δεν αντέχει στο πειρασμό να μή βάλει το δαχτυλάκι του μέσα.
Θα συμφωνούσα μαζί σου αν έλεγες λευτεριά στο δήμαρχο της Μυκόνου, ο οποίος απαγόρευσε τις μίνι φούστες στο νησί του, γιατί όταν έσκυβαν οι κοπέλες-τουρίστριες φαίνονταν τ'αρχι..μηνιά κι αρχή χρονιά. Σόρυ, στα μπλογκ πέρα απ' τα σοβαρά, μπορούμε να κάνουμε και λίγο χαβαλέ, για να δημιουργείται πιο ευχάριστη ατμόσφαιρα.
Ο χρήστης paratiritis είπε…
Sorry alla ta galazia paidia ta mperdeyo ke anevlavi moy. Ki epeidi o atheofovos itan o protos dexios mas erotas, syxorese mas, otan tin ora toy orgasmou tou blog na fonazoume to onoma tou. Einai prosorino kai pisteyo pos ta pragmata tha arxisoun na legontai me to onoma tous. Arkei na mi mas apogoiteyseis sto sex kai leme to onoma sou eno skeftomaste ton atheofovo.
Me patriotikous xairetismous kai ethnosotirious paianes
KKKlan
Ο χρήστης anevlavis είπε…
Μια διευκρίνηση προς το αναγνωστικό κοινό αυτού του μπλογκ.
αθεόφοβος και ανευλαβής είναι ένα και το αυτό δεξιό και μή εξαιρετέο πρόσωπο. Ξεκίνησα να υπογράφω τα σχόλιά μου ως αθεόφοβος και κατόπιν αποπειράθηκα να φτιάξω και μπλογκ με το ίδιο όνομα. Οποία όμως θλίψη με κατέλαβε όταν διαπίστωσα ότι άλλος είχε προλάβει και κατοχύρωσε αυτό το όνομα και μάλιστα έχει ένα καλό μπλογκ που ναμίζω αξίζει να το δείτε. Προασπάθησα να βρω άλλο ευλαβικό αξιοπρεπές όνομα, πλην όμως αι διάφοροι θεούσαι και λοιποί επί της γης υπηρέτες του Κυρίου, τα είχαν κατοχυρώσει όλα. Μας πήραν τις λίμνες, μας πήραν τα οικόπεδα, μας πήραν και τα καλά ονόματα, οι αθεόφοβοι...
Ψάχνοντας στα χαμένα, από δω κι από εκεί, τελικά έγινα ανευλαβής. Από τουδε και στο εξής αντί αθόφοβος, ανευλαβής με ευλάβεια προς όλους.
Ο χρήστης paratiritis είπε…
Opoio paratsoukli kai na dialexeis exei to steritiko a. Prota de fovosoun to Theo tora den eisai eulavis. Fantazomai to menos sou prokyptei giati stin antallagi tis Vistonidas esy pires mallon ta ......xidia tou igoumenou.
Eisai h Dexia tou blog kai san tetoia tha apotioume foro timis se enan zontano mutho!
KKKlan
Ο χρήστης anevlavis είπε…
Παραμένω στη δεξιά του Κυρίου και δεν έχω κανένα μένος εναντίον κανενός. Στην ανταλλαγή δεν πλησίασα καθόλου, υπακούοντας στην 11η Εντολή: "φυλάξου από τα πισινά του γαϊδάρου και τα μπροστινά του καλόγερου", όπερ και σε σένα συστήνω να τηρείς ευλαβικά, αγαπητέ KKKlan.
Με την κάθε ευκαιρία σχολίων όμως, να μην ξεφεύγουμε και από το θέμα μας. Ξαναλέμε λοιπόν, ναι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αρκεί να λειτουργήσουν με όρους και προϋποθέσεις πραγματικού πανεπιστημίου.
Ο χρήστης paratiritis είπε…
Ta 300 tetragonika metra pou akougontai oti thetei os oro to ypourgeio gia ti leitoyrgia ton idiotikon panepistimion antistoixoun sto kulikeio tou polytexneiou Thessalonikis, to opoio elampryna pleistakis me tin parousia mou. An loipon se ena idiotiko prepei se 300 tm na xoresoun aithoyses didaskalias, ergastiria, toualletes, kylikeio, grammateia klp to theoro eyxaristo men gia tin steni sunanastrofi me symfoititries, alla mallon tha einai elafros dyskoilio gia tin anaptuksi toy pneymatos, tou oinopneumatos kai allon dimokratikon daimonion.
Mporei kai na sfallo, nomizo omos oti eimai alanthastos!!!
"Mi skeftesai oti eisai dexia tou Kyrioy, skepsou oti o Kyrios einai aristera apo sena"
KKKlan
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
καλοι μου γνωστοι και αγνωστοι που το βλεπετε το δημοσιο πανεπιστημιο και συζητατε για το ιδιωτικο? βιαζεστε μαλιστα να συμφωνησετε οτι καλο το ιδιωτικο .μηπως ζω σε αλλη χωρα οπου το ιδιωτικο ειναι οντως καλυτερο? η εμαθε και αυτο να υπαρχει σε βαρος της κοινης δημοσιας τσεπης? τα εβαλε ο γαιδαρος με την καμπουρα του!!!
αν γραψει κ. κανενας πασοκοςς θα αναλαβει πιθανον και αυτος τις ευθυνες του.
μηπως η ουσια ειναι τι κανουμε με αυτο το ρημαδι το δημοσιο χωρις ιδεολογηματα του παλαι ποτε.
αυτο που γνωριζω ειναι οτι οταν κατι δεν παει καλα προσπαθεις να το αλλαξεις κ οχι να περιμενεις καποιος αλλος να κανει κατι καλυτερο για να μαθεις και εσυ.

τελος θα ειθελα να δω τι λεει ο πανεπιστημιακος σας που ψηφιζει παπαρηγα αλλα ειναι κραυγαλεος νεοσυντηρητικος , ξεπουλημενος στο ντοπιο και ξενο κεφαλαιο
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γιατί έχω την αίσθηση ότι τα ''δημόσια πανεπιστήμια'' δεν είναι τίποτε άλλο, παρά επιχειρήσεις εκχωρημένες στους καθηγητές; Κι΄ ὐστερα μας πειράζει το Βατοπαίδι.. Χα! χα!

Χρόνια πολλά σ΄όσους γιορτάζουν.
ΚΚ
Ο χρήστης paratiritis είπε…
Akgathe kai KK xairomai giati vlepo pos to dilitirio sas diaxeetai apleto stis opisthotrypides oson eksidanikeuoyn to dimosio panepistimio kai theoroun oti katexoun ta sosta ergaleia tis gnosis- mi xeso. Otan i syntriptiki pleiopsifia ton ekpaideytikon kanei aggareia, einai amorfotoi kai mizeroi,otan oneireuontai mono me diataktikes kai moria...
Gamo ta mpourdela, dimosia kai idiotika gamo
Kai tora pao na synexiso tin "sonata sto selinofos" pano sto piano pou diekopsa exaitias sas
KKKlan
(Pou einai o panepistimakos o-e-o)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
αφου λοιπον υπαρχει εκχωρηση ,μηπως υπαρχει και η απαλλοτριωση? σκληρη εννοια αλλα ισως η μονη δυνατη. και οι τραπεζες ιδιωτικες ειναι. ισως θα επρεπε να βαλουμε στην συζητηση την εννοια του κοινωνικα χρησιμου?
Ο χρήστης paratiritis είπε…
Koinonika xrisimo? Yparxei metafrasi?
KKKlan
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
an den to katalaves, o mpampiniwths lene oti einai polu xrhsimo lexiko..
mia foithtria ths dhmosias ekpaideushs pou exei plhrwsei hdh gurw sta 150eurw kai einai prwto examhno..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
η ύπαρξή σου αγαπητε κ.κ.κ
Ο χρήστης anevlavis είπε…
Ο anevlavis καλωσορίζει ευλαβικά τους νέους σχολιαστές αγκάθο και ΚΚ που βάζουν του δικούς τους προβληματισμούς.
Ας μην είμαστε απόλυτα ισοπεδωτικοί για τα δημόσια πανεπιστήμια. Το Πολυτεχνείο, οι ιατρικές σχολές, οι φιλολογικές σχολές κλπ βγάζουν άξιους επιστήμονες.
Από τότε που και τα ΤΕΙ έγιναν πανεπιστημιακού επιπέδου (νομικά), το πράγμα άρχισε λίγο να χαλάει. Ιδρυθέντα και λειτουργούντα μερικά απ' αυτά σε κωμοπόλεις και χωριά και με περίεργα γνωστικά αντικείμενα, για να βρουν επιστημονικό προσωπικό αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση της διάταξης:"σα μάθαν πως γα...ργαλιέμαστε, πλακώσανε και οι γύφτοι". Έτσι ενώ παλιά βλέπαμε καθηγητή πανεπιστημίου και μας έπιανε το δέος, τώρα μερικές φορές βλέπουμε καθηγητή πανεπιστημίου και μας πιάνουν τα γέλια.
Τα ιδιωτικά δεν υπάρχουν ακόμη για να διατυπώσουμε εκ του ασφαλούς άποψη, αποτελούν όμως την ελπίδα για κάτι καινούριο, που θα ανατρέψει την παρούσα κατάσταση.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
με ευλαβεια καταθετω ερωτησεις
ειναιχρησιμο-επιμενω- η εκπαιδευση να παραμεινει κοινωνικο αγαθο η ξεχασαμε την εννοια?
η κερδοσκοπικη λογικη δεν βαζει περιορισμους στην γνωση ? οπως και τα κατεστημενα (βλεπε καθηγητες )
η ιδιωτικη παρεμβαση ειναι ουδετερη κοινωνικα ?μαρξιστικο αυτο.
η ιδιωτικοποιηση προσφερει περισοτερες δυνατοτητες ουσιαστικης εκπαιδευσης σε μια λογικη ισονομιας , ισων ευκαιριων κλπ?

μηπως οφειλουμε αντι να συζηταμε υπεκφευγοντας κ. υποθετοντας το καλυτερο να μιλησουμε καθαρα με τι οφειλουμε να συγκρουστουμε για μια αλλη προοπτικη?
ευκολες απαντησεις δεν υπαρχουν για εναν απλο λογο. ειμαστε κιεμεις μερος του προβληματος και οταν αφορα γονεις το κοστος το γνωριζουμε πολυ καλα και αν μη τι αλλο ειμαστε συνυπευθυνοι για το πλαισιο αντιληψεων που βιωνουν οι νεοι ανθρωποι "πουλα - πουλα χανομαστε"
Ο χρήστης paratiritis είπε…
Me aformi tin teleytaia sou frasi Agathe i dimosia ekpaideysi einai mia varka gemati trypes kai "gamate giati vouliazoume. To atyxima einai pos oi protaseis dil. ta pei ta pteroenta den antamonoun tis opes tis varkas para tis dikes mas yperpolitymes kai aeiparthenes trypes psixon imon. Allilouia.
H "kouventa" tha eprepe na ksekinisei apo tin protovathmia ekpaideysi opou oi didaskontes, ta ktiria alla kai ta sxolika vivlia apoteloun ena dyo tria polla Vatopaidia. Meta apo tetoia sathra themelia ti ston poutso na xtiseis sti 2vathmia kai 3 vathmia? Ena perikalles mnimeio osan tou Agnostou Stratiotou? Ena xryselefantino agalma tou ypourgou paideias? Tous kremastous kipous tis Elassonas?
H ekpaideysis ton paidon epafietai ston patriotismo ton Ellinon
Mia sto Rio mia sto Antirrio, to koutoulisa to ktirio
Gonypetis
KKKlan
Ο χρήστης anevlavis είπε…
Στις ερωτήσεις του "αγκαθος" καταθέτω την προσωπική μου άποψη (δεν είμαι αυθεντία, ότι πιστεύω λέω).
Η υποχρεωτική 9ετής κατά το σύνταγμά μας εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό και οφείλει το κράτος να την παρέχει δωρεάν προς όλους. Δίνει βέβαια το δικαίωμα, όποιος το επιθυμεί, να πάρει αυτή την εκπαίδευση με δικά του έξοδα σε ιδιωτικά σχολεία.
Από εκεί και πέρα τα πράγματα λίγο μπερδεύονται. Δεν στερείται η εκπαίδευση της ιδιότητας του κοινωνικού αγαθού, παραβιάζεται όμως η ισονομία, κυρίως στην τριτοβάθμια, όπου δεν μπορούν να έχουν όλοι ελεύθερη πρόσβαση.
Πρότασή μου.
1. Σύνδεση του σχολείου (μετά την υποχρεωτική εκπαίδευση) με την αγορά εργασίας.
2. Καθιέρωση ηλικιακού ορίου (πχ μέχρι 24), όπου κάθε παιδί δικαιούται επιδότηση σπουδών.
3. Την επιδότηση παίρνει ο φοιτητής, εφόσον επιλέξει ιδιωτική σχολή εκπαίδευσης ή και ακόμη αν παραμείνει στην οικογενειακή του επιχείρηση. Ο γιος του αγρότη, του βιοτέχνη κλπ που θα μείνει στην επιχείρηση του πατέρα του, διακαιούται να πάρει αυτά τα χρήματα, για να παρακολουθήσει σεμινάρια ή σπουδές πάνω στη δουλειά του ή κα απλά να περάσει καλά, μια και από νωρίς αποφάσισε να μπει στην παραγωγική διαδιάκασία, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο στο κοινωνικό σύνολο.
4. Δεν παίρνουν αυτή την επιδότηση όσοι σπουδάζουν δωρεάν σε κρατικά πανεπιστήμια ή σχολές, την εισπράτει για λογαριασμό τους η αντίστοιχη σχολή που σπουδάζουν.

Αυτά, συνοπτικά, πιστεύουν οι θιασώτες του κοινωνικού φιλελευθερισμού, τα οποία κι εγώ γενικώς συνυπογράφω.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ιδιωτικών σχολών και πανεπιστημίων. Η ελεύθερη αγορά γρήγορα καλύπτει τις παρουσιαζόμενες ανέγκες.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συγνώμη αλλά αυτά ούτε στα παραμύθια δε γίνονται. Πριν κανα 2 μέρες έγραψα ότι τις άδειες για τα ιδιωτικά θα τα πάρουν οι ημέτεροι. Άκουσα για τα 300 μέτρα που απαιτούνται. Αναλόγου ποιότητας και επιπέδου θα είναι όλα όσα παρέχονται από τα ελληνικά κατ' εφημισμόν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα είναι τόοοσο καλά όσο είναι οι ελληνικές φυλακές τα ελληνικά νοσοκομεία, τα ελληνικά γήπεδα, οι ελληνικές συγκοινωνίες. Το όλο θέμα πηγάζει από την Ένωση απ' τους Άγγλους συγκεκριμένα και τα φιλαράκια τους αμερικάνους για να ανοίξουν μαγαζιά και στην Ελλαδίτσα, όπου θα μαζεύονται όλοι οι φτωχοβαλκάνια για να σπουδάσουν σε Αγγλικά και Αμερικάνικα Πανεπιστήμια, λιγα χιλιόμετρα ,μακριά από τα σπίτια τους. Μην είστε αφελής. Δεν λέω ότι τα Δημόσια είναι τέλεια. όμως άκουσα και κάτι σωστό: Όταν κάτι δεν είναι σωστό το φτιάχνω.
Επίσης ο παραλληλισμός των πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά κανάλια είναι σωστό παράδειγμα. Κάποιος είπε ότι τα κρατικά κανάλια χαίρεσαι να τα βλέπεις από τότε που έγιναν τα ιδιωτικά. Μόνο που δεν τα βλέπει κανείς ή έστω λίγοι. Όσο για την ποιότητα των ιδιωτικών καναλιών ; Τι να πεις; το ίδιο θα ειναι και με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μαγαζιά που θα έχουν ώς μόνο σκοπό το κέρδος και που θα ομογενοποιήσουν όλους τους νέους επιστήμονες ή απλά πτυχιούχους στην G700. Αυτοί που θα ξεφεύγουν θα είναι μόνο οι πλούσιοι γόνοι.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σύγνωμη , ξέχασα να υπογράψω στο προηγούμενο σχόλιο.

ΓΧ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΡΓΑΤΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ!
Ο χρήστης paratiritis είπε…
Paradeigma: Sxoli dimosiografias Aristoteleioy. Epipedo spoudon 4etes tragiko-paidariodes. IEK dimosiografias. 2etis spoudes tou stil 10 pragmata gia na ginete kalos dimosiografos. Tragikoi apofoitoi kai oi duo. Oi men perasan me eksetaseis kai diavasma sto Aristoteleio, oi alloi me katavoli didaktron.
Oi efimerides tis polis pigainoyn sta IEK parakalo gia na "proslavoun" dimosiografous gia ena kommati psomi. Synthikes athlies kai dimosiografoi aneparkeis kai fovismenoi.
Symperasma: Gamo tin paideia mas, idiotiki kai dimosia
Poy einai o Motsart, poy ein o Putsini
KKKlan
Ο χρήστης Alexander Ydates είπε…
Καλησπέρα!
Διακόπτω;
Ο χρήστης paratiritis είπε…
Den kanoume partouza, peraste
KKKlan
Ο χρήστης Alexander Ydates είπε…
Είδς ΚΚΚlan; σε τέτοια συζήτηση, κανείς δεν μπορεί να διακόψει κανένα! (για σένα το λέω!). Επίσης έχω να πω, πως παρακολουθώ την καταπληκτική σας συζήτηση, με την μεγάλη ικανοποίηση απο την διαπίστωση, πως στο blog, πρέπει να σκεφτείς, για να γράψεις. Πρέπει να σκεφτείς καλά, να φιλτράρεις τις σκέψεις σου κι ύστερα να τις διατυπώσεις. Τέλος, η ποιότητα και το υψηλό επίπεδο της διαλεκτικής σας ικανότητας, με υποχρεώνει να σας σκεφτώ ως υποψήφιους καθηγητές σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο! Και δεν αστειεύομαι ούτε ειρωνεύομαι!
Ο χρήστης paratiritis είπε…
An ypopsiasto pos to IEK Ydatis einai sta skaria tha pethaaaaaaano
(akou se idiotiko panepistimio)
KKKlan
Ο χρήστης anevlavis είπε…
Εγώ πάντως, αν μου ζητηθεί, θα προσφέρω τις υπηρεσίες μου αφιλοκερδώς.
Ο χρήστης anevlavis είπε…
Θα αφήσω για λίγο τα των πανεπιστημίων και θα ασχοληθώ με τα επικριτικά σχόλια που γράφτηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα και κυρίως αυτά που αφορούν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Είναι σημαντικότατη η προσφορά του Δημοτικού Σχολείου και των δασκάλων, απλά δεν είναι εμφανώς ευδιάκριτη. Θα αναφέρω ένα μόνο στοιχείο, για να αντιληφθείτε το μέγεθος αυτής της προσφοράς. Όταν από το 1990 και μετά άρχισαν να καταφθάνουν κατά κύματα οι δραπέτες του πρώην σοσιαλιστικού παραδείσου (ακόμη μερικοί από σας πιστεύετε σ’ αυτόν), το ελληνικό κράτος ήταν παντελώς ανέτοιμο να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Το Δημοτικό Σχολείο ήταν εκείνο που περιμάζεψε και κοινωνικοποίησε τα παιδιά και τις οικογένειες τους και τους ενέταξε ομαλά στο κοινωνικό σύνολο. Χωρίς το σχολείο, όλοι αυτοί θα αποτελούσαν ένα γκέτο του περιθωρίου, που μόνο τους καθήκον θα είχαν να μας δολοφονούν για ένα ευρώ. Όπως σας το λέω είναι και ας μη σας φαίνεται αληθινό.
Μην είστε λοιπόν τόσο επικριτικοί για τα σχολεία και τους δασκάλους. Βέβαια κι εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι όλα είναι τέλεια και ότι δεν υπάρχουν και προβλήματα.
Ο χρήστης paratiritis είπε…
To oti to sxoleio leitourgise os anaxoma kai agkalia gia tous drapetes tou sosialistikou paradeisou den mporei na to amfisvitisei kanenas. Tous moiraious ki avoulous antama ekpaideytikous leo, tou imitasion kapitalistikou paradeisou, pou koitoun ti loufa, diarkos to roloi, pou den diavazoun TIPOTA eksosxoliko pou na tous anoiksei ligo ton egkefalo (ti lisi tou tsekouriou ti theoro elafros akompsi). To oti exoume mathites stin pleiopsifia tous anorthografous kai anistoritous, stous daskalous to apodido kai stin karapoutsaklara tous pou anagrafoun to leitourgima tous.
Sas afino giati prospatho na epitixo mia piroueta gia tin Limni ton Kyknon
KKKlan
Ο χρήστης anevlavis είπε…
Σίγουρα υπάρχουν και τέτοιοι δάσκαλοι που επισημαίνεις αγαπητέ KKKlan, δεν αποτελούν όμως τον κανόνα αλλά την εξαίρεση. Ποιος φταίει γι' αυτούς; κανένα στόμα δεν τό'βρε και δεν τό'πε ακόμα.
Μόνο κλασσική μουσική ακούς και χορεύεις αναλόγως; Εγγράφεσαι άνευ εξετάσεων, αυθωρεί και παρα χρήμα εις το ιδιωτικόν πανεπιστήμιον "αι καλαί τέχναι".
Ο χρήστης paratiritis είπε…
To an einai i eksairesi i o kanonas oi adiaforoi ekpaideytikoi mporei kaneis na to diapistosei apo ta pososta ton mathiton pou einai anorthografa kai anistorita.
Synthizo na xoreuo xorous tou Lykeioy Ellinidon, alla gia diethni kariera den arkoun monon ayta. Exo ki ena kalson pou marazonei ama den to forao.
Oso gia tin eggrafi mou "para xrima" den dieykrinises akrivos poso einai ayto to xrima
To xrima sto laimo sou
KKKlan ki otan xoreyei
Ο χρήστης anevlavis είπε…
Το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός σου είναι απίθανα, υποκλίνομαι μπροστά σου. Δεν το αντιλαμβάνονται όμως πάντα όλοι...
Να μην ξεφύγουμε όμως από το θέμα που είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Φαίνεσαι άτομο όντως με καλλιτεχνική φλέβα (δεν κάνω πλάκα). Με το υπάρχον σήμερα σύτημα έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις ανάλογες σπουδές; Εγώ νομίζω πως όχι.
Ο χρήστης paratiritis είπε…
Eidika gia tis "kales texnes" oi spoudes ksekinoun apo ton ekseytelismo, synexizoun sta krevatia eponumon kai teleionoun se ena proinadiko na les ton kaimo sou giati se ksexasan oloi.
Protimo to kallitexniko patinaz pou eidika stin Aigypto den exeis antagonismo
KKKlan
Ο χρήστης anevlavis είπε…
Μάλλον εδώ φαίνεται να κλείνει ο κύκλος της συζήτησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Αγαπητέ Υδάτη, βγάλε τα συμπεράσματά σου, μιας και είσαι ο αίτιος αυτής της γόνιμης συζήτησης.
Εκτιμώ, σύμφωνα με τα σχόλια που ανέγνωσα, ότι οι σχολιαστές είναι πάνω σ' αυτό το θέμα από προβληματισμένοι έως θετικοί.
Ευχαριστώ όλους τους συνομιλητές.
Ο χρήστης paratiritis είπε…
Kala 40! Me ti lixi tis syzitisis pou mas epevale me tropo o anevlavis sto 40o sxolio, thelo na mnimoneuso ston Ypsisto ta onomata ton symmetexoooooonton:
Mnisthiti mou Kyrie....
Ton anevlavi
ton ydate
ton DC2FD
ton anonumo
ton GX
ton KK
ton agatho
ton scare face
kai ton tapeino sou doulo KKKlan
proooosxomeeen
Telesi mnimosunou: efimerios KKKlan
Ο χρήστης anevlavis είπε…
Νομίζω ότι δεν επέβαλα εγώ με τρόπο τη λήξη της συζήτησης αλλά η απουσία νέων σχολίων. Αν ξεκινήσετε δεύτερο γύρο, θα επανέλθω κι εγώ.
"Σώσον Κύριε τον λαόν σου και ευλόγησον την κληρονομίαν σου. Νίκας τοις δεξιοίς κατ' ευωνύμων δωρούμενος..."

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Ο Ντάνυ και η βαθειά γαλάζια θάλασσα! Ένας απάχικος χορός, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού απο το Κ.Θ.Ε.Θεσσαλονίκης.

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Σεπτεμβρίου!